Új tulajdonoshoz kerülhet a Fundamenta

Kamatbónuszokat kínálva újraéledtek a lakástakarékok, eladhatják a legnagyobbat

Új tulajdonoshoz kerülhet a Fundamenta

Kamatbónuszokat kínálva újraéledtek a lakástakarékok, eladhatják a legnagyobbat

Bank360 tartalom
2023-08-25 Frissítve: 2024-03-27
2023-08-25 Frissítve: 2024-03-27
34446646

Az adókedvezmény megszüntetése után egészen 2023-ig kellett várni arra, hogy újraéledjen a lakástakarékok piaca. Az idén azonban új, már állami támogatás nélküli kamatbónuszokat kínálva lépett színre az OTP és az Erste. A mindvégig kitartó, 2018 óta is értékesítő Fundamenta új tulajdonoshoz, valamelyik hazai nagybankhoz kerülhet. Megnéztük, melyik lakástakarék mit kínál, és kinek érdemes élni ezzel a megtakarítási lehetőséggel. 

 

A Telex információi szerint új tulajdonosa lehet hamarosan a Fundamenta Lakáskasszának. Rajta kívül az OTP és az Erste működtet lakástakarékpénztárat Magyarországon. Közülük állítólag az Erste van még versenyben a Fundamentáért, amelynek a megvásárlása az új szuperbankot, az MBH-t is érdekli, amely a Fundamenta megszerzésével lakástakarékpénztári ajánlatokkal is tudna konkurálni a két nagy vetélytársával. 

 

A piacon legnagyobbnak számító Fundamenta az elmúlt években sokáig egyedül kínált  lakástakarék lehetőségeket Magyarországon. Az új szerződésekre a befizetések alapján kapott állami adójóváírás 2018-as megszüntetése után az OTP és az Erste lakástakarékpénztára sokáig nem értékesített új terméket. A verseny néhány hónapja, a lakáshitelpiac drasztikus visszaesését követően indult csak újra, miután 2023 márciusában az OTP, májusában pedig az Erste kezdett újra lakástakarékpénztári konstrukciókat kínálni, amelyekben a korábbi állami támogatáshoz mérhető kamatbónuszt ajánlanak, de már piaci alapon. 

 

Az OTP és az Erste egyaránt két ajánlattal van jelen a piacon. Az egyik egy rövidebb, 4 éves futamidejű megtakarítás, a másik pedig 8 éves. A rövidebb futamidőre az OTP 10, az Erste 15 százalék kamatbónuszt ad, a hosszabbra mindkét pénzintézet 30 százalékot. Az OTP-nél akár havi 10 000 forinttól is el lehet kezdeni takarékoskodni, az Ersténél legalább 20 000 forintot kell havonta félretenni. A maximum havi befizetés egy szerződésre mindkét szolgáltatónál 50 000 forint, de egy személy több szerződést is köthet. 

 

Nézzünk meg egy-egy példaszámítást mindkét lakástakarékpénztárnál. Az Ersténél havi 50 000 forint vállalásával 8 éven át 14 750 000 forintos szerződéses összeg érhető el, amiből a megtakarítás és a kamat 6 265 008 forint. Az ehhez 9,42 százalékos THM-mel felvehető lakáskölcsön összege pedig 8 484 992 forint. A lakáshitel futamideje 96 hónap, a havi törlesztőrészlet 119 519 forint. A számlanyitási díj kedvezményesen 0 forint, egyébként 147 500 forint, vagyis a szerződéses összeg 1 százaléka. 

 

Az OTP Lakástakarékpénztárnál szintén havi 50 000 forint befizetését vállalva 8 éven át 10 millió forint a maximálisan elérhető szerződéses összeg. A 96 hónap után felvehető megtakarítás összege a kamatokkal együtt 6 260 095 forint, emellé 3 739 905 forint lakáshitelt lehet igényelni, 10,4 százalékos THM-mel. A lakáskölcsön törlesztőrészlete 53 510 forint. A számlanyitás díja az OTP-nél is a szerződéses összeg 1 százaléka, vagyis 100 000 forint. 

 

A Fundamentánál ennél sokkal hosszabb, akár 199 hónapos megtakarítást is lehet vállalni, emiatt a szerződéses összegek is magasabbak, mint az OTP-nél és az Ersténél. A 30 százalékos kamatbónuszt a Fundamenta a 199 hónapos megtakarítási lehetőségre, a gyermekek lakáscéljára megnyitható számlára adja meg. Ezenkívül, ha saját lakáscélra szeretne valaki gyűjteni, akkor a legmagasabb elérhető kamatbónusz 22,5 százalék. A havonta befizethető összeg akár 100 000 forint is lehet, ami még tovább növeli a szerződéses összeget. A Gyerek és a Gyarapodó Lakásszámláknál a maximum szerződéses összeg 50 millió, az Otthontervező Lakásszámlánál pedig 40 millió forint. 

 

A lakástakarékpénztári szerződéseknek az összegyűjtött megtakarítás mellett van egy hitel ága is, amit nem kötelező felvenni, de jobban megérheti, mint a piacról választani másik lakáshitelt. A maximum felvehető hitelösszeg minden esetben függ attól, hogy milyen hosszú ideig és mennyit takarítunk meg. 

 

Amint a fentiekből látszik, az OTP és az Erste lakástakarékpénztára nem ad lényegesen jobb feltételeket, mint amennyiért a saját bankjánál lehet aktuálisan lakáshitelt felvenni, a Fundamentánál azonban más a helyzet: ugyan alacsonyabb kamatbónuszt ad a megtakarításra, a másik oldalon azonban ezt jóval alacsonyabb, 5-6 százalékos TMH-mel felvehető jelzáloghitellel kompenzálja, ami a jelenlegi piaci ajánlatoknál jelentősen olcsóbb. 

 

A másik fontos különbség a három pénztár között a hiteligénylés lehetséges időzítése. Az OTP és az Erste kölcsönei ebből a szempontból kötöttebbek, hiszen csak a megtakarítási időszakot követően vehetők fel, az áthidaló kölcsön lehetősége nem érhető el. A Fundamenta viszont olyan típusú lakáskölcsönt is kínál, amit nem csak a megtakarítási időszak végén lehet felvenni, hanem akár jóval korábban is, ha a szükség úgy hozza. Ezek az áthidaló kölcsönök azonban drágábbak, a megtakarítási időszakában a THM akár 11-13 százalék körül is lehet, és ez csak később, a megtakarítási időszak utáni törlesztési szakaszban csökken 4-5 százalék körülire. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!