MBH Nyugdíjpénztár

Hogyan teremtheted meg időskorod pénzügyi biztonságát?

MBH Nyugdíjpénztár

Hogyan teremtheted meg időskorod pénzügyi biztonságát?

MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár
2024-07-01 Frissítve: 2024-06-30
2024-07-01
39676471

A hosszú távú pénzügyi biztonság megteremtése kulcsfontosságú az életminőség és a nyugalom szempontjából. Az egyik legfontosabb előny, hogy jelentősen csökkenti a stresszt és a szorongást. Az anyagi bizonytalanság sokszor komoly mentális terhet jelenthet, és negatívan befolyásolja a mindennapokat.

 

A nyugdíjcélú megtakarítás elindítását nem lehet elég korán elkezdeni. A nyugdíjpénztári aktív megtakarítást az állam 20% adó-visszatérítéssel ösztönzi, ami évente akár 150 ezer forintot jelenthet. Az idő múlásával a rendszeres befizetések, az adójóváírás és a hozamok jelentős vagyonfelhalmozódást eredményezhetnek, ami biztosítja az anyagi biztonságot idősebb korban.

 

Nézzünk egy példát. Tegyük fel, hogy havi 30 ezer forintot teszel félre évente és egy közepes kockázatú befektetési portfóliót választasz, amelynek az éves nettó hozamrátája 5% körül van. Ebben az esetben 30 év múlva az adókedvezménynek és a hozamoknak köszönhetően akár több mint 40 millió forintod összegyűlhet. Még jobb, ha a havi befizetésed értékét indexálod. Ez azt jelenti, hogy befizetéseid vásárlóereje az idő múlásával sem csökken majds, és így még nagyobb összeget halmozhatsz fel a nyugdíjra. Az indexálás tehát hosszú távon jelentősen növelheti a megtakarításod értékét.

 

Fontos, hogy soha nem késő elkezdeni félre tenni a nyugdíjas évekre. 40-50 évesen még mindig sok lehetőség van a hatékony megtakarításhoz. Viszont érdemes rendszeresen és a lehetőségekhez mérten akár nagyobb összeget befizetni a nyugdíjszámlára.

 

A hosszú távú pénzügyi tervezés segítséget jelenthet az élet váratlan kihívásaira megoldást találni. Az élet tele van nem várt eseményekkel, ilyen lehet például a munkahely elvesztése, egészségügyi problémák vagy váratlan extra költségek. A nyugdíjpénztári megtakarítás már az aktív időszakban, amikor még dolgozik az ember is segítséget jelenthet tagi kölcsön vagy tagi lekötés szolgáltatás formájában. 

 

A nyugdíjpénztári megtakarítás elindítása nem igényel magas szintű befektetési ismereteket, mivel a megtakarításokat profi pénzügyi szakértők kezelik. A szakértők gondoskodnak arról, hogy a megtakarítások a legmegfelelőbb módon legyenek befektetve, figyelembe véve a piaci körülményeket és a hosszú távú pénzügyi célokat.

 

A nyugdíjpénztárak többféle befektetési portfóliót kínálnak, amelyek közül választhatsz a saját kockázatvállalási hajlandóságodnak megfelelően. Például, ha alacsony kockázatot szeretnél vállalni, választhatsz egy konzervatív portfóliót, amely főleg állampapírokat és egyéb biztonságos eszközöket tartalmaz. Ha nagyobb hozamot keresel, és hajlandó vagy nagyobb kockázatot vállalni, akkor egy lendületesebb portfólió lehet számodra megfelelő, amely magasabb részvényarányt tartalmaz. Ez a lehetőség megfontolandó, ha még messzebb állsz a nyugdíjtól, mert hosszabb időtávon magasabb hozamot biztosíthat számodra. Ha pedig a kockázatokat szeretnéd kiegyenlíteni, válassz olyan megoldást, mint az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztáré, ahol két portfólió között megosztható megtakarításod.

 

A stabil nyugdíjbevétel és a megfelelő pénzügyi tartalékok révén elkerülhetők az anyagi problémák az időskorban, és biztosítható a nyugodt és gondtalan élet.

 

Összességében a hosszú távú pénzügyi biztonság megteremtése nemcsak az anyagi stabilitást biztosítja, hanem hozzájárul a magasabb életminőséghez és a nyugodt, stresszmentes élethez. A tudatos pénzügyi tervezés és a felelősségteljes gazdálkodás révén elérhetjük céljainkat és biztosíthatjuk jövőnket.

 

Gondoskodás Önkéntes nyugdíjpénztárral: rugalmasan 

Az önkéntes nyugdíjpénztár nem véletlenül az egyik legnépszerűbb eszköz a hosszú távú előtakarékosságában, hiszen:

 

  • Hozamot termel a megtakarított pénzedhez.
  • Havi 10 ezer forint alatti összeggel is gyarapíthatod és rugalmasan változtathatod a befizetéseid mértékét.
  • Munkáltató is fizetheti cafeteria részeként vagy fix hozzájárulás formában.
  • Éves befizetéseid és munkahelyedtől kapott kiegészítés 20%-a adóvisszatérítésként növelheti nyugdíj-megtakarításodat évente akár 150.000 forintig.
  • Nem igényel befektetői ismereteket, választhatsz életkorodhoz és kockázatvállalási hajlandóságodhoz igazodva előre összeállított befektetési portfóliók közül. További rugalmasságot jelent befektetéseidben, ha olyan kasszát választasz, ahol két portfólió közötti vagyonmegosztás lehetősége is elérhető, hiszen a választott portfólió is befolyásolja a céljaidhoz szükséges megtakarítás nagyságát.
  • Alacsony költségekkel működik.
  • Baj esetén nyugdíj előtt is lehet rá támaszkodni: 3 év tagság után tagi kölcsön igényelhető.
  • A hozamok adómentesen kivehetők 10 év elteltével háromévente egyszer.

MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!