Nyugdíjtervezés

Irány az anyagi függetlenség!

Nyugdíjtervezés

Irány az anyagi függetlenség!

MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár
2021-10-25 Frissítve: 2022-01-18
2021-10-25 Frissítve: 2022-01-18
16738570

Hosszú távra terveznél és tanácstalanul nézelődsz a termékek közt, hogy mibe is fektesd megtakarításodat, vagy már a befektetés gondolata is távol áll tőled, mert a hétköznapok nyomása alatt kevésnek érzed az erre kiszorítható összegeket? Mindkét esetre van gyógyír.

 

Az állami nyugdíjra is lehet és érdemes támaszkodni, de ha a cél az anyagi függetlenség fenntartása idős korodban is, akkor kelleni fog egy jó terv. Egy nyugdíjterv.

 

Szerencsére több célirányos termék közül választhatsz, és ha megengedheted magadnak érdemes valamennyit tartanod is. Íme, egy jó stratégia mindössze 5 lépésben, hogy jól fektess be a jövődbe.

 

  1. Mikor? Most!

A hozam, adókedvezmény és a kamatos kamatok hatására annál kifizetődőbb, minél leghamarabb elkezded a megtakarítást, de az is tény, hogy abba soha nem késő belevágni. Habár vannak nagyon tudatos pályakezdők is, valójában a legtöbb ember csak 40 éves kor felett csatlakozik a megtakarítók táborához.

 

  1. Tudd meg, hogy a cégednél van-e nyugdíj megtakarítási termék a választható juttatások között

Ha van, ne habozz, kérd havonta a vállalattól. Emellett bízd meg munkáltatódat, hogy legalább az általa adott összeggel azonos mértékben nettó fizetésedből is utaljon át pénzt egyéni nyugdíjszámládra. Ezzel egyrészt automatikusan megduplázod a kapható havi összeget, másrészt az egész befizetésre 20% adókedvezményt érvényesíthetsz.

 

  1. Nem mindenki számolhat munkáltatója által támogatott nyugdíjtervvel, de ilyenkor sincs semmi veszve

Ha okosan választasz megtakarítási terméket és kitartó vagy, tetemes összeghez lehet hozzáférésed mire nyugdíjba vonulsz. 

 

Annyit vállalj, amennyit elbírsz. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál például a minimálisnál akár jóval nagyobb havi megtakarítás sem kötelez semmire: a minimális tagdíjtól felfelé szabadon elérhetsz igényeid és lehetőségeid szerint.  Csak rajtad múlik, hogy szeretnél-e és mikor tudsz minél többet megtakarítani. Így, ha átmenetileg megszorulnál, visszafoghatod a pénztári nyugdíjszámlád hizlalását, hogy aztán amikor a helyzeted lehetővé teszi az újrakezdést, akkor bármikor folytathasd a komolyabb összegű havi megtakarítást. 

Kipróbálom az önkéntes nyugdíjpénztár kalkulátort

 

  1. Költségek, díjak, kötelezettségek és előnyök – légy résen!

Olyan terméket válassz, ahol alacsony a TKM mutató, hiszen a megtakarítással járó költségek ellened dolgoznak. Minél alacsonyabbak, 20-30 év alatt annál több marad neked.

 

20-30 év alatt sok váratlan fordulat jöhet az életben, nézz utána, hogy mennyire rugalmas a díjfizetési rendszer, van-e szankciója, ha egyszer másszor átmenetileg visszafognád a befizetéseidet.

 

Gondold át, hogy szeretnéd-e a befektetéseket magad kezelni, vagy megelégszel azzal, ha jó kezekben tudhatod, tetszés szerint válogathatsz a befektetési kosarak között és figyelemmel kísérheted a megtakarításaidat kezelő portfólió mindenkori teljesítményét. Előbbi esetben a NESZ a te választásod, ahol bizony szakértelemre is szükséged lesz a vagyonod kezeléséhez, utóbbiban pedig tervezz bátran önkéntes nyugdíjpénztárral.

 

Több portfóliót kínáló Pénztár esetén megtalálhatod egyéni körülményeidhez és kockázatvállalásodhoz megfelelő portfóliót. Megtakarításod teljesítményét bármikor ellenőrizheted az Önkéntes Nyugdíjpénztár árfolyam-lekérdező szolgáltatásban, és az igazán lényeges hosszú távú, 10-15 éves hozamokról a pénztári honlapon évről-évre frissülő információt kapsz. 

 

Figyelj arra is, hogy élj a neked járó előnyökkel is, így nyugdíjpénztári tagként évente akár 150 000 forint adókedvezménnyel számolhatsz, sőt ha több nyugdíj-terméket is kihasználsz (például a pénztár mellé NYESZ számlát is nyitsz, vagy biztosítást is kötsz), ez akár 280 000 forintra is rúghat.

 

Ne várj, válaszd ki a Számodra legjobb módot a megtakarítás megkezdésére!

Kipróbálom az önkéntes nyugdíjpénztár kalkulátort

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!