nyugdíjbiztosítás

Nyugdíjra már sokkal többet tesznek félre a biztosítottak

nyugdíjbiztosítás

Nyugdíjra már sokkal többet tesznek félre a biztosítottak

Herman Bernadett
2024-09-05 Frissítve: 2024-10-01
2024-09-05 Frissítve: 2024-10-01
40759792

A nagyobb megtakarítási hajlandóság elérte a biztosításokat is: főleg a nyugdíjbiztosításokra befizetett összeg ugrott meg az első félévben. A lakásbiztosításokból is sokkal több volt a díjbevétel, ráadásul a károk nem nőttek tavaly óta. 

 

Megugrott a biztosítók eredménye az idén, de még mindig csak a fele az extraprofitadó előtti évekének. A hazai cégek 26,3 milliárd forintos adózott eredményt értek el az első félévben, 57 százalékkal magasabbat a tavalyinál, a biztosítástechnikai eredmény 52 százalékkal 37,3 milliárd forintra nőtt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A többi mutatót nézve is javult a helyzet tavaly óta. 

 

Életbiztosítások száma is nőni kezdett az idén, ami nem meglepő, hiszen magas a megtakarítási hajlandóság. A szerződések száma 2023-ban volt a mélyponton (2,275 millió körül), az idén viszont minden negyedévben emelkedett, most már megközelíti a 2,29 milliót, de több százezerrel elmarad az évekkel ezelőtti számoktól. 

 

A piac motorja a személyi jövedelemadó-kedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítás, az ilyen szerződések száma már meghaladja a félmilliót. Az életbiztosítási díjbevétel az első félévben az inflációt meghaladó mértékben, 7,9 százalékkal nőtt 318 milliárd forintra, ezen belül kiemelkedő, 16,5 százalékosi növekedést mértek a nyugdíjbiztosításoknál. A befektetési egységhez kötött nyugdíjbiztosítások díjbevétele több mint 20 százalékkal ugrott meg tavaly óta. 

 

Nem teljesen érvényesítették az inflációt a díjakban

 

A nem élet- és nyugdíjbiztosításoknál a szerződések száma sokkal nagyobb mértékben nőtt, több mint 8 százalékkal: 13,66 milliárdra ugrott a tavalyi év közepéhez képest. Ez a több mint egymillió szerződés azonban nagyrészt annak a nagyjából 800 ezer lakásasszisztencia kiegészítő biztosításnak szól, amelyet az Alfa Biztosító adott ajándékba a lakásbiztosítással rendelkező ügyfeleinek. Enélkül 1,7 százalékkal nőtt volna csak a szerződések száma

 

A díjbevétel a nem életbiztosításoknál több mint 14 százalékkal nőtt egy év alatt, amiből arra lehet következtetni, az átlagos díjemelés mértéke az idén nem érte el a tavalyi 17,6 százalékos infláció mértékét. Összesen 552,8 milliárd forint volt a biztosítók első féléves díjbevétele ezekből a szerződésekből, amelyből a legnagyobb részt az autós biztosítások teszik ki. 

 

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) díjbevétele 13,7 százalékkal 183 milliárd forintra nőtt, a casco-díjbevétel 19 százalékkal 99,4 milliárd forintra ugrott. 

 

Hiába az infláció és a viharok: nem nőttek a lakáskárok

 

Kiemelkedő mértékben, 19 százalékkal emelkedett a lakossági vagyonbiztosítási díjbevétel, a szerződések száma is nőtt 2023 közepéhez képest, de csak mintegy 15 ezer darabbal. A tavaszi lakásbiztosítási kampány az akkori jelentések szerint megmozgatta a piacot, az egyéni lakásbiztosítások száma több mint 43 ezerrel nőtt 12 hónap alatt, és megközelítette a 2,64 milliót. A társasház biztosítások száma több mint 1400-zal 50 ezer fölé emelkedett, a hitelfedezethez kapcsolódó lakásbiztosítások száma ugyanakkor csaknem 30 ezerrel csökkent, és 632 ezer darabos mélypontra került. Ennek az is lehetett az oka, hogy a márciusi kampány során sokan cserélték le a lakáshitelhez kötelezően kapcsolódó biztosításukat valami másra. 

 

A teljes lakásbiztosítási díjbevétel tavalyhoz képest 19 százalékkal 112 milliárd forintra nőtt az első félévben. Ebből 73 milliárd forint volt az egyéni lakásbiztosításokból befolyt rész, ez 20 százalékkal haladta meg a tavalyit, a társasházi lakásbiztosítások díjbevétele 25 százalékkal 15,1 milliárd forintra nőtt, a hitelfedezethez kapcsolódó lakásbiztosításoké 12 százalékkal 23,5 milliárdra emelkedett. 

 

Jó hír a biztosítóknak, hogy miközben a lakásbiztosításokból lényegesen több pénz folyik be, mint 2023-ban, a károk egyelőre nem nagyobbak, mint egy évvel ezelőtt. 353 ezer káreset történt az MNB adatai szerint, 5 százalékkal kevesebb, mint egy éve. A kárráfordítás hasonlóan alakult, mint tavaly 33,9 milliárd forintot emésztett fel, 2023-ban 33,8 milliárd forint volt. Az egyéni lakásbiztosításoknál volt némi növekedés, a társasházi és hitelhez kapcsolódó lakásbiztosításoknál csökkent a kárráfordítás. Érdekesség, hogy az egyéb lakásbiztosításoknál - ezek nagyrészt az Alfa kiegészítő biztosítását jelentik - megnégyszereződött a káresetek száma, meghaladta a 2400-at, a kifizetéseké pedig a 2,6-szeresére nőtt, 87,6 millió forintra. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!