Egyre több személyi kölcsönt és lakáshitelt veszünk fel

Felbátorodtak a magyarok – úszni fogunk a hitelekben?

Egyre több személyi kölcsönt és lakáshitelt veszünk fel

Felbátorodtak a magyarok – úszni fogunk a hitelekben?

Veres Patrik
2017-07-16 Frissítve: 2022-01-18
2017-07-16 Frissítve: 2022-01-18
251048

Impozáns számokat közölt nemrég a Magyar Nemzeti Bank a májusi lakossági hitelkihelyezésekről, a magyarok újra bátran nyúlnak a hitelintézetek által kínált kölcsönökhöz. Rég nem látott népszerűségnek örvendenek a személyi kölcsönök és lakáshitelek, májusban 30 és 60 milliárd forint értékben helyeztek ki többet a bankok, ez a tavalyi hasonló időszakhoz képest a lakáshitelek esetén például 50 százalékkal több.
 

Megkérdeztük hát a bankokat, hogyan értékelik a lakossági hitelezés felpörgését és mire számítanak az idei év hátra levő részében.
 

Még ennél is többet akarunk
 

A Sberbank a Bank360-nak elmondta: piaci átlagon felüli a fogyasztó hitelek igénylésének mértéke az előző év azonos időszakához képest, a lakáshitelek pedig hozták az egyébként is magas igénylési szintet, itt nem tapasztaltak változást. A bank szerint a téli hónapokban még ennél is jobban pörög majd fel a hitelezés, ami az alacsony kamatkörnyezetnek és ebből következően az olcsóbb hiteleknek köszönhető.
 

A Sberbank nem marad le a versenyben, lecsap a fogyasztóbarát lakáshitelminősítésre is. A pályázat egyelőre készül, de a bank közölte: már most vannak olyan termékeik, amelyek árazás tekintetében bőven megfelelnek a jegybanki előírásoknak.
 

Az OTP Bank is értékelte a Bank360 számára a piacot. „Tapasztalatunk szerint idén is folytatódik a hitelpiacok dinamikus növekedése, az idei értékesítés nagyságrendileg személyi kölcsön területén közel 50%-kal, az ingatlanhiteleknél csaknem 40%-kal magasabb a 2016-ban tapasztaltnál” – írja a bank válaszában.
 

A hitelintézet szerint most érezhető az igazi áttörés a válság óta: úgy látják, hogy a hitelfelvételi kedv mostanra heverte ki a 2007-2008-as pénzügyi és gazdasági válság hatását, és várakozásuk szerint 2017-ben a teljes magyarországi személyi kölcsön értékesítés már meg fogja közelíteni a korábbi (2007-2008.) csúcsidőszakot. Ingatlanhitelek esetén is folyamatosan növekszik a piac, a lakosság lendülete pedig kitart az év végéig.
 

Az OTP kiemeli: a külső hatások és az intenzívebb verseny hatására a mai hitelek kondíciói sokkal kedvezőbbek, mint néhány évvel ezelőtt. Az elmúlt években növekedtek a reálbérek, a kamatok jelentős csökkenésen mentek keresztül, így ma sokkal kedvezőbb feltételekkel lehet hitelt felvenni, mint például 5-10 évvel ezelőtt.
 

Meglódult a május
 

Az idei év legkiemelkedőbb hónapja volt a május a CIB-nél, ha a személyi kölcsönöket nézzük. Tájékoztatásuk szerint két és félszer annyi hitelt folyósítottak, mint az előző év azonos időszakához képest. Számítanak a további magas érdeklődésre: a tartósan alacsony kamatkörnyezetnek és a növekvő béreknek köszönhetően a háztartások nyitottabbak a hitelfelvételre, a lakáshitelek esetében pedig szintén fontos szerepe van a lakásépítési beruházásoknak – véli a hitelintézet.
 

Hasonló tendenciáról számol be az MKB is. A kérelmek többszörösét fogadták be májusban személyi kölcsönök és lakáshitelek esetében is. A bank szerint az ügyfelek hitelfelvételi kedvét fokozza a hitelnyújtás átlátható jogszabályi környezete, amelyet tovább támogat a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel minősítés bevezetése, melyet az MKB Bank is megpályázott. A vissza nem térítendő állami támogatások legalább 25%-ban, de egyes régiókban akár 50%-ban is hozzájárultak a fizetőképes kereslet megteremtéséhez az MKB becslései szerint.
 

A K&H konkrét számokat is megosztott velünk: „2016-ban 19,2 milliárd forint értékben folyósítottunk lakossági jelzáloghiteleket és 3,78 milliárd forint értékben személyi kölcsönt ügyfeleinknek az év első 4 hónapjában.  Ehhez képest jelentős növekedést tapasztalunk az idén: 2017 áprilisáig a folyósított jelzáloghitelek összege megközelítette a 26 milliárd forintot, míg a személyi kölcsönök esetében a folyósított összeg gyakorlatilag megduplázódott, és meghaladta a 7,6 milliárd forintot” – írták.
 

A K&H szerint is megtörtént a hitelezési fordulat: két számjegyű növekedést várnak a legfontosabb hitelpiacokon. jelzáloghitelezés esetében 14 százalékos, a személyi kölcsönök esetében 15 százalékos növekedést várunk éves összevetésben. Így a jelzáloghitel-piac nagysága az idén 600 milliárd forintra rúghat, a személyi kölcsönök piaca elérheti a 240 milliárd forintot.
 

Inkább most váltjuk valóra a terveket?
 

Az UniCredit Banknál a lakossági hitelfelvételek egyértelmű növekedését tapasztalták májusban is az előző év azonos időszakához képest. A lakáshitelek estében több mint 10 százalékkal nőtt az igénylések száma, a személyi kölcsönök esetében pedig már a 2017 áprilisában bevezetett új Stabil kamat személyi kölcsön is segített a növekvő igények kiszolgálásában. 2017 első félévének általános tapasztalata, hogy nő a lakossági ügyfelek hitelfelvételi kedve, és ezt várják az év második felére is. Ennek okát a bővülő termékkínálatban és természetesen a kedvező kamatkörnyezetben látják.
 

A Budapest Bank 54 százalékos növekedésről számolt be a kétéves töretlen bővülés kapcsán, viszont kiemelik: lassulásra számítanak az idei év után. „Úgy látjuk, van még tér a Budapest Bank számára a hitelkihelyezések további növelésére. A személyi kölcsönök esetében növekedéshez hozzájárul, hogy az alacsonyabb kamatok arra ösztönzik az ügyfeleket, hogy egyrészt terveiket akár előre hozva, banki hitelből valósítsák meg, vagy hogy kedvezőbbre cseréljék meglévő személyi hiteleiket.
 

A töretlen hitelfelvételi kedv mellett azért mi a Bank360-nál azt ajánljuk, hogy jó alaposan készítsük elő a döntésünket egy hitel felvétele előtt, ehhez pedig jelentős segítséget nyújthatnak személyi kölcsön és lakáshitel-kalkulátoraink, ezért mindenképp érdemes összehasonlítani, milyen ajánlatokat nyújtanak a bankok céljaink megvalósításához.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!