Pénz olló

Kimerült a forgóeszköz-hitelkeret az Exim új programjában

Pénz olló

Kimerült a forgóeszköz-hitelkeret az Exim új programjában

Herman Bernadett
2023-02-27 Frissítve: 2023-03-09
2023-02-27 Frissítve: 2023-03-09
31689386

Alig három héttel az indulás után fel kellett függeszteni a hitelkérelmek befogadását, mert kimerült az Exim Baross Gábor Újraiparosítási Forgóeszközhitel alprogramja. A többi alprogram még elérhető a vállalatok számára.

 

Néhány feltétel változásával megy tovább a február 1-jével indult EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Program. Az elmúlt nem egészen egy hónapban mintegy 1100 milliárd forintnyi hiteligénylés érkezett az EXIM Magyarországhoz, illetve refinanszírozó partnereihez, emiatt az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Forgóeszközhitelre szánt keret kimerült.

 

A 700 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett hitelcsomag három konstrukciója közül az elmúlt hetekben a várakozásoknak megfelelően a forgóeszközhitel bizonyult a legkeresettebbnek, az igénylők mintegy 700 milliárd forint értékben igényelték, további kérelmeket február 26-tól nem fogadnak be. Az eddig beérkezett igényléseket beérkezési sorrendben bírálja el az EXIM Magyarország, a támogatási döntéseket március 5-ig hozza meg a bank, majd ezt követően kiértesíti kereskedelmi banki partnereit. A támogatási döntés kézhezvételét követően a bankoknak 30 nap áll rendelkezésükre a refinanszírozási szerződés megkötésére.

 

,,A várakozásainknak megfelelően a forgóeszközhitelüket igényelte a legtöbb vállalkozás, emellett az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Beruházási Hitel kerete is kimerülőben van, azonban még van lehetőség a kérelmek benyújtására.” – mondta el a módosítások kapcsán Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója.

 

Az EXIM Magyarország által az összesen 700 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett hitelcsomag célja, hogy rugalmas és kedvező feltételekkel, forintban maximum 6, euróban 3,5 százalékos fix kamatozással járuljon hozzá a magyar vállalkozások finanszírozásához, ezzel együtt a magyar gazdaság támogatásához. A program keretein belül beruházási-, forgóeszköz- és zöld hitel igénylésére nyílik lehetőség, amelyek 2023. december végéig, vagy a hitelkeret kimerüléséig érhetők el.

 

A bankszövetség folytatná

A Magyar Bankszövetség arra kéri a kormányt és a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot, hogy növelje meg a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretét. A bankszövetség emellett olyan allokációs módszertan kialakítását szorgalmazza, amely a jelenlegi és a megnövelt keret esetén egyaránt biztosítja a bankok és a vállalkozások számára a forráselosztás tervezhetőségét, valamint a nemzetgazdaság számára időben hatékony kihasználását.

 

A szövetség szerint a kormányzat által az év elején bejelentett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram céljában, módszerében is átütő hatású, hosszútávon hozzájárulhat a hazai vállalatok versenyképes és fenntartható működéséhez. A 700 milliárd forintos összkerettel meghirdetett programok a vállalati hiteltípusok széles körében alkalmazhatóak kedvező kamatozású refinanszírozási lehetőséget biztosítva. A bankszektoron belüli verseny intenzitását és a vállalatok forrásigényét tükrözi, hogy a szektor rekordgyorsasággal, mintegy két hét alatt készült fel a programban való részvételre. A program megfelelő időzítését jelzi, hogy a résztvevő bankok már az indulást követő néhány nap elteltével a meghirdetett keretet meghaladó igényről számoltak be.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!