Megéri hitelből shoppingolni Fekete Pénteken?

Fekete Péntek és a 0% THM

Megéri hitelből shoppingolni Fekete Pénteken?

Fekete Péntek és a 0% THM

Veres Patrik
2017-11-15 Frissítve: 2022-01-18
2017-11-15 Frissítve: 2022-01-18
531092

2019-ben november 29-re esik a hazánkban is óriási népszerűségnek örvendő Black Friday, azaz a Fekete Péntek. Van olyan online kereskedő, ahol már 15-én megkezdődik a leárazási láz. Nagy a verseny, hiszen ilyenkor szinte minden üzlet és áruház hatalmas kedvezményeket ad a legtöbb termékére. Jellemzően az online webshopok forgalma is drasztikusan nő ilyenkor és a hétvégét követő Cyber Hétfő alatt, sokszor náluk lehet a legjobb ajánlatokat kifogni.

 

Black Friday hitel ajánlatok tömege jelenik meg 0% kamattal

 

Nem csoda, hiszen a mérhetetlenül nagy kedvezmény és az akció azonban nem mindig elég a vásárláshoz. Sokan nem csak önerőt, hanem egy jó feltételekkel csengő hitelt is igénybe vesznek. Éppen ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megnézzük, megéri-e egyáltalán vásárolni ilyenkor, és ha igen, használjunk-e hitelt álmaink termékéhez?

 

 Mennyibe kerül a 0%-os kamat?

 

Nézzük először a hazai helyzetet: ha valamit az ilyen akciók alkalmával beleégetnek az agyunkba, az a „nulla százalékos hitel”, amelyet az üzlet kínál. Az egyszeri vásárló, akinek hitelre van szüksége, nem fog arra figyelni, hogy ez a nulla százalék a valóságban tényleg ingyenességet jelent-e, azzal lesz elfoglalva, hogy ne kapkodják el előle a kiszemelt árut. Az ingyen hitel sokszor nincs ingyen, és a 0% a valóságban igencsak sokba kerülhet, mert attól még, hogy nincs kamat, a kezelési költség, csoportos beszedés díja vagy más egyszeri tétel igen borsos lehet. Így végül egy banki személyi kölcsön kamatánál is sokkal többet fizethetünk egy áruhitelnél a futamidő 10 hónapja alatt, ha nem figyelünk oda az apró betűre eléggé.

 

A 0% kamat nem feltétlen 0% THM!

 

Ha már az üzlet leszerződött pénzügyi partnerétől veszünk fel hitelt, keressük a 0 százalékot, de csak akkor vegyük fel, ha az a THM-re, azaz a teljes hiteldíj-mutatóra vonatkozik. A THM ugyanis nem csak a kamatköltséget mutatja meg egy hitelnél, hanem az egyszeri díjakkal is számol, amelyek jellemzően elkerülik a figyelmünket. Ilyenek lehet például a hitelfolyósítási díj vagy akár a hitelképesség vizsgálat díja.

 

Érdemes tehát a Fekete Péntek alatt is azokat a kölcsönajánlatokat keresni egy nagyobb vásárláshoz, ahol a THM 0%, hiszen így a hitelünk nem kerül semmibe. Attól függően, hogy milyen terméket vásárolunk, valamekkora önrészt lehet, hoy kell fizetnünk a teljes összeg alapján, általában 20 és 50 százalék között. Jellemzően a korábbi modellek, kifutó termékek vásárolhatók meg így, mivel ezektől akar az eladó minél hamarabb megszabadulni. Ne gondoljuk, hogy így nem merülhetnek fel költségek: bizonyos áruházi konstrukciók függvénye lehet egy hitelkártya-szerződés is, amelynél különböző díjakat, vagy késedelmes fizetés esetén kamatot számolhatnak fel.

 

Külföldről vásárolna, de nincs elég pénze?

 

Rengetegen vásárolnak külföldi webshopokból is, például az Amazonról vagy az eBay-ről, a külföldi netes vásárlásoknál viszont egyben kell kifizetnünk a termék árát, nincs 0% THM és részletfizetési lehetőség sem.

 

Viszont lehet, hogy éppen ezeken az oldalakon találjuk meg a legjobb ajánlatot és hitelhez kell nyúlnunk. Mivel ezek a webshopok nem ajánlanak határokon átívelő kölcsönt vagy részletfizetési lehetőséget, a hazai piacon kell megtalálnunk a legolcsóbb szabad felhasználású személyi kölcsön ajánlatot 

 

A személyi kölcsön előnye, hogy nincs megszabva, mire költhetjük, így akár műszaki cikkekre is áldozhatunk belőle. Az igényléséhez egy harminc napnál nem régebbi jövedelemigazolásra és érvényes, fényképes igazolványainkra van mindössze szükség, továbbá egy olyan bankszámla-kivonatra vagy rezsiszámlára, amely a lakcímünkre érkezett és két hónapnál nem régebbi. A sikeres hitelbírálat után - hiszen a bank a hitelbírálat jogát fenntartja - a folyósítás már akár órákon belül megtörténhet.

 

Tényleg ilyenkor lehet a legnagyobbat spórolni?

 

Egyértelmű, hogy hatalmas kedvezményeket lehet kifogni ezen az egy napon, ezért sokan ekkorra időzítik bizonyos termékek megvásárlását, mint például tévé, okostelefon, konzol vagy laptop. A statisztikákból kiderül, hogy Magyarországon a Black Friday és Cyber Monday forgalom akár 10-szer akkora is lehet, mint egy átlagos napon.

 

Éppen ezért érdemes nagyon résen lenni, hiszen rosszul is járhatunk: az agyunk automatikusan ellenállhatatlan ajánlatként tekint a minél nagyobb kedvezményre. A kereskedők ezért gyakran élnek azzal a trükkel, hogy még Fekete Péntek előtt megemelik a termék árát, majd akkora kedvezményt adnak, hogy az végül mégis az eredeti áron vihető el. Mi azt hisszük, jó üzletet csináltunk, holott ugyanannyit fizettünk a termékért, mint egy átlagos napon. Érdemes tehát már a Fekete Péntek előtt figyelni a kinézett termékek árát

 

Ráadásul messze nem biztos, hogy Fekete Pénteken szerezhetjük meg a legnagyobb kedvezményt. Ugyan a nyugati államokban töretlen népszerűségnek örvend ez a nap, Magyarországon még mindig jobb az üzletek forgalma a karácsony előtti hetekben, amikor mindenki megpróbálja beszerezni az ajándékokat. A szemfülesek ilyenkor is találhatnak jó ajánlatokat, de az igazán nagy leárazások csak karácsony után jönnek, amikor a boltok meg akarnak szabadulni a felhalmozott, de el nem adott árukészletektől.

 

Megéri vásárolni, de óvatosan a hitellel

 

A Fekete Péntek nagyszerű lehetőséget kínál, ha olcsóbban bizonyos termékekhez. Hitelhez akkor érdemes nyúlnunk, ha nemcsak szórakozásra, hanem saját magunk fejlesztésére is szánjuk az eszközt. Ak a mindennapi megélhetésért küzd, túl nagy kockázatot vállalhat egy felelőtlen személyi kölcsönnel, ami könnyen felboríthatja a forintra kiszámolt pénzügyeit. Akinek viszont egyébként is megvan a rávaló, az bátrabban vállalhatja a “részletfizetést”, miközben pénze máshol kamatozik. Amikor hitelt választunk, ne csábuljunk el a 0%-os ajánlatoknak, keressük azt, amelyik 0% THM-et kínál, ugyanis ez az, amelynek valóban nincsen költsége.

 

Ha külföldről vásárolunk és kölcsönre van szükségünk, érdemes lehet egy szabad felhasználású hitelen elgondolkozni, ha nincs más finanszírozási lehetőségünk. Legyen bárhogy is, ha hitelhez nyúlunk, mindig hasonlítsuk össze az elérhető ajánlatokat, hiszen hitel és hitel között is komoly különbségek lehetnek minden szempontból.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!