Fal mentén gépező ember

Hatalmas dobás a bankoktól: új hajnal virrad a lakáshitelekre?

Fal mentén gépező ember

Hatalmas dobás a bankoktól: új hajnal virrad a lakáshitelekre?

Veres Patrik
2020-09-28 Frissítve: 2022-01-18
2020-09-28 Frissítve: 2022-01-18
10262441

Két bank is próbálkozik ilyen-olyan módon, hogy automatizálja és digitálissá tegye a jelzáloghitel igényléseket, vagy legalább egy részét. A Bank360.hu megnézte, mit kínálnak a pénzintézetek. 

 

Míg a személyi kölcsönöknél egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek és egyre több banknál érhető el a teljesen online hiteligénylés, addig a jelzáloghiteleknél eddig nem volt jellemző a digitális ügyintézés: többszöri személyes megjelenés a bankfiókban, az értékbecslővel való fizikai találkozás is szükséges ahhoz, hogy a hitelbírálat a végéhez érjen és megkapjuk a lakáshitelt. 

 


100 százalékban online igényelhető személyi kölcsönök érdekelnek? A Bank360.hu Személyi Kölcsön Kalkulátorral akár a digitális személyi kölcsönöket is összehasonlíthatod törlesztő, thm vagy teljes visszafizetendő összeg alapján.


 

Úgy tűnik viszont, hogy a jelzáloghitelezésnél is beindult a digitális átállás és néhány bank gőzerővel dolgozik azon, hogy kiváltsa a bürokratikus és időigényes folyamatokat, legalábbis azokat, amelyek a hitelbírálathoz kellenek. Az alábbi újdonságokkal találkozhatunk:

 

Automatizált értékbecslés - Takarék Jelzálogbank: szeptemberben indította el a Takarék Jelzálogbank kísérleti jelleggel az automatikus értékelő modelljét. A modell pontosabban képes megbecsülni egy ingatlan árát, mint a jelenleg használt indexálás: a környékbeli árak és az értékmódosító tényezők hatását figyelembe véve állapítja meg az ingatlan értékét, emberi beavatkozás nélkül. A rendszerrel egyelőre még nem találkozhatnak azok, akik most igényelnének lakáshitelt, de a Takarékbank szerint a későbbiekben alkalmas lehet az elsődleges értékbecslés kiváltására is, ám most még a megfelelő jogszabályi környezet és a kellő tapasztalat is hiányzik ehhez.

 

e-Lak - OTP Bank: a bank még június elején vezette be ügyfeleinek az úgynevezett eLak szolgáltatást, amelynek legnagyobb előnye, hogy a szokásos 3-4 bankfióki látogatás helyett mindössze egyszer kell bemennünk, ha rendben vannak az igényléshez szükséges papírok. A bank írható pdf-ben teszi közzé az adatlapokat és nyilatkozatokat, amelyeket aláírhatunk az Ügyfélkapun lévő AVDH-val, de akár be is szkennelhetjük az aláírt dokumentumot. Így a lakáshitel igénylés teljes folyamatát a termék kiválasztásától kezdve a szükséges dokumentumok, igazolások benyújtásán át, egészen a hitelszerződés megkötéséig intézhetjük otthonról. Az e-LAK megoldás egyelőre kizárólag piaci hitelek esetében vehető igénybe, új vagy használt lakás vásárlásakor, illetve szabad felhasználású ingatlanfedezetű hitel esetén. Fontos részlet, hogy csak az adós vagy az adóstárs lehet a tulajdonos az ügyletben érintett ingatlanban.

 


Gyorsan, akár néhány másodperc alatt összehasonlíthatod a bankok elérhető jelzáloghiteleit a Bank360.hu Lakáshitel Kalkulátorral. Akár Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket is!



 

Az online előbírálat már nem kérdés

 

Az MKB Bank még 2017-ben rukkolt elő a Komfort Hitelkalkulátorral: egy digitális fiókkal az ügyfelek megadhatták a hitellel, ingatlannal és jövedelemmel kapcsolatos adataikat, így teljesen online kaphattak előzetes hitelbírálatot, ugyanezen a felületen pedig tájékozódhattak arról, hol áll az igénylés menete. A lépéssel a bank akkor közel felére csökkentette a szükséges fióki látogatások számát. Ehhez hasonló felülettel több banknál is találkozhatunk: például a Budapest Bank is végigvezet egy adatmegadási folyamaton, amelynek a végén kiderül, milyen feltételekkel tudunk hitelt igényelni. 

 

Miért nehéz digitalizálni a lakáshiteligénylést?

 

Önmagában a banki folyamatok digitalizálása nem nehéz, hiszen erre már a jogszabályi keret is megvan. Lehetőségünk van például szelfivel vagy e-személyivel azonosítani magunkat online, a dokumentumokat pedig az AVDH-val hitelesíthetjük, miközben a jövedelemigazolásunkat a bank lekérheti a NAV-tól vagy mi is feltölthetjük digitálisan. 

 

A kihívás inkább az értékbecslésnél kezdődik, hiszen a fedezetként felajánlott ingatlan felmérését egyelőre személyesen végzi a bank által megbízott értékbecslő, de ahogy láthattuk, már ezen a téren is vannak előrelépések. 

 

Szintén kihívás, hogy a kísérő intézmények nem tudnak szorosabb kapcsolatban működni a bankokkal, így például a Földhivatalnál tárolt adatok beszerzése is időigényes.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!