Nyugdíjpénztárak

Történelmi rekordon az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon

Nyugdíjpénztárak

Történelmi rekordon az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon

Vrazsovits Rita
2024-05-31 Frissítve: 2024-08-27
2024-05-31 Frissítve: 2024-08-27
39134695

Átlépte a 2000 milliárdot az önkéntes nyugdíjpénztári portfólió piaci értéke az első negyedév végén, amire korábban még nem volt példa. A taglétszám azonban tovább csökkent, főleg az új belépők száma csappant meg az elmúlt évekhez képest. A pénztárak bevételei jelentősen nőttek, emellett a működési eredmények is biztatóak.

 

Tovább csökkent az első negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma, március végén megközelítőleg 1 millió 61 ezer tagja volt összesen a hazai pénztáraknak, míg egy évvel ezelőtt 1 millió 84 ezren voltak - derül ki az MNB által közzétett statisztikából. A változást elsősorban az új belépők csökkenő száma okozza: még két-három évvel ezelőtt negyedévente akár 8-9 ezer új belépővel lehetett számolni, az elmúlt évben ez a szám rendre nyolcezer alatt maradt, sőt volt olyan negyedév, amikor a hatezret sem érte el. 

 

A bevételeket ennek ellenére növelni tudták a pénztárak, a Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai alapján közel 20 százalékkal, ami nagyrészt az inflációra tekintettel végrehajtott tagdíjemeléseknek köszönhető. Míg egy évvel ezelőtt 28,9 milliárd forintot tett ki a első negyedéves bevétel, idén 34,58 milliárd forint volt ez az összeg. Igaz, ez sem haladta meg a 36 milliárd forintot kitevő kifizetéseket. 

 

Az előzetes működési eredmények alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak mégis 185 millió forintos pluszban zárhatják az első negyedévet, ami az előző éves közel egymilliárd forintos mínusz után jó hír. A tavalyi első negyedévhez képest a befektetési tevékenység eredménye 37 milliárdról 68 milliárd forintra nőtt. 

 

 

Az MNB kimutatásai szerint átlépte a 2000 milliárd forintot az önkéntes nyugdíjpénztári portfólió piaci értéke, március végén 2023,5 milliárd forint volt ez az érték, amire korábban nem volt példa. A vagyonportfólió legnagyobb részét továbbra is magyar állampapírok teszik ki, habár a súlyuk csaknem 20 milliárd forinttal csökkent az előző negyedévhez képest. Ezzel egyidőben a befektetési jegyekben lévő vagyon értéke 72 milliárd forinttal emelkedett a nyugdíjpénztári portfóliókban. A decemberi értékekhez képest nőtt a készpénz és a részvények értéke is. 

 

 

A magánnyugdíjpénztárak taglétszáma is csökken

A magánnyugdíjpénztárak taglétszáma is lassan csökken, március végén már nem érte el az 51 ezer főt. A bevételek közel megegyeztek az előző év negyedéves számával, az előzetes adatok szerint 441 millió forint folyt be a pénztárakhoz. A magánnyugdíjpénztári vagyon átutalása a tb-be a visszalépő tagok miatt az év első negyedévében 1,77 milliárd forint volt. A pénztárak előzetes működési eredménye 6 millió forint volt, a befektetési tevékenység eredménye pedig 8,15 milliárd forint, amivel 46 százalékkal haladták meg a 2023. első negyedéves eredményt.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!