utasbiztosítás kötése korona idején

Hogyan tudok most utasbiztosítást kötni?

utasbiztosítás kötése korona idején

Hogyan tudok most utasbiztosítást kötni?

Vrazsovits Rita
2021-04-20 Frissítve: 2022-01-18
2021-04-21 Frissítve: 2022-01-18
13774738

A járványhelyzet miatt a külföldi nyaralás egyelőre nem jöhet szóba, de az sincs egyszerű helyzetben, aki a munkája miatt utazna külföldre. Az országok a szokásosnál szigorúbb előírásokat vezettek be a határokon: államonként változhat, hogy szükséges-e negatív PCR teszt bemutatása, karanténba kell-e vonulni, illetve ha igen, akkor milyen hosszú időre. Ha utánajártunk minden kérdésnek, az utazás előtt még egy fontos feladat hátra van: az utasbiztosítás megkötése. Cikkünkben összefoglaltuk az erre vonatkozó feltételeket.  

 

Az utasbiztosítás az egyik legegyszerűbben megköthető biztosítás, a koronavírus-járvány miatt azonban különlegesek a körülmények. A kötést most is gyorsan letudhatnánk, különösen online, előtte azonban érdemes átolvasni a járvány miatt megváltozott feltételeket.

 

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) nem elegendő

Ha külföldre utazunk, érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, de fontos, hogy ez nem helyettesíti az utasbiztosítást. Váratlan sérülés esetén jó szolgálatot tehet a plasztik, de ezzel csak állami szolgáltatásokat vehetünk igénybe, magánellátásban nem vehetünk részt. Emellett nem segít olyan helyzetekben sem az EEK, mint a poggyászkár, az asszisztencia szolgálat, a jogvédelem vagy tolmács igénybevétele - ha ezeket a szolgáltatásokat szeretnénk igénybe venni, mindenképp utasbiztosítást kell kötni. 

Köthetek utasbiztosítást abba az országba, ahová utazok? 

Mielőtt megkötnénk az utasbiztosítást, érdemes megnézni a Konzuli Szolgálat weboldalát, ugyanis itt találhatunk információt az utazásra nem javasolt országokról. A járvány miatt jelenleg a világ összes országa nem javasolt térségnek minősül, ennek ellenére vannak olyan országok, ahova mégis meg lehet kötni a biztosítást: ezeket a biztosítók az általános szerződési feltételekben sorolják fel, tehát a Konzuli Szolgálat mellett a választott biztosítónál is érdemes a szokásosnál több időt tölteni az információgyűjtéssel. 

 

Fizet a biztosító, ha elkapom a koronavírust?

Erre érdemes külön rákérdezni a biztosítónál kötés előtt, mivel a járvány okozta káresetekkel kapcsolatban eltérő a biztosítók álláspontja: a Covid-19 miatt bekövetkezett károkra általában fizet a biztosító, abban viszont lehet eltérés, hogy mely országokra vonatkozik a térítés lehetősége. 

 

Mi a helyzet a karanténnal?

A hatósági karantén elrendelése összefügg a járvánnyal, így a koronavírusra kockázatot vállaló biztosítók ebben az időszakban is tudnak segítséget nyújtani - ez azt jelenti, hogy a biztosító kifizeti az esetleges többletköltségeket, ami felmerül a szállással vagy a hazautazással kapcsolatban. Fontos azonban, hogy ha a tervezettnél tovább maradunk külföldön, akkor az utasbiztosítást meg kell hosszabbítani. 

 

Érvényes a biztosítás a tervezett külföldi programra?

Az utasbiztosítást érdemes a tervezett programokhoz igazítani. Ha például nemcsak várost néznénk, hanem hegyet mászni is elmennénk, az extrémebb tevékenységek biztosítási lehetőségeinek is érdemes utánanézni. Ha nem készülünk fel, és biztosítás nélkül próbálnánk ki egy számunkra új extrém sportot, baleset esetén nem számíthatunk a biztosító segítségére. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!