Kézfogás

Jó hír a vállalatoknak: 300 milliárd forinttal bővül az Exim hitelprogramja

Kézfogás

Jó hír a vállalatoknak: 300 milliárd forinttal bővül az Exim hitelprogramja

Herman Bernadett
2023-03-09 Frissítve: 2023-04-04
2023-03-09 Frissítve: 2023-04-04
31867451

Fellélegezhetnek azok a cégek, amelyek lemaradtak a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BGH) olcsó kölcsöneiről. A kormány 300 milliárd forinttal bővíti néhány hét alatt teljesen kimerített hitelkeretet. 

 

További 300 milliárd forinttal bővül a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram (BGH) kerete - ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a csütörtöki Kormányinfón. A programot eredetileg 700 milliárd forintos kerettel hirdették meg, a forrásokat az Exim biztosította, és a kereskedelmi bankokon keresztül igényelhették a hitelt a vállalatok. 

 

A programnak három pillére van: egy forgóeszközhitel, egy beruházási hitel és zöld beruházási hitel. Azt már a meghirdetéskor lehetett tudni, hogy hatalmas érdeklődés lesz a hitelekre. A február 1-jei indulás után alig három héttel kimerült a forgóeszközhitel-keret, így az igények befogadását felfüggesztették, néhány nappal később pedig a beruházási hitelekre szánt keret is elfogyott

 

Gulyás Gergely bejelentése szerint a 300 milliárd forintos keret a két kimerült hitelkeretet pótolja majd ki, euró és forint hiteleket is lehet majd igényelni. Az forinthitelek kamata 6 százalék, zöld beruházási hitel esetében 5 százalékos lesz, az euróhiteleké 3,5 százalék, zöld beruházási hitelek esetében pedig 3 százalék. 

 

A zöld beruházási hitel az egyetlen, amelyet az Exim honlapja szerint igényelni lehet. Arról nem beszélt a miniszter, hogy a 300 milliárd forintos keretbővítés hatására újra megnyílik-e a másik két program, vagy csupán a túligénylés miatt elutasított hitelkérelmek kielégítésére szolgál majd. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!