Személyi kölcsönnel az iskolakezdés is könnyebb

Tanévkezdés 2018: személyi kölcsönnel átvészelhető a szeptember

Veres Patrik Bank360 pénzügyi szakértő Veres Patrik
2018.08.31.
Frissítve: 2019-04-30 Létrehozva: 2018-08-31
1804535

Ahogy minden évben, úgy most is ezekben a napokban néz szeme több ezer család azokkal a pénzügyi kihívásokkal, amelyeket a tanévkezdés jelent. A nyaralás után hirtelen megnövekedett kiadások bizony rengeteg háztartás pénztárcáján hagy nyomokat. Megtakarítás híján a többség személyi kölcsönből fedezi az átmeneti pénzügyi nehézségeket, és így szerzi be a gyermekek számára szükséges eszközöket a tanévkezdéshez. Megnéztük ezért, hogyan választhatjuk ki a legjobb kölcsönt, mire kell figyelnünk és milyen ajánlatokkal találkozhatunk a pénzintézeteknél 2018-ban.
 

Több mint 30 000 forint – ennyit kell költeni egy beiskolázás előtt álló gyermekre augusztus végén, szeptember elején a legfrissebb kimutatások szerint akkor, ha csak a legalapvetőbb eszközöket szerezzük be az áruházak polcairól.
 


Mindössze pár százezer forintra van szükséged? A Provident heti törlesztésű kölcsönével 50 000 és 200 000 forint közötti hitelösszeg ütheti a markod 7,0 százalékos THM mellett jövedelemátutalás nélkül, villámgyorsan. Kattints a részletekért!A kiadások persze növekednek, ha több gyermekünk van, vagy ha szeretnénk márkásabb, minőségibb termékekkel útnak ereszteni a csemetéket. Nem nehéz belegondolni: a tanévkezdéssel nem csak a tanszerek megvásárlása jár. Új ruhák az őszi-téli időszakra, a nagyobbaknak okostelefon vagy egy laptop is bekerülhet a bevásárlókosárba, amivel már nagyon könnyedén kerülhet több százezer forintba a tanévkezdés. Ha ehhez a bevásárláshoz a bútorok cseréje – például egy új íróasztal – is társul, tovább nőhetnek a kiadások.
 

Ekkora összeget kigazdálkodni fizetésből, egyik hónapról a másikra még a jól kereső családok számára is nehézkes, de kifejezetten nagy kihívás ez a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek. Aki nem rendelkezik elég, bármikor felhasználható megtakarítással, vagy nem készül direkt a tanévkezdésre, gyakran csak hitelből tudja áthidalni a szeptemberi pénzügyi kihívást.
 

Milyen kölcsönt érdemes keresnünk, ha túl akarjuk élni a pénzügyi poklot?


A nyaralás után kimerült pénztárcákat a legtöbben szabad felhasználású személyi kölcsönből töltik fel átmenetileg, amíg nem jönnek egyenesbe az anyagiak. Erről a hitelfajtáról már többször is írtunk, de a legfontosabb jellemzők, amelyeket ismernünk kell az igénylés előtt, az alábbiak:
 

 • szabad felhasználású, azaz bármire elkölthetjük a teljes hitelösszeget
 • az igényléshez jövedelemigazolás szükséges, tehát állandó munkahellyel kell rendelkeznünk
 • nincs szükség ingatlanfedezetre, így önerőre sem
 • az igénylés villámgyors, akár már egy órán belül is a folyószámlánkon lehet a pénz, ha online igényeljük
   

Szabad felhasználású személyi kölcsönnel 100 000 és 10 millió forint közötti összeget igényelhetünk, ami azt jelenti, hogy ingatlanfedezet nélkül is bőven tudjuk fedezni a tanévkezdéssel járó kiadásokat, mindössze jövedelmi fedezettel.
 

De mennyibe kerülnek a szabad felhasználású személyi kölcsönök? A lakáshitelekkel szemben a személyi kölcsönök kamatozása nem kezdett el emelkedni és megtartott az utóbbi néhány évben tapasztalható alacsony szintet. Azaz sokkal olcsóbban finanszírozhatjuk most kölcsönből a kiadásainkat, mint a korábbi években. A Bank360 személyi kölcsön kalkulátorát használva gyorsan kiderül: nagyon könnyedén találhatunk akár 10 százalék alatti teljes hiteldíj mutatóval (THM) ellátott személyi hitelt.


Nézzük meg, hogyan alakulnak a havi kiadások, ha például 500 000 forintot szeretnénk felvenni személyi kölcsönként. A kalkuláció szerint 5 éves futamidőre a Sberbank Fair Expressz ajánlata a legkedvezőbb, amennyiben nincs 250 000 forint feletti igazolt nettó jövedelmünk, de vállaljuk a bankváltást és a pénzintézethez utaltatjuk a fizetésünket. A Sberbanknál a második hónaptól 10 632 forint lesz a törlesztőrészlet, a THM 10,97 százalék, a teljes visszafizetendő összeg pedig 644 706 forint, azaz ennyit fizetünk vissza kamatokkal, díjakkal és kölcsönnel összesen az ötödik év végén. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne is igen kedvező: 11,73 százalékos THM mellett, havi 10 907 forintos törlesztőrészlettel vehetjük fel, így a futamidő végén 654 420 forintot fizetünk vissza. Szintén dobogós a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne. Ebben a konstrukcióban 10 859 forintos havi törlesztőrészlet mellett lehet a miénk 500 000 forint. A THM 12,28 százalék, a teljes visszafizetendő összeg 659 340 forint. A Raiffeisen őszi akciójában ráadásul most a jövedelemátutalástól is eltekint, ha új ügyfelei vagyunk a banknak.
 

Érdemes időt szánni arra, hogy melyik bank ajánlatát választjuk, ha személyi kölcsönt veszünk fel. A kalkulátort végigböngészve gyorsan feltűnhet, hogy a választott banktól függően akár közel 100 000 forintot is bukhatunk a költségek miatt, hiába ugyanakkora a hitelösszeg és a futamidő.
 

Még kedvezőbb ajánlatokat adnak a bankok, ha nettó 250 000 forint feletti jövedelmet tudunk igazolni és azt hajlandók vagyunk a bankhoz utaltatni. A magas fizetés nagyobb eséllyel jár anyagi biztonsággal, így a bankok alacsonyabb kockázatot látnak a hitelezésben, így kedvezőbb kamatokat kínálhatnak, számítva arra, hogy nem lesz gond a visszafizetéssel. Nézzük meg, hogy ilyen feltételek teljesítésével milyen kamatokat érhetünk el!
 

Ha megvan a magas jövedelem és át is utaltatjuk, a Sberbank Fair Expressz Plusz kölcsönét is felvehetjük, aminek már csak 7,72 százalék a teljes hiteldíj mutatója. A második hónaptól még 10 000 forint sincs a törlesztőrészlet, 9 913 forintot kell fizetnünk, így összesen a futamidő végén 601 035 forintot fogunk visszafizetni. A CIB Bank 9,41 százalékos THM mellett kínálja személyi kölcsönét magas jövedelmű ügyfeleknek 2018. augusztus végén, a törlesztőrészlet 10 385 forint havonta, a teljes visszafizetendő összeg 623 100 forint. A Raiffeisen 10 859 forintos havi törlesztőrészlettel, 12,28 százalékos THM-mel nyújt hitelt. A teljes visszafizetendő összeg 659 340 forint.
 

Nem feltétlenül van szükség 500 000 forintra, hogy beindítsuk az új tanévet. Ha 100 000 forintból is meg tudnánk oldani a szeptembert, erre a hitelösszegre is találunk ajánlatokat, például a Providentnél. Jövedelemátutalás nélkül 100 000 forintot 57 hétre is felvehetünk, így hetente 1 980 forintot fizetünk. A teljes visszafizetendő a futamidő végén 112 860 forint a kalkulátor eredményei szerint. Szintén elérhető ekkora hitelösszeg a Cofidisnél, ahol 46 hónapos futamidővel vehetünk fel 100 000 forintot, havi 3 283 forintos törlesztőrészlettel. Így a teljes visszafizetendő összeg 147 743 forint lesz.
 

Ne rohanjunk, hasonlítsuk össze a szabad felhasználású személyi kölcsönöket
 

Ha az iskolakezdéshez szabad felhasználású személyi kölcsönt vennénk fel, fontos lehet a biztonság, a hitel kiszámíthatósága. Ebből a szempontból is megállják a helyüket ezek a hitelek, hiszen ma már szinte mindegyik konstrukció fix kamatozású, azaz a futamidő végéig ugyanakkor a törlesztőrészletet kell fizetnünk. Nem kell tehát attól tartanunk, hogy egyik hónapról a másikra drasztikusan megemelkedik a törlesztőrészlet.


Mire számíthatunk tehát, ha a tanévkezdést, az ősz eleji kiadásokat hitelből szeretnénk fedezni és ezen a héten le akarjuk tudni a nagybevásárlást?
 

 • Ha minden feltételt teljesítünk, villámgyors kiutalásra, akár munkanapon belül
 • Kiszámítható törlesztőrészletekre, amelyekkel hosszabb távon is megtervezhetjük a családi költségvetést
 • Kedvező, akár 10 százalék alatti kamatozásra, ami a korábbi évekhez képest igen olcsóvá teszi a hitelből történő finanszírozást
 • Szabad felhasználásra, azaz akár ruhára, írószerre, bútorra is fordíthatjuk a kölcsönt
   

Megannyi előnye mellett azért érdemes óvatosnak lenni a személyi kölcsönökkel is. Átmeneti pénzügyi akadályokat nagyszerűen megoldhatunk vele addig, amíg meg nem érkezik a jövedelem, amivel újra egyenesbe kerülünk. Ha azonban arra használnánk, hogy tovább nyújtózkodjunk, mint ameddig a takarónk ér, könnyen megégethetjük magunkat vele. Ha nem tudjuk kigazdálkodni a törlesztőrészleteket havonta, újabb hitel felvételére kényszerülhetünk, vagy rosszabb esetben a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adóslistájára is felkerülhetünk, jó időre elvágva magunkat a további hitelfelvételtől.
 

Ha viszont biztonságosnak látjuk a személyi kölcsön felvételét, érdemes kihasználni az olcsó kölcsönök nyújtotta lehetőséget. Azonban azt ne feledjük, hogy az azonos hitelösszeg és futamidő mellett is lehetnek jelentős, több tíz- akár százezer forintos eltérések is. A legjobb hitel felkutatásához érdemes ezért kalkulátort használni, amivel könnyedén és ingyenesen összehasonlíthatjuk a személyi kölcsönöket.
 

Nagyobb összegre van szükség vagy lakást vásárolnánk? Lakáshitel kalkulátorral szintén kiszűrhetjük, melyik lehet számunkra a legkedvezőbb ajánlat! Kalkuláljunk és ne dobjunk ki pénzt az ablakon!

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!