Akciókkal ösztönzik az önkéntes pénztárak a befizetéseket decemberben

Kedvezmények és buktatók: erre figyeljünk az év végi befizetéseknél!

Akciókkal ösztönzik az önkéntes pénztárak a befizetéseket decemberben

Kedvezmények és buktatók: erre figyeljünk az év végi befizetéseknél!

Vrazsovits Rita
2022-12-15 Frissítve: 2022-12-18
2022-12-15 Frissítve: 2022-12-18
30669845

Az év utolsó hónapjában az egyik leghasznosabb módja a pénz elköltésének, ha valamilyen nyugdíjmegtakarításba tesszük. Ez lehet például az önkéntes nyugdíjpénztár, hiszen az állam ebben az esetben akár 150 ezer forint adóvisszatérítéssel is támogatja az öngondoskodást. Nem mindegy azonban, hogy mikor indítjuk el az év végi befizetést.

 

A jövő évben visszaigényelhető személyi jövedelemadó maximalizására idén még van lehetőség, de nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a befizetést, ugyanis a kedvezmény számításánál nem a befizetés, hanem a könyvelés időpontja számít. Ez azt jelenti, hogy ha év utolsó napjaiban fizetünk be a számlára, és a könyvelés átcsúszik januárra, akkor a befizetett összeg már nem számít bele a jövő évi adójóváírásba. A befizetésünk azonban így sem hiábavaló, csak éppen nem 2023-ban kapjuk meg az utána járó visszatérítést, hanem majd 2024-ben.

 

Van, ahol nyerni is lehet a visszatérítésen felül

Az év végi hajrában a pénztárak és a biztosítók is gyakrabban hangsúlyozzák az adóvisszatérítés lehetőségét. Az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár még akciót is hirdetett az év végén szerződők között. Aki még idén belép az önkéntes nyugdíjpénztárba, és legalább 20 ezer forintot befizet, részt vehet egy sorsoláson, amelyen 500 ezer forintot sorsolnak ki az új tagok között.

 

További ösztönzés a befizetésre, hogy minél többször 20 ezer forintot fizetünk be, annál nagyobb az esély a nyereményre. És ha végül mégsem nyernénk, vigaszdíjként még mindig ott van a visszaigényelhető személyi jövedelemadó, ami a befizetett összeg 20 százaléka lehet, pénztárak esetében legfeljebb 150 ezer forintig. 

 

Persze csak akkor, ha nem hagyjuk a befizetést az utolsó pillanatra. A leírás szerint a befizetésnek legkésőbb 2022. december 31-ig kell megérkeznie az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár számlájára, és az akció is az év utolsó napjáig szól. Arra azonban figyelnünk kell, hogy a befizetéstől számítva több nap is eltelhet, mire a pénz ténylegesen a számlán lesz.

 

A pénztár figyelmeztetése szerint átutalásnál egy munkanap, csekk és bankkártyás fizetés esetén két-három munkanap is eltelhet a könyvelésig. Mivel az év utolsó napja szombatra esik, így az utalást érdemes legkésőbb december 29-én megtenni, a csekkes vagy bankkártyás fizetésnél pedig nem érdemes december 27-nél tovább várni. Aki teljesen biztosra szeretne menni, az már a karácsony előtti héten túleshet a befizetésen.

 

Tudj meg többet az önkéntes nyudíjpénztárakról!

 

Vigyázni kell a kártyás fizetéssel

Az Allianz Önkéntes Nyugdíjpénztár honlapján azt jelezte, hogy december 28. és január 1. között bankkártyával nem lesz mód befizetni, ez a lehetőség szünetelni fog. Az átutalás viszont működik majd továbbra is, de itt is érdemes legkésőbb december 29-én elindítani a tranzakciót, hogy a könyvelés is meg tudjon történni december 30-ig. Aki a személyes ügyintézést preferálja, annak is érdemes odafigyelni a két ünnep között, ugyanis a nyitvatartási időpontok módosulhatnak az ünnepek miatt.

 

Nyereményjáték az OTP-nél

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár azokat az ügyfeleket jutalmazza, akik az elektronikus ügyintézésre állnak át, ők nyereményjátékban vehetnek részt. A nyeremény 250 darab notebook.hu utalvány, 20 ezer forint értékben. Az elektronikus iratküldésről szóló nyilatkozatot december 30-ig kell beküldeni a pénztárhoz. 

 

Az OTP másik nyereményjátéka a bankkártyás fizetést ösztönzi. Ha ebben a formában egy összegben 20 000 - 59 999 forintot, vagy legalább 60 000 forintot befizetünk, akkor 100 ezer forint értékben lehet Media Markt ajándékkártyát nyerni. Ebből az OTP 30 darabot sorsol ki. 

 

A Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár az oldalra belépve rögtön felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy a jövő évben csak akkor lehet igénybe venni az adójóváírást, ha a pénztárhoz december 31-ig beérkezik a befizetett összeg. Ehhez az alábbi határidőket is megadták:

  • online bankkártyás befizetésre 2022. december 28-án este 22 óráig van lehetőség,
  • bankkártyás befizetésre a pénztár személyes ügyfélszolgálatán december 28-án van utoljára lehetőség,
  • azonnali utalással december 31-én is be lehet még fizetni a számlára,
  • az UniCredit Bankban történő közvetlen befizetésre december 30-ig van lehetőség.

 

Némiképp kilóg a sorból az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztára, melynek “Gondoskodj a jövődről most” belépési akciója tart 2022. december 31-ig. Annyiban eltér a többi szolgáltató nyereményjátékától, hogy az év végi határidő csak a pénztárba való belépésre vagy átlépésre vonatkozik. Az első tagdíjat, melynek legalább 10 ezer forintnak kell lennie, elég 2023. január 31-ig befizetni. Fontos azonban, hogy hiába a pénztárba való 2022-es belépés, a januárban befizetett tagdíj után már csak 2024-ben lehet visszaigényelni a személyi jövedelemadót. 

 

Ennek az akciónak a lényege nem az év végi befizetések ösztönzése, hanem az új tagok megszerzése, ezért az Erste 5000 forint visszatérítést is hajlandó adni az új belépőknek. Legalább 20 ezer forint tagdíj vállalása esetén pedig a nyugdíjpénztár további 5000 forint egyszeri visszatérítést ad.

 

Az Aranykor is akciózik

Az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár is hirdetett év végi befizetési akciót. Ebben minden pénztártag részt vesz akinek az egyéni számlájára 2022. december 31-ig legalább 120 ezer forint egyéni befizetés érkezik. Kétszer vesz részt a sorsoláson, ha a 2022-ben befizetett összeg legalább 250 ezer forint, és háromszoros eséllyel indul a sorsoláson, aki legalább 500 ezer forintot fizetett be ebben az évben. Fontos, hogy ezeknek az összegeknek be is kell érkeznie a számlára december 31-ig. A nyeremények pedig:

  • egy darab 300 ezer forint értékű MediaMarkt utalvány,
  • két darab 100 ezer forint értékű Decathlon utalvány,
  • három darab 50 ezer forint értékű Edenred vásárlási utalvány. 
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!