Babaváró hitel blog

Fogyasztóbarát lakáshitel: első a biztonság

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
Pénzügyi szakértő
Frissítve: 2019-04-15 Létrehozva: 2019-04-15
3630582
Kép
Fogyasztóbarát Lakáshitel jellemzői

 

A fogyasztóbarát lakáshitel 2017 óta elérhető a magyar lakáshitel piacon, és minden olyan hitelintézetben igényelhető, amelynek valamelyik terméke elnyerte az MFL (Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel) minősítést. A minősítést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adja, meghatározott feltételek alapján. Összefoglaltuk, melyek a legfontosabb előnyei az MFL hiteleknek.

 

Magyar Nemzeti Bank és a fogyasztóbarát lakáshitel

 

A lakossági jelzálog kölcsön piac eredményeire egyik bank sem panaszkodhat a tavalyi év után, és 2019-ben is jó eredményekre számítanak - erről nekünk is beszámolt több hitelintézet az év elején. A hitelfelvételi kedv növekedésével párhuzamosan a Magyar Nemzeti Bank fontos céljának tartja, hogy a lakosságot a kiszámítható, fix kamatozású hitelek felé fordítsa. A bankok és az MNB által közölt adatok szerint egyre több új ügyfél választja a fogyasztóbarát lakáshiteleket, de a lakáshitel állomány jelentős része még mindig változó kamatozású, ami a várható szigorodó monetáris politika miatt aggasztó körülmény.

 

Az MNB több intézkedést is tett a lakáshitel állomány javításáért, köztük kidolgozta az adósságfék rendszert és 2017 óta elérhetőek a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek is. Utóbbi célja, hogy széles körben elérhető, közérthető és a lakosság számára is áttekinthető feltételrendszerű lakáshitelhez jussanak az igénylők. Banki oldalról a célok közé tartozik a pénzügyi stabilitás fenntartása és a bankok közötti verseny erősítése. A feltételrendszer miatt az MFL igénylési menete is egyszerűbb és gyorsabb, mint a legtöbb piaci jelzáloghitelé. A fogyasztóbarát hitelt a CSOK mellett is felveheted.

 

Az MNB felügyeleti ága és a Magyar Bankszövetség a közelmúltban kidolgozott egy csomagot, amellyel azoknak szeretnének biztonságosabb alternatívát nyújtani, akiknek jelenleg rövid kamatperiódusú, változó kamatozású jelzáloghitelük van. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

 

Ezeknél a bankoknál vehetsz fel fogyasztóbarát lakáshitelt

 

A fogyasztóbarát minősítés elnyerése egy sor feltételhez kötött, amelyeket az MNB szab meg. Az MNB oldalán található információk szerint a következő bankok szerezték meg a minősítést:

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt értékesítő bankok

 

A teljes lista itt érhető el.

 

Mitől fogyasztóbarát egy lakáshitel?

 

A fogyasztóbarát hitelek legfőbb jellemzői azok a feltételek, amelyeknek meg kell felelniük ahhoz, hogy megkaphassák az MFL pecsétet az MNB-től. Nézzük meg ezeket részletesen:

 

A legfontosabb: legyen biztonságos és kiszámítható

 

Az MFL hitelek egyik legfontosabb feltétele, hogy kizárólag olyan törlesztés megengedett, melynek során egyenlőek a havi törlesztőrészletek - ezt annuitásos törlesztésnek hívjuk. A kamatperiódus hosszának minimum 5 évnek kell lennie, ezenkívül lehet 10 vagy 15 év, illetve a teljes futamidőre is rögzíthető a kamat - ez utóbbi a legbiztonságosabb módozat.

 

Kedvező kamatozás

 

Az MFL hiteleknél a kamatfelárat 3,5 százalékpontban maximalizálta az MNB. Mit jelent ez a gyakorlatban? Egy lakáshitel ügyleti kamata a referenciakamatból (ez lehet több féle) és a kamatfelárból adódik össze. A kamatfelár maximum 3,5 százalékpont lehet, de ennél a bankok akár alacsonyabb kamatfelárat is meghatározhatnak.

 

Arra figyeljünk oda, hogy az ügyleti kamat nem egyenlő a THM-mel, vagyis a teljes hiteldíjmutatóval - a kamat csupán a THM egy része. Az ajánlatok összehasonlításánál a legpontosabb eredményt akkor kapod, ha a hitelek teljes hiteldíj mutatóját veszed figyelembe. A Bank360 kalkulátorát használva láthatjuk, hogy egy 15 millió forintos hitelösszegnél, 240 hónapos futamidőre a THM 4,01% és 6,77% között alakul.

 

Alacsony díjak

 

Egy átlagos lakáshitel igénylésnél a járulékos költségek akár több százezres tételt is jelenthetnek - attól függően, hogy mekkora hitelt veszel fel. A fogyasztóbarát hiteleknél ennél kedvezőbb feltételekkel találkozhatsz - megmutatjuk, melyik tételnél mennyit tudsz spórolni.

 

A folyósításig csak a következő díjakat számolhatják fel a bankok:

 

 • tulajdoni lap díja,

 • térképmásolat díja,

 • jelzálogjog bejegyzési díj,

 • értékbecslési díj,

 • közjegyzői díj.

 

A bankok ezek közül akár többet is elengedhetnek. A K&H Bank például visszatéríti a közjegyzői díjat, az OTP Bank pedig 2019. április 1. és 2019. augusztus 31. között többet is elenged a fenti díjak közül, így akár már a folyósítás előtt több tízezer forintot spórolhatunk.

 

Bizonyos díjak mértékét az MNB szabályozza. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztóbarát hiteleknél bizonyos költségek mértéke nem haladhatja meg az MNB által meghatározottat. Lássuk, melyek ezek:

 

 • Folyósítási díj: a hitelösszeg 0,75 százaléka, de legfeljebb 150 ezer forint. (Ez a hagyományos lakáshiteleknél általában 1%, max. 200 ezer forint.)

 • Előtörlesztési díj: nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, lakástakarék-pénztári betétből pedig díjmentes a tranzakció.

 • Földhivatali ügyintézés: ingyenes, ezt a banknak biztosítania kell a számodra - normál esetben ez tízezres tétel.

 

A biztonságosabb, fix kamatozású jelzáloghitelek alapvetően drágábbak, mint a változó kamatozású kölcsönök - természetesen csak abban az esetben, ha nem számolunk a kamatváltozással. Láthatjuk azonban, hogy a fogyasztóbarát hitelek nemcsak biztonságosak, hanem a költségszerkezete is kiszámítható.

 

Gyors és egyszerű hiteligénylési procedúra

 

Az MNB az igénylési ügymenettel kapcsolatban is megfogalmazott néhány elvárást a bankokra nézve. Az egyik kritérium a hitelbírálat határidejére vonatkozik: az értékbecslés rendelkezésre állásától számítva 15 munkanapon belül értesítenie kell a banknak az ügyfelet a hitelbírálat eredményéről. További feltétel, hogy a folyósításnak a folyósítási feltételek teljesítésétől számítva 2 munkanapon belül meg kell történnie.

 

Az anyagiakon túl - a fogyasztóbarát hitel további előnyei

 

A fogyasztóbarát lakáshiteleknél az ügyfelek tájékoztatása is kiemelt szerepet kap. Ezért már az igénylési procedúra elején kapni fogsz a hitel feltételeiről egy egységesített, összehasonlító termékismertetőt, illetve egy ellenőrző listát a szükséges dokumentumokról - fontos, hogy a listán szereplő igazolásokon kívül nem kérhet be tőled mást a bank. Az igényléshez szükséges munkáltatói igazolás sablonját letöltheted a www.minositetthitel.hu oldalról.

 

A futamidő alatt, az éves egyenlegközlőben a banknak fel kell hívnia a figyelmed a kedvezőbb elő- vagy végtörlesztés lehetőségére, illetve az utolsó törlesztőrészlet visszafizetése után hét munkanapon belül ki kell adnia a jelzálogjog törléséről szóló engedélyt - vagyis a törlesztés követő egy héten belül tehermentes lesz a fedezetként bevont ingatlan.

 

Az adataid biztonságát is garantálja a fogyasztóbarát minősítés: ha mégsem kötöd meg a szerződést, akkor a benyújtott dokumentumokat a bank hét munkanapon belül visszajuttatja hozzád a dokumentumokat.

 


A Bank360 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kalkulátorával összehasonlíthatod a fogyasztóbarát jelzálog kölcsönöket, így már eleve a legbiztonságosabb ajánlatok közül választhatod ki azt, amelyik megfelel a céljaidnak.


 

A fogyasztóbarát hitel igénylés feltételei

 

Az MFL lakáscélú jelzáloghitel, így az igénylésnél ugyanazokra a feltételekre számíthatsz, mintha hagyományos lakáshitelt vennél fel. Az általános kritériumokon felül (ingatlanfedezet, önerő, stabil munkából származó bevétel) vannak olyan elvárások is, amelyek minden fogyasztóbarát hitel konstrukcióra vonatkoznak:

 

 • A fogyasztóbarát hitelt csak Magyarország területén lévő ingatlan felépítésére vagy vásárlására használhatod fel, illetve már meglévő lakáshitel kiváltására.

 • Új építésű ingatlannál a garázs és a tároló építése is finanszírozható a hitelből.

 • A kölcsön futamideje maximum 30 év.

 • Ha a futamidő lejárata előtt betöltöd a 70. életéved, a hitelező kérheti adóstárs bevonását.

 • A kamatperiódus hossza 5, 10 vagy 15 év lehet, illetve a kamatot fixálhatod a futamidő végéig. Ha szeretnéd az MFL ajánlatokat az ennél rövidebb kamatperiódusú hitelekkel is összehasonlítani, akkor nézd meg a lakáshitel kalkulátort!

 

Így igényelhetsz fogyasztóbarát hitelt: mutatjuk a lépéseket

 

 1. Kalkulálj a Bank360 oldalán, a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kalkulátorral! Az “Információk” gombra kattintva további fontos részleteket tudhatsz meg a hitelről.

 2. A Részletek gombra kattintva kiválaszthatod azt az ajánlatot, amelyik szimpatikus. Add meg az elérhetőségi adataidat, és néhány órán belül visszahívnak a választott banktól, hogy egyeztessetek egy személyes találkozót.

 3. A hiteligényléshez szükséges dokumentumlistát és a termékismertetőt a bankban tudod átvenni.

 4. Gyűjts össze a szükséges dokumentumokat, és vidd be a bankfiókba.

 5. Ezután a bank tesz neked egy visszavonhatatlan ajánlatot. Az ajánlatban szereplő számokat ellenőrizheted az MNB kalkulátorával is.

 6. A végleges hitelbírálat következik: ezt a banknak az értékbecslést követően 15 munkanapon belül el kell végeznie.

 7. Ezután következik a végleges ajánlat és szerződéstervezet átadása a szerződéskötést megelőzően legalább 3 nappal.

 8. Ha aláírod a szerződést, akkor a folyósítás 2 munkanapon belül megtörténik.

 

Fontos, hogy a folyamat közben végig van lehetőség arra, hogy meggondold magad, egészen a szerződéskötésig.

 

A legkedvezőbb fogyasztóbarát lakáshitel ajánlatok

 

Segítségül hívtuk a Bank360 kalkulátorát, hogy megnézzük, melyik banknál találjuk meg a legkedvezőbb ajánlatokat. Tegyük fel, hogy 10 millió forintot szeretnénk felvenni, 20 éves futamidőre, a kamatperiódust pedig 10 évre szeretnénk fixálni. Ezekkel a feltételekkel az Erste Banknál találjuk meg a legkedvezőbb ajánlatot: 4,58 százalékos THM-mel vehetünk fel kölcsönt, a havi törlesztőrészlet 63 211 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 15 170 640 forint.

 

A Budapest Bank Minősített Fogyasztóbarát hitele 4,65 százalékos THM-mel vehető fel, a havi törlesztő 64 313 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 15 451 110 forint. A K&H Bank 4,69 százalékos THM-et kínál, így a havi törlesztőrészlet 63 211 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 15 301 560 forint.

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum