A tranzakció aláírása

Így változik a legnagyobb lakástakarékpénztár ügyfeleinek az élete

A tranzakció aláírása

Így változik a legnagyobb lakástakarékpénztár ügyfeleinek az élete

Herman Bernadett
2024-04-10 Frissítve: 2024-04-10
2024-04-10
38325823

Az MBH csoporthoz került a Fundamenta 480 ezres ügyfélköre, köztük sok társasház is. Az ügyfeleknek nincs teendőjük a tulajdonosváltás kapcsán. Az MBH csoport komoly növekedést vár a felvásárlástól. 

 

 

Március 27-én lezárult az a tranzakció, amelyben a Fundamenta Lakáskassza többségi, 76,35 százalékos tulajdonrészét megszerezte az MBH csoport. A kisebbségi tulajdonosokkal is tárgyal a magyar bank, amely nyitott volna a maradék pakett felvásárlására is - hangzott el a jövőbeni célokról szóló sajtótájékoztatón. A Fundamentát így is bevonják a konszolidációs körbe, vagyis az MBH leányvállalataként működik tovább. 

A felvásárlással értékes portfólióhoz jutott az MBH csoport: 480 ezer ügyfelet nyert az akvizícióval, akik az átlagosnál fiatalabbak és képesek a rendszeres megtakarításra. A Fundamentának emellett van egy 1200 fős személyi bankár hálózata, akik “feketeöves értékesítők” - mondta Morafcsik László, a lakástakarékpénztár vezérigazgató-helyettese. Rájuk is számíthat a szolgáltatási értékesítése során az MBH. A Fundamenta ügyfeleinek a tranzakcióval kapcsolatban nincs teendőjük, a szerződéseik a megszokott módon folytatódnak tovább

 

Nagyot nő az MBH csoport

 

A lakástakarékpénztár értékes társasházi ügyfélkörrel, emellett 530 milliárd forintnyi hitel- és 570 milliárd forint betétállománnyal rendelkezik. Az akvizíció révén az MBH csoport piaci részesedése a jelzáloghitel-piacon 26,9 százalékosra nő, a megtakarítási piacon pedig 20 százalék körül alakul majd - mondta Ginzer Ildikó, az MBH vezérigazgató-helyettese. 

 

A hitelintézet a Fundamentával kiegészülve célul tűzte ki a vezető pozíció elérését a hazai otthonteremtési és finanszírozási piacon. Ennek megvalósítását támogatja a két vállalat által kínált széles termékpaletta: lakáshitelek, támogatott hitelek, CSOK Plusz, Falusi CSOK, személyi kölcsön, lakás-előtakarékossági termékek, megtakarítások, biztosítások, valamint a napi bankolási folyamatok továbbfejlesztése, továbbá az MBH Bank 400 bankfiókot is elérő, több mint 2000 fős hálózata a Fundamenta személyi bankárai mellett. 

 

Ez utóbbi lehetővé teszi az MBH Bank számára, hogy az otthonteremtést támogató szolgáltatások ne csak a bankfiókokban legyenek elérhetőek, hanem a személyi bankárok országosan, bármilyen helyszínen személyes tájékoztatást nyújtsanak az ügyfeleknek és a leendő ügyfeleknek az otthonteremtés különböző lehetőségeiről.

 

Felpöröghet a lakáshitelezés

 

A lakáshitelezésben komoly növekedésre számítanak a hitelintézetnél már az idén. A jelenlegi adatok alapján pedig hosszú távon is bőven van még tér a bővülésre, hazánkban a jelzáloghitelek aránya az összes háztartási hitelen belül, valamint a jelzáloghitelek a GDP arányában is jóval elmaradnak az európai élvonaltól, hiszen előbbi 59,5 százalék, míg utóbbi 7,6 százalékos arányt mutat, de a magyar háztartások növekvő megtakarítása is jó alapot adhat az otthonteremtéshez.

 

Az energiahatékonysági megoldásokban is fontos szerepük lehet a lakástakarékpénztáraknak, hiszen nincs elegendő új építésű ingatlan a piacon, a meglévő használt lakások korszerűsítése lehet alternatíva azok számára, akik korszerű ingatlanban szeretnének lakni. A júniusban induló új otthonfelújítási támogatás is segíthet ebben, az MBH pályázik a lakossági MFB Pontok működtetésére, amelyeken a támogatást igényelni lehet majd. 

 

A jelzáloghitelezés Magyarországon tavaly csökkent, de a  jelzáloghitelek kamata most már elfogadható szinten van, 136 milliárd forintnyi hitelszerződést kötöttek a bankok az év első két hónapjában. Az állami támogatások is sok lehetőséget adnak az otthonteremtésre, falusi CSOK-kal például egy kétgyerekes család egy 90 négyzetméteres házat már minimális önerővel meg tud vásárolni. 

 

Hatalmas igény várható az otthonfelújítási programra

 

Új lakásból kevés épül Magyarországon, a hazai lakásállomány többsége az 1980-as évek előtt épült, és ezek döntő része a legrosszabb energetikai besorolású kategóriákba esik bele. A kormányzati várakozások szerint a júniusban induló energetikai korszerűsítést támogató programban legalább 127 milliárd forintnyi beruházás fog elindulni, és közel 20 ezer családi ház újulhat meg. Az új lakásfelújítási támogatás 1 millió forintos elvárt önrész mellé vissza nem térítendő 3 millió forintot és 3 millió forint kamatmentes hitelt ad majd 8 éves futamidőre (a támogatás és a hitel összege 2,5-3,5 millió forint között mozoghat majd a jövedelemtől függően.)

 

Az adatok azt mutatják, hogy a lakóépületek jelentős része (80 százalék) 1990 előtt épült, az újabb, 2000 után készült lakóingatlanok aránya pedig alig haladja meg a 12 százalékot, míg a 2010 utániaké alig éri el a 4 százalékot. Ezek az adatok egyértelműen arra utalnak, hogy a hazai lakásállomány elöregedett. A hazai lakásállomány nagyjából 40 százaléka energetikai szempontból a rossz kategóriába tartozik, míg az átlagos energetikai besorolásba 55 százalék, és csak kevesebb mint 5 százaléka az otthonoknak sorolható az ennél kedvezőbb kategóriák valamelyikébe. A lakóingatlanok energiahatékonyságának javítása tehát kiemelt fontosságú.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!