adó

Felezhetik az extraprofitadót a biztosítóknál

adó

Felezhetik az extraprofitadót a biztosítóknál

Herman Bernadett
2024-10-01 Frissítve: 2024-10-01
2024-10-01
41208658

A Mabisz az extraprofitadó teljes kivezetését javasolja 2025-re, az NGM azonban csak a teher felezését ígérte meg a szektornak. A pontos részletek még nem ismertek, de várhatóan a bankokhoz hasonlóan állampapír-vásárlás lesz a csökkentés feltétele. 

 

Mintegy 50 milliárd forintos profitbővülést jelenthet a biztosítási szektor számára a extraprofitadó csökkentése - mondta Kovács Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri biztosa a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) konferenciáján Esztergomban. 

 

A részleteket egyelőre most dolgozzák ki, ami biztos, az életbiztosítások adóterhe nagyobb mértékben mérséklődhet, mint a vagyonbiztosításoké. A koncepció a bankokhoz hasonló lenne, állampapír-vásárláshoz kötnék az adó mérséklését - mondta Holló Bence, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnökhelyettese a konferencián. Az extraprofitadó (EPA) a biztosítási szektor eredményét a negyédére csökkentette (83 milliárdról 23 milliárd forintra), több biztosító veszteségessé vált miatta. 

 

Az is kifogás az EPA ellen, hogy bizonyos termékek, például az egyszeri díjas életbiztosítások és a casco értékesítését ellehetetleníti. A biztosítókra kivetett teher jóval magasabb, mint a többi szektorra (bankok, távközlési cégek) kirótt hasonló adó. Európában máshol nincsenek az EPA-hoz hasonló közterhek, a szomszédos országokban (Csehországban, Lengyelországban például) nincsenek díjbevétel alapján kivetett adók. Olyan adót, amely az ügyfelek megtakarítását adóztatja meg, más piaci szereplők, a befektetési alapkezelők például nem fizetnek - hangsúlyozta Holló Bence. 

 

Ezért a Mabisz 2025-re az EPA teljes kivezetését javasolja. Egyben mindaddig szeretné kitolni az MNB etikus 2.0 koncepciójának bevezetését, ameddig az extraprofitadó teljes megszüntetése nem történik meg.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!