Ház magas fákkal a háttérben

Használt lakásra költik az igénylők a legtöbb lakáshitelt

Ház magas fákkal a háttérben

Használt lakásra költik az igénylők a legtöbb lakáshitelt

Vrazsovits Rita
2021-08-17 Frissítve: 2022-01-18
2021-08-17 Frissítve: 2022-01-18
15617449

Júniusban az MNB közlése szerint 136,35 milliárd forint lakáscélú kölcsönt helyeztek ki a hitelintézetek a lakosság számára - ekkora volumenre korábban nem volt példa. Arányaiban leginkább a használt lakások vásárlására fordított összeg nőtt, de újépítésű lakások vásárlására is többet költöttek az igénylők. Az alapkamat-emelés már érezteti a hatását a lakáshitelpiacon, de még mindig lehet kedvező kamatozással jelzáloghitelt felvenni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) augusztus elején közölt adatai szerint 136,35 milliárd forintot tett ki az új lakáshitel szerződések értéke június hónapban, így már a negyedik hónapja haladja meg a havi kihelyezés a 100 milliárd forintot. Év eleje óta megközelítőleg 600 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a hazai igénylők, ami jelentősen meghaladja a 2020. első félévében folyósított 447 milliárd forintos értéket.

 

Mire fordítják az igénylők a felvett lakáshitelt?

 

A lakosság a felvett lakáshitelek közel 69 százalékát fordította használt lakás vásárlására, emellett az új építésű lakások vásárlására, illetve a meglévő lakások felújítására és korszerűsítésére a kihelyezett összeg további 10-10 százalékát költötték el. A jegybank június hónapra nem közölt adatokat az építkezésre és egyéb célokra költött hitelösszegekkel kapcsolatban.

Többen keresték az igénylők közül a szabad felhasználású jelzáloghiteleket is, júniusban már több mint 10 milliárd forint fogyott belőle - ebben az évben ennél a hiteltípusnál ez a hónap volt eddig a legerősebb. 

 

Utolérte a lakáshitelpiacot az emelkedő alapkamat hatása

 

Az alapkamat fokozatos emelésének közvetlen hatása nincs a lakáshitelek kamataira, a közvetett hatásai azonban már érződnek a jegybanki döntésnek. Mindamellett a lakáshitelek kamatait alakító referenciaértékek (BUBOR, BIRS, ÁKK) már a jegybanki alapkamat emelése előtt növekedésnek indultak, így a júniusra jellemző emelkedés az átlagos kamat és hitelköltség mutatókat (thm) tekintve nem számít meglepetésnek.

 

Júniusban az átlagos thm a lakáshiteleknél 4,41 százalék volt, ami májushoz képest 8, áprilishoz képest 21 bázispontos növekedést jelent. Emelkedett valamelyest nőtt az átlagos kamatfixálás hossza is az előző hónaphoz képest, 106,9 hónapról 109,1 hónapra - vagyis egy átlagos lakáshitel igénylő közel tíz évre fixálja a hitele kamatait. 

 

Találhatunk ennél kedvezőbb kölcsönt?

 

Bár az átlagos thm emelkedik, de ennél kedvezőbb ajánlatok még elérhetők a lakáshitel piacon, a Bank360 lakáshitel kalkulátor segítségével ráadásul néhány kattintással összehasonlíthatjuk az ajánlatokat. 10 millió forintos hitelösszeggel, 20 éves futamidővel és 10 éves kamatperiódussal számolva 3,91 százalékos thm mellett már igényelhető lakáshitel, legalább 350 ezer forint igazolt nettó jövedelemmel. A havi törlesztőrészlet így 59 666 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 14 338 690 forint. 

 

Ennél alacsonyabb havi nettó jövedelem mellett csak 4 százalék feletti thm mellett érhető el lakáshitel. Havi nettó 250 ezer forintos jövedelemmel 4 százalékos thm alatt csak akkor vehetünk fel lakáshitelt, ha ötéves, vagy annál rövidebb kamatperiódust választunk. Szintén 10 millió forintot 20 évre, akár 3,57 százalékos thm is elérhető legalább 250 ezer forintos nettó jövedelem igazolásával. A havi törlesztőrészlet 57 933 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig előreláthatólag 13 922 770 forint. 

 

Ha pedig a hiteleknél tartunk: egy hirtelen bekövetkező haláleset vagy rokkantság esetén óriási terhet jelenthet egy kölcsön fennálló tartozása. Azt elősegítendő, hogy egy ilyen kritikus pillanatban legyen mire anyagilag támaszkodni, érdemes megfontolni egy életbiztosítás megkötését. 

 

A Bank360 ügyfelei számára elérhető lehetőség, hogy csatlakozzanak egy csoportos biztosítási szerződéshez, melynek előnye, hogy a csatlakozási folyamat 100 százalékban online, egészségügyi vizsgálatok helyett pedig csak egy néhány kérdéses kérdőívet kell kitölteni, ráadásul az életkorral nem változik a díj sem. A részleteket a lenti táblázatban foglaltuk össze.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!