lakásfelújítás hitelből otthonfelújítási támogatás

Megnyílik az új lakásfelújítási támogatás - mennyit nyerhetünk egy 3 milliós hitelnél?

lakásfelújítás hitelből otthonfelújítási támogatás

Megnyílik az új lakásfelújítási támogatás - mennyit nyerhetünk egy 3 milliós hitelnél?

Domokos Erika
2024-04-15 Frissítve: 2024-04-26
2024-04-15 Frissítve: 2024-04-26
38395597

Lakásfelújításra 3 millió forintos jelzáloghitelt vagy személyi kölcsönt 8 éves futamidővel most 40-57 ezer forintos havi törlesztővel vehetünk fel a különböző banki ajánlatok alapján. Ehhez képest a hamarosan megnyíló otthonfelújítási támogatás 3 milliós kamatmentes hitelének 31 ezer forint lesz a törlesztője. Ha a támogatáshoz szükséges 1 millió forint önerőt piaci hitelből fedezzük, akkor összesen 44-51 ezres havi kiadással számolhatunk. Ehhez képest egy 4 milliós piaci hitelért 53-76 ezret törleszthetünk.

Várhatóan június 3-tól igényelhető az új lakossági otthonfelújítási támogatás, amelynek célja a régi családi házak energiafelhasználásának csökkentése. A kormány tájékoztatása szerint 7 millió forintos beruházás megvalósítását támogatják. Az elvégzett munka költsége ennél magasabb is lehet, de a támogatás 7 millió forintig jár. A 7 millióból 1 millió forintot önrészként a pályázónak kell állnia, a 6 millió forintos otthonfelújítási támogatásból pedig 2,5-3,5 millió forint lesz a vissza nem térítendő támogatás, a fennmaradó rész pedig kamatmentes kölcsön, azaz visszatérítendő támogatás.

A vissza nem térítendő támogatás és a kamatmentes hitel aránya attól függ, hogy az adott járás átlagjövedelme hogyan aránylik az országos átlaghoz. Ahol alacsonyabb a jövedelem az országos átlagnál, ott magasabb vissza nem térítendő támogatás nyerhető el. (Az egyes járások támogatási besorolásáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.)

 

Mekkora törlesztőt fizethetünk a 3 millió forintos hitelre?

A kamatmentes hitel futamideje legfeljebb 8 év (96 hónap) lehet. Ekkora futamidővel a havonta fizetendő törlesztőrészletek az alábbiak lehetnek:

  • a 2,5 millió forintos hitelnek 26 042 forint,
  • a 3 millió forintos hitelnek 31 250 forint,
  • a 3,5 millió forintos hitelnek 36 458 forint.

A példánkban 3 millió forintos kamatmentes kölcsönnel számolunk, amelynek a havi törlesztése 31 250 forint. Ha a felújítási támogatás igénybevételéhez nincs egymillió forintos önrészünk, és azt piaci hitelből fedezzük, akkor még 13-20 ezer forintos havi kiadással számolhatunk 8 éves futamidő mellett, attól függően, hogy jelzáloghitelt vagy személyi kölcsönt igénylünk. (Arra felkészülhetnek az igénylők, hogy utóbbit nem teszik lehetővé a bankok, ugyanis az önerő fogyasztási hitelből történő biztosításának elfogadását az MNB sem nézi jó szemmel.) A visszafizetést tekintve a legkedvezőbb a Gránit lakáshitele a Bank360.hu hitelkalkulátorának ajánlatai szerint, 6,81 százalékos teljes hiteldíj-mutatóval (THM, ami a hitelfelvétel költségét jelzi) és 13 271 forint havi törlesztéssel. (A teljes visszafizetés a futamidő végéig 1 286 616 forint lesz.) A kamatmentes és a piaci hitelre így összesen 44 521 forint törlesztést fizethetünk.

Bank360

Állami támogatás nélkül most 3 millió forint lakáscélú vagy szabad felhasználású hitelt 40-57 ezer forint havi törlesztővel vehetünk fel a Bank360.hu hitelkalkulátorának ajánlatai szerint. A Gránit lakáshitelét 6,57 százalékos THM-mel és 39 814 forintos havi törlesztéssel igényelhetjük nettó 300 ezer forintos jövedelemmel. (A 8 éves futamidő végéig összesen 3 834 744 forintot fizetünk vissza.) Az OTP lakáshitelét zöld kamatkedvezménnyel, 7,2 százalékos THM-mel vehetjük fel, ami havi mintegy 41 ezer forintos törlesztést jelent. 

Ha a 3 millió forintot szabad felhasználású jelzáloghitelből teremtjük elő, akkor 8-11 százalék közötti, ha személyi kölcsönből, akkor 12 százalék feletti THM-ekkel számolhatunk.

Bank360

Ha ugyanekkora futamidővel és jövedelemmel 4 millió forintos lakáscélú vagy szabad felhasználású hitelt igénylünk (a 3 milliós kamatmentes hitel és az 1 milliós önerő helyett), akkor a kalkulátor 53 és 76,5 ezer forint közötti törlesztési ajánlatokat mutat. (Ehhez képest a 3 milliós kamatmentes kölcsön és az 1 milliós piaci hitel együttes törlesztése havi 44-51 ezer forint kiadást jelent a fenti ajánlatok alapján.) A Gránit 4 milliós lakáshitelére 53 085 forintos havi törlesztést kell fizetni, amivel a 8 éves futamidő alatti teljes visszafizetés 5 108 760 forint lesz.

 

Mit tudunk eddig az új lakásfelújítási támogatásról?

Az új lakásfelújítási támogatást várhatóan 2024. június 3-tól lehet igényelni az MFB Pont bankokban - közölte április 18-án a Nemzetgazdasági Minisztérium. A pályázók segítése érdekében létrehoznak majd egy olyan felületet is - az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. -, ahol a pályázó előzetes kalkulációkat végezhet a várható költségekre és energia-megtakarításra. Az utóbbi megmutatja, hogy a tervezett beruházással elérhető-e a támogatás feltételeként meghatározott, épületenként legalább 30 százalékos energia-megtakarítás. A minisztérium kivitelezői minősítéssel is segíti a lakosságot a megfelelő szakemberek megtalálásában.

 A támogatásfelhasználásának szigorú feltételei vannak:

  • kizárólag az 1990 előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos, gázfűtéses családi házak energetikai korszerűsítésére fordítható a támogatás.
  • Csak meghatározott beavatkozások finanszírozhatók: az épület külső határoló elemeinek hőszigetelése, nyílászárócsere, használati melegvíz-rendszer korszerűsítése, fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéléssel és a kapcsolódó hőleadókkal.
  • Elvárás, hogy a korszerűsítés révén épületenként legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítás valósuljon meg. (Ezt energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni).

A lakásfelújítási program keretösszege 108 milliárd forint, amely mintegy 20 ezer családi ház korszerűsítését segítheti. A programot a kormány az európai uniós, Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezete terhére finanszírozza.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!