Kamatmentes babaváró hitel

Ha július elején születik a gyerek, kamatmentes lesz a babaváró hitel?

Kamatmentes babaváró hitel

Ha július elején születik a gyerek, kamatmentes lesz a babaváró hitel?

Vrazsovits Rita
2019-05-16 Frissítve: 2022-01-18
2019-05-16 Frissítve: 2022-01-18
3850698

A babaváró hitelt július 1-től lehet igényelni, emiatt már most rengeteg kérdés érkezik hozzánk. Részletes cikkünkben összefoglaltuk az igénylés feltételeit, és azt is kiszámoltuk, hogy gyermekvállalás nélkül mikor érheti meg felvenni a hitelt. Legtöbben mégis az iránt érdeklődnek, hogy mit kell tenni, hogy a hitel kamatmentes legyen, ha már a közel van a gyermekáldás.

 

A legtöbb kérdés azoknál a pároknál merül fel, akik jelenleg babát várnak, és nyárra várják az új családtagot. Mivel a rendelet nem részletezi a különböző forgatókönyveket, utánajártunk, hogy pontosan mikor vehető igénybe a kamattámogatás.

 

Frissítés: a 2019.06.26-i 151/2019. rendeletkiegészítés alapján a 2019. júliusában születendő gyerekek után július végéig be lehet nyújtani a babaváró hitel kérelmet, és a házaspár jogosult lesz a támogatásokra.

 

Ha a gyermek július 1. előtt születik

 

Ha a gyermek július 1. előtt születik, akkor utána nem lesz jogosult a pár a kamatmentességre. Ettől függetlenül felvehetik a hitelt, és 5 évig kamatmentesen tudják törleszteni, de ahhoz, hogy ne kelljen visszafizetni a támogatást, a hiteligénylés benyújtásától számítva 5 éven belül még egy gyermeket kell vállalniuk.

 

Ebben az esetben a törlesztés szüneteltetése sem lehetséges, mert a rendelet szerint csak a hatályba lépés, tehát július 1. után született gyermekek esetén kérhető ez az engedmény. Ha az igénylés pillanatában a feleség várandós, és a magzat már elmúlt 12 hetes, akkor a törlesztés szüneteltetése is kérvényezhető.

 

Ha a gyermek július 1. után, de a hiteligénylés előtt születik meg

 

A 2019. júliusában született gyermekek után jogosult a pár a kamatmentességre és a törlesztés szüneteltetésére, ha az igénylést július 31-ig beadják a bankhoz. Ez csak és kizárólag a 2019. júliusi gyerekre vonatkozik!

2019. július 31. után a hitel igénylésének minden esetben meg kell előznie a gyerek születését. Tehát nem működik az a forgatókönyv, hogy valamikor megszületik a gyermek, majd egy-két évvel később igényeljük a hitelt, és a kamatmentességre is jogosultak leszünk. Ebben az esetben természetesen igényelhető a babaváró hitel, de a kamatmentesség feltételei csak akkor teljesülnek, ha az igényléstől számított 5 éven belül vállal a pár egy következő gyermeket is.

 

Erre azért érdemes különösen odafigyelni, mert a törlesztés első 5 évében így is, úgy is kamatmentes a törlesztés, 5 év után viszont egy összegben kell visszafizetni az első 5 évre vonatkozó kamattámogatást.

 

Ha a gyermek a hitelbírálat ideje alatt születik meg

 

A banknak a rendelet szerint a hitelbírálatra 10 napja lesz, de maga az ügyintézés várhatóan ennél több időt vesz majd igénybe. Bár kicsi az esélye, hogy éppen ebben az időintervallumban szülessen meg a baba, biztosan lesznek párok, akiknél előfordul majd.

 

Mivel a rendeletben erre a kérdésre nem találtunk egyértelmű választ, a Kormányzati Ügyfélvonalhoz fordultunk, ahol azt az információt kaptuk, hogy a hiteligénylés időpontja fog számítani a kamatmentességnél. Tehát ha az igénylés beadása megelőzi a gyermek születését, akkor már erre a gyermekre igénybe vehető lesz a kamatmentesség.

 

Ha a várandósság idején igényeljük a hitelt

 

Ebben az esetben mindegy, hogy a terhesség melyik időszakában igényeljük a hitelt, mivel a baba megszületése után a kamatmentesség igénybe vehető lesz. A terhességnek a törlesztés szüneteltetésénél van jelentősége, ugyanis a 12. hét után lehet kérni a 3 éves felfüggesztést. A törlesztés szüneteltetése nem automatikus, azt külön kérni kell.

 

A lényeg: mindenképpen a gyermek születése előtt igényeljük a hitelt.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!