öregek

Tovább fogynak a magánnyugdíjpénztárak, két szereplőssé válik a piac

öregek

Tovább fogynak a magánnyugdíjpénztárak, két szereplőssé válik a piac

Herman Bernadett
2024-04-19 Frissítve: 2024-04-19
2024-04-19
38478706

 

Beolvadás beolvadást követ a megmaradt magán-nyugdíjpénztári piacon. Áprilistól már csak három pénztár működik, júliustól két szereplősre olvad a piac. Az alig több mint 50 ezer pénztártagnak is érdeke a konszolidáció. 

 

A hosszú éveken át négy szereplős magánnyugdíjpénztári piac az idén két szereplőssé válik. Április 1-jén ugyanis beolvadt a Budapest Magánnyugdíjpénztárba az MKB Nyugdíjpénztár magán ágazata, július 1-től pedig a Szövetség Magánnyugdíjpénztár (korábbi Allianz) olvad össze a Horizonttal. 

 

Az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár (korábban MKB) a tavaly decemberi küldöttközgyűlésen döntött a beolvadásról. A lépés logikus volt, hiszen az MBH csoportnak a Budapest Bank és az MKB Bank révén két magánnyugdíjpénztára is volt. A pénztárak rövid és hosszú távú fenntarthatósága, a prudenciális és tagi érdekek miatt is célszerű volt egyesíteni az intézményeket.

A mérethatékonyság és a tagok érdeke az összeolvadás


„Az egyesülés eredményeként – a mérethatékonyságból származó előnyök mellett – mindkét pénztár tagjai számára hosszabb időtávon biztosítottá válik a nyugdíjcélú megtakarításaik stabil kezelése” – kommentálta a döntést Németh Krisztián az MBH Gondoskodás magán ágát befogadó Budapest Magánynyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke. 


Az MBH Gondoskodás Magánnyugdíjpénztár kezelt vagyona 2023 harmadik negyedévének végén 21 milliárd forintot tett ki, taglétszáma pedig a 3400 fő volt. A Budapest Magánnyugdíjpénztár több mint 6 ezer taggal rendelkezett és mintegy 42 milliárd forint vagyont kezelt 2023. december 1-jén. 

 

Most már járadékot is kaphatnak a Szövetség tagjai

 

Hasonló okokból döntött a Szövetség Nyugdíjpénztár küldöttközgyűlése is a Horizontba történő beolvadás mellett. A Horizont ráadásul jelenleg az egyetlen olyan magánnyugdíjpénztár, amely járadékot is szolgáltat, ezért a nyugdíjba vonuló tagoknak nem kell átlépniük, ha ilyen szolgáltatást szeretnének igénybe venni. “a pénztártagok érdekében és a hosszútávú működés biztosítása érdekében hoztuk meg ezt a döntést” - magyarázta Kutiné Csurgai Ágota, a Szövetség Nyugdíjpénztár ügyvezetője. 

 

A Szövetségnek 8700 tagja van jelenleg és hozzávetőlegesen 50 milliárd forintnyi vagyont kezel. A tagok egy része éves tagdíjat fizet, egy másik része pedig havonta rendezi a kötelező befizetéseket. A tagoknak nincs semmiféle teendőjük az összeolvadás kapcsán, de a Horizontba is ugyanúgy fizetniük kell majd a tagdíjakat annak érdekében, hogy meglegyen tartósan a 70 százalékos tagdíjfizetési arány. Ha ugyanis az nincs meg, akkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elrendeli a pénztár végelszámolásást. 

 

A Horizont a legnagyobb szereplő a magyarországi magán-nyugdíjpénztári piacon. 34 ezer tagja van jelenleg és 159 milliárd forintot kezel. A beolvadás után a taglétszám 42 ezer fölé emelkedik majd, a kezelt vagyon pedig bőven meghaladhatja a 200 milliárd forintot. 

 

Az idén az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett a magán-nyugdíjpénztári alapok is szép hozamot értek el az első negyedévben. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben, 2,7-5,1 százalék között. Ezek a legnagyobb alapok a magánkasszáknál, és jó hír, hogy az első három hónapban tapasztalt áremelkedés ütemét túlszárnyalta a teljesítményük. A közepes kockázatú kiegyensúlyozott alapok ennél szerényebb hozamot értek el, de kivétel nélkül pluszban vannak, csak a klasszikus alapok közül találni egyet, amely enyhe mínuszban van három hónap után. 

 

 

Az önkéntes pénztárak mellett még két, nyugdíjcélú megtakarítási formát támogat az állam adókedvezménnyel is. Az egészségbiztosítási befizetésekre az szja-ból maximum évi 130 ezer forint adójóváírást lehet igényelni, a nyugdíj-előtakarékossági számlára (nyesz) utalt pénzekből pedig maximum évi 100 ezret. Az önkéntes pénztáraknál ez az összeg 150 ezer. A nyugdíjcélú megtakarítások utáni adójóváírások együttes összege legfeljebb évi 280 ezer forint lehet. A tavalyi befizetések alapján járó összegeket a már hozzáférhető 2023-as adóbevallás-tervezetek ellenőrzésével, jóváhagyásával, illetve módosításával, kiegészítésével lehet megkapni. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!