előtakarékosság lakástakarékkal

Félmillió ügyfelet érint: az MBH Bank bekebelezi a Fundamenta-Lakáskasszát

előtakarékosság lakástakarékkal

Félmillió ügyfelet érint: az MBH Bank bekebelezi a Fundamenta-Lakáskasszát

Bank360 tartalom
2023-11-10 Frissítve: 2024-04-10
2023-11-10 Frissítve: 2024-04-10
35627986

Eldőlt, hogy az MBH Bank vásárolja meg a Fundamenta-Lakáskasszát. Ezzel az éppen az idén feléledt hazai lakástakarékok piacának mindhárom szereplője valamelyik itteni nagybank érdekeltségébe kerül.

 

Az MBH Bank részvényadásvételi szerződést írt alá a Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zrt. 76,35 százalékos tulajdonrészének megvásárlására a német Bausparkasse Schwäbisch Hall AG-vel, az osztrák Bausparkasse Wüstenrot AG-vel és a német Wüstenrot & Württembergische AG-vel - jelentette be pénteken a vevő pénzintézet. A tranzakció zárására várhatóan 2024 első félévében kerül sor, a szükséges engedélyek megszerzésének függvényében.

 

Az már korábban is ismertté vált, hogy a Fundamentának új tulajdonost keresnek, ahogyan az is, hogy az MBH mellett leginkább az Erste érdeklődött a megvétele iránt, de az elmúlt hetekben egyértelműen olyan hírek jöttek, miszerint az MBH lesz a befutó. Ez érthető is, hiszen ennek a banknak érhet a legtöbbet a Fundamenta, hiszen ezzel beléphet arra a lakástakarékpiacra, amelyen a két nagy konkurense, az OTP és az Erste már ott van régóta működő lakáskasszával.

 

Az ügylet tranzakció zárását követően a Fundamenta az MBH Bank leányvállalataként önállóan működik tovább, saját márkanévvel és cégvezetéssel. A felvásárlás a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesüléséből létrejött MBH-nak jelentős növekedést hoz: 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forint hitel- és 570 milliárd forint betétállománnyal gyarapszik, valamint lakossági megtakarítási és lakáshitelezési piaci részesedése is jelentősen növekszik. Mindemellett a Fundamenta értékesítési hálózatán keresztül új csatornákon, még szélesebb körben lesznek elérhetőek a termékei.

 

Az MBH-nak közel kétmillió lakossági és vállalati ügyfele van, 893 milliárd forint a saját tőkéje, közel 5000 milliárd forint a bruttó hitelállománya és több mint 6200 milliárd forint a betétállománya, és saját közlése szerint piacvezető a vállalati területen, a lízingpiacon, valamint az agrár- és élelmiszeripar finanszírozásában.

 

A lakástakarékok piacán eddig nem volt részesedése sem neki, sem azoknak a bankoknak, amelyeknek az egyesüléséből létrejött. A Fundamenta mellett az OTP Bank és az Erste Bank lakástakarékja van még jelen a piacon, amely az idén kezdett újra működni. A lakástakarékok adókedvezményének megvonása után ugyanis a másik két lakáskassza beszüntette az értékesítést, és csak a meglévő állományát kezelte. Az idén azonban az OTP és az Erste lakástakarékja is újraindította az értékesítést, és most már adókedvezmény nélkül kínál ahhoz hasonló kedvezményeket a megtakarítóknak. A Fundamenta az adókedvezmények megszűnése után sem hagyta abba az értékesítést, így jelenleg három lakáskassza ajánlatai közül válogathatnak azok, akik hosszú távon akarnak előtakarékoskodni lakáscéljaik megvalósítása érdekében, és ehhez hitelt is igénybe akarnak venni.

A három lakástakarék jelenlegi ajánlatait ebben a cikkünkben hasonlítottuk össze.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!