Könnyen megbillentik a forint árfolyamát a hírek

Meredek pályán hullámvasutazik a forint, nem látszik a vége

Könnyen megbillentik a forint árfolyamát a hírek

Meredek pályán hullámvasutazik a forint, nem látszik a vége

Tóth Levente
2023-03-24 Frissítve: 2023-05-10
2023-03-24 Frissítve: 2023-05-10
32029241

Óriási árfolyamingadozást produkált a forint az elmúlt hetekben. Minden jó és rossz külföldi bankhírre kilengett az árfolyama, ami 400 fölötti, majd újra 380 közeli euróárat okozott néhány napon belül. A nagy hullámvasutazásban most éppen a Deutsche Bankról érkező rossz hírek lökhetik ismét mélyebbre a forint árfolyamát. 

 

Az USA-ból és Svájcból érkező bankhírek az elmúlt két hétben szédítő hullámvasútba ültették a forint árfolyamát. Az amerikai Silicon Valley Bank megrendülése megrázta a nemzetközi részvény- és pénzpiacokat, és ennek hulláma elragadta a forintot is. Az elmúlt hónapokban váratlanul nagyot erősödő magyar deviza árfolyama meredeken visszafordult, és ennek hatására az euró ára meg sem állt a az utoljára január elején tapasztalt 400-as szintig. Az általános pénzpiaci bizalmatlanságot tovább fűtötte a svájci óriásbank, a Credit Suisse megroppanásának híre.

 

Ahogy azonban a svájci jegybank és az amerikai pénzügyi hatóságok határozott intézkedései, valamint a Credit Suisse másik nagybank, a UBS általi felvásárlásának hatására valamelyest lenyugodtak a kedélyek, a forint újra erősödni kezdett. Ha nem is érte el a nemrégiben még 375 körüli euróárfolyamot, de már stabilan 385 körül járt, ami még mindig elég erősnek számít az elmúlt egy évben.

 

A legújabb rossz hír, a német óriás, a Deutsche Bank árfolyamának hirtelen beszakadása ismét idegessé teheti az egyébként sem nyugodt pénzpiacokat, amitől újra a forint járhat rosszul. Az árfolyam pénteken fel is szaladt 389-ig, hogy aztán a nyugtató nyilatkozatok hatására estére visszajöjjön újra 384-ig.

 

A fő gondot most nem a forint aktuális árfolyama jelenti, hiszen az még az elmúlt napok legrosszabbjaiban sem volt gyenge a 2022 őszihez képest, most pedig még mindig azon a szinten van, amit tavaly októberben legfeljebb reméltünk. A probléma az árfolyam nagy ingadozása, és a nemzetközi híreknek kitettsége. A forint úgy viselkedik, mint egy rosszul beállított földrengésmérő, ami a legkisebb mozgásokra is túl nagy kilengést mutat. Egy pillanat alatt esik 10 forintot, majd a jó hírekre egy-két napon belül visszaszedi a veszteségét.

 

A nemzetközi pénz- és bankpiacon most mindenki azt nézi és találgatja, hogy a nehéz helyzetbe kerülő bankok csak egyedi problémák, vagy a pénzügyi rendszerben vannak olyan gondok, amelyek válságot okozhatnak, és más bankokat is magukkal ragadhatnak. A jelenleg általánosnak mondható elemzői vélemények szerint nincs ok és szó a 2008-as pénzügyi válságot előidéző gondokról, a nemzetközi pénzügyi rendszer sokkal erősebb az akkorinál.

 

A bizonytalanság, idegesség azonban ott van a befektetőkben, ez pedig könnyen újabb áldozatokat szedhet a bankpiacon akár olyan pénzintézetek közül is, amelyek helyzete egyébként stabilnak látszik, minden pénzügyi mutatójuk megfelelő, minden előírásnak messzemenően eleget tesznek.

 

Ilyen helyzetben a befektetők könnyen túlreagálnak egy-egy hírt, ez a reakció azonban önbeteljesítő is lehet, és akár lavinahatást is kialakíthat. Ezt mutatja a Deutsche Bank árfolyamának hirtelen esése is, amit bármikor követhet más hasonló mindaddig, amíg a piacok nem nyugodnak meg tartósan, nem látják azt a befektetők, hogy nem csupán hangzatos megnyugtató nyilatkozatokat kapnak, hanem valóban nincs gond, nem kell félteniük a pénzüket.

 

Sajnos ebben a helyzetben számítani kell arra, hogy a forint az elkövetkezőkben is nagy árfolyamkilengéseket produkál majd akár egy-két napos piaci ijedségekre is. Komoly baj azonban akkor lehet vele újra, ha kiderül, hogy nem egyedi pénzügyi problémákról van szó a nemzetközi piacon, és újabb nagybankok kerülnek nehéz helyzetbe. Az nem kétséges, hogy ilyen esetben a jegybankok és nemzeti hatóságok az elmúlt hetekben tapasztalható határozottsággal és áldozatokat vállalva igyekeznek majd megállítani a gondok tovább terjedését, megakadályozni a pánik kialakulását.

 

Egy ilyen helyzetet azonban még akkor is megszenved majd a forint, ha az intézkedések sikerrel járnak, a nemzetközi és magyar pénzügyi rendszer stabilitása nem kerül veszélybe. Az elmúlt hetek történései alapján minden további nélkül elképzelhető, hogy folytatódik a forint meredek hullámvasutazása, aminek során akár néhány napon belül is lehetnek 5 százalékot meghaladó árfolyammozgások.  

  

  

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!