Fal mentén gépező ember

Hatalmas dobás a bankoktól: új hajnal virrad a lakáshitelekre?

Veres Patrik Bank360 pénzügyi szakértő Veres Patrik
2020.09.28.
Frissítve: 2020-09-27 Létrehozva: 2020-09-28
10262441

Két bank is próbálkozik ilyen-olyan módon, hogy automatizálja és digitálissá tegye a jelzáloghitel igényléseket, vagy legalább egy részét. A Bank360.hu megnézte, mit kínálnak a pénzintézetek. 

 

Míg a személyi kölcsönöknél egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek és egyre több banknál érhető el a teljesen online hiteligénylés, addig a jelzáloghiteleknél eddig nem volt jellemző a digitális ügyintézés: többszöri személyes megjelenés a bankfiókban, az értékbecslővel való fizikai találkozás is szükséges ahhoz, hogy a hitelbírálat a végéhez érjen és megkapjuk a lakáshitelt. 

 


100 százalékban online igényelhető személyi kölcsönök érdekelnek? A Bank360.hu Személyi Kölcsön Kalkulátorral akár a digitális személyi kölcsönöket is összehasonlíthatod törlesztő, thm vagy teljes visszafizetendő összeg alapján.


 

Úgy tűnik viszont, hogy a jelzáloghitelezésnél is beindult a digitális átállás és néhány bank gőzerővel dolgozik azon, hogy kiváltsa a bürokratikus és időigényes folyamatokat, legalábbis azokat, amelyek a hitelbírálathoz kellenek. Az alábbi újdonságokkal találkozhatunk:

 

Automatizált értékbecslés - Takarék Jelzálogbank: szeptemberben indította el a Takarék Jelzálogbank kísérleti jelleggel az automatikus értékelő modelljét. A modell pontosabban képes megbecsülni egy ingatlan árát, mint a jelenleg használt indexálás: a környékbeli árak és az értékmódosító tényezők hatását figyelembe véve állapítja meg az ingatlan értékét, emberi beavatkozás nélkül. A rendszerrel egyelőre még nem találkozhatnak azok, akik most igényelnének lakáshitelt, de a Takarékbank szerint a későbbiekben alkalmas lehet az elsődleges értékbecslés kiváltására is, ám most még a megfelelő jogszabályi környezet és a kellő tapasztalat is hiányzik ehhez.

 

e-Lak - OTP Bank: a bank még június elején vezette be ügyfeleinek az úgynevezett eLak szolgáltatást, amelynek legnagyobb előnye, hogy a szokásos 3-4 bankfióki látogatás helyett mindössze egyszer kell bemennünk, ha rendben vannak az igényléshez szükséges papírok. A bank írható pdf-ben teszi közzé az adatlapokat és nyilatkozatokat, amelyeket aláírhatunk az Ügyfélkapun lévő AVDH-val, de akár be is szkennelhetjük az aláírt dokumentumot. Így a lakáshitel igénylés teljes folyamatát a termék kiválasztásától kezdve a szükséges dokumentumok, igazolások benyújtásán át, egészen a hitelszerződés megkötéséig intézhetjük otthonról. Az e-LAK megoldás egyelőre kizárólag piaci hitelek esetében vehető igénybe, új vagy használt lakás vásárlásakor, illetve szabad felhasználású ingatlanfedezetű hitel esetén. Fontos részlet, hogy csak az adós vagy az adóstárs lehet a tulajdonos az ügyletben érintett ingatlanban.

 


Gyorsan, akár néhány másodperc alatt összehasonlíthatod a bankok elérhető jelzáloghiteleit a Bank360.hu Lakáshitel Kalkulátorral. Akár Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket is! 

Az online előbírálat már nem kérdés

 

Az MKB Bank még 2017-ben rukkolt elő a Komfort Hitelkalkulátorral: egy digitális fiókkal az ügyfelek megadhatták a hitellel, ingatlannal és jövedelemmel kapcsolatos adataikat, így teljesen online kaphattak előzetes hitelbírálatot, ugyanezen a felületen pedig tájékozódhattak arról, hol áll az igénylés menete. A lépéssel a bank akkor közel felére csökkentette a szükséges fióki látogatások számát. Ehhez hasonló felülettel több banknál is találkozhatunk: például a Budapest Bank is végigvezet egy adatmegadási folyamaton, amelynek a végén kiderül, milyen feltételekkel tudunk hitelt igényelni. 

 

Miért nehéz digitalizálni a lakáshiteligénylést?

 

Önmagában a banki folyamatok digitalizálása nem nehéz, hiszen erre már a jogszabályi keret is megvan. Lehetőségünk van például szelfivel vagy e-személyivel azonosítani magunkat online, a dokumentumokat pedig az AVDH-val hitelesíthetjük, miközben a jövedelemigazolásunkat a bank lekérheti a NAV-tól vagy mi is feltölthetjük digitálisan. 

 

A kihívás inkább az értékbecslésnél kezdődik, hiszen a fedezetként felajánlott ingatlan felmérését egyelőre személyesen végzi a bank által megbízott értékbecslő, de ahogy láthattuk, már ezen a téren is vannak előrelépések. 

 

Szintén kihívás, hogy a kísérő intézmények nem tudnak szorosabb kapcsolatban működni a bankokkal, így például a Földhivatalnál tárolt adatok beszerzése is időigényes.

 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!