Az igazgatási szünet megakasztotta a lakáshitelek folyósítását, de azóta visszaállt a rend

Nagy kő esett le a lakáshitelesek szívéről

Az igazgatási szünet megakasztotta a lakáshitelek folyósítását, de azóta visszaállt a rend

Nagy kő esett le a lakáshitelesek szívéről

Herman Bernadett
2023-01-16 Frissítve: 2023-01-16
2023-01-16
31168937

Sokan tartottak attól, hogy a földhivataloknál is elrendelt igazgatási szünet miatt fennakadások lehetnek a lakáshitelek folyósításánál az újraindulásra feltorlódott beadványok miatt. Ha az igazgatási szünetig nem került fel a széljegy az ingatlanra, az ugyan késleltette a folyósítást, de a tapasztalatok szerint az ügyintézés újraindulása után hamar széljegyezték a beadványokat a földhivatalok.

 

Két és fél hetet igazgatási szünetet rendelt el tavaly év végére és az idei év első hetére a kormány a földhivataloknál. Erre az időre a folyamatban lévő ingatlanügyi hatósági ügyek ügyintézési időtartamának a számítása is megállt, az ügyfélfogadás is szünetelt. A hivatalok csak január 9-én nyitottak újra. Az időközben postán és elektronikusan érkezett beadványokat, köztük az ingatlan-adásvételi szerződéseket a földhivatalok 2023. január 9-i érkezéssel széljegyezték a tulajdoni lapon. Január 9-én gyakorlatilag a feltorlódott ügyeket dolgozták fel a hivatalok, az érdemi ügyfélfogadás csak 10-én indul el. 

 

Volt némi aggodalom a hitelintézetekben, hogy ha nem elég gyorsan intézkednek az újranyitó hivatalok, akkor a jelzáloghitelt igénylő ügyfelek bajba kerülhetnek. A bankok ugyanis addig nem tudnak hitelt folyósítani, amíg az ingatlan széljegyre fel nem kerül a jelzálogjoguk, márpedig ha késik a pénz, akkor a hitelt igénylő kifuthat a lakásvásárlási szerződésen szereplő határidőből. A szerződés módosítása pedig macerás, ügyvéd kell hozzá, és plusz költséggel járhat. 

 

Nem voltak fennakadások, de az ügyszám is csökkent

Szerencsére a bankok beszámolói szerint nem történtek emiatt fennakadások. „Mivel a jelzáloghitelek esetén a folyósítás feltétele a bank jelzálogjogának, illetve terhelési és elidegenítési tilalmának legalább széljegyen való feltüntetése az ingatlan tulajdoni lapján, az egyéb folyósítási feltételeket az ügyintézési szünet ideje alatt teljesítő személyek számára átmenetileg nem tudtunk hitelt nyújtani. Az objektív ok miatti késedelmet az ügyfelek rendszerint tudomásul vették. A földhivatalok újranyitása után nem tapasztaltunk fennakadást az ügyintézésben, ennek magyarázata lehet a korábbiakhoz képest jelentősen csökkent ügyletszám is” - közölte a Bank360.hu-val a Magyar Bankholding. 

 

Az OTP Bank a 2022.12.31-i fizetési határidővel rendelkező ügyleteket kiemelten kezelte; törekedett arra, hogy az igazgatási szünet kezdetéig a szerződéskötések és a jelzálogjog-bejegyzési kérelmek széljegyzése megtörténhessen a földhivatalnál, és így a határidőben történő folyósításoknak ne legyen akadálya. A bank tapasztalata alapján az igazgatási szünetet követő első 1-2 napban a nagyobb leterheltségű földhivatalok is feldolgozták a szünet alatt keletkezett iratokat, így nem volt fennakadás az érkeztetésekben és a széljegyzésekben.

 

“A földhivatali zárás miatt ügyfélpanasz, illetve megoldandó ügyletek nem érkeztek hozzánk, mindenkit időben informáltunk, így tudtuk kezelni a helyzetet. A földhivatalok gyorsaságáról az újranyitást követően egyelőre nincs információnk, mivel most csak széljegy feljegyzések vannak, a bejegyzések 30 napon túliak, így ezek esetleges csúszását most még nem látjuk” - tették ehhez hozzá az Erste Banknál. A K&H-nál és a Raiffeisennél sem tapasztaltak semmilyen fennakadást eddig az ügyintézési szünet miatt. 

 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!