Önkéntes nyugdíjpénztár

Többet fektettek nyugdíjpénztárba a tagok, mint tavaly

Önkéntes nyugdíjpénztár

Többet fektettek nyugdíjpénztárba a tagok, mint tavaly

Tóth Katalin
2022-11-29 Frissítve: 2023-01-10
2022-11-29 Frissítve: 2023-01-10
30513083

Az idei év első három negyedéve sok pénztártagnak kétszámjegyű veszteséget hozott, akik azonban nem ijedtek meg, és tovább növelték befizetéseiket. Idén rekord mértékű új befektetésekre számíthatunk. A magyar megtakarítók a jelek szerint megtanulták, hogy a nyugdíjmegtakarításoknál hosszú távon kell hozamot elérni. 

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár tagok száma ismét kissé tovább csökkent a második negyedévihez képest, 1 099 569 főről 1 096 142 főre. A fiatalokat a pénztárak továbbra is nehezen tudják megszólítani, a tagok több mint fele a 45-59 éves korcsoportból kerül ki. A már önkéntes nyugdíjpénztári számlával rendelkezők viszont növelték megtakarításaikat. Az idei év eddigi három negyedévében a tagok által befizetett tagdíj összesen 78,431 milliárd forintot tett ki, amely az eddigi legmagasabb összeg, és valószínűsíti, hogy december végén rekord évet zárhatunk. Az utolsó negyedévben ugyanis mindig magasabbak a befizetések, a jutalmak, bónuszok, pulykapénzek gyakran a nyugdíj megtakarításokat gyarapítják. 

 

Nehéz évet zártak a pénztárak

 

Mindez annak ellenére igaz, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak, a többi megtakarításhoz, például más befektetési alapokhoz hasonlóan, nehéz évet zártak. A pénztárak befektetési tevékenységének eredménye 118,330 milliárd forint veszteség volt, ennél még a 2008-as pénzügyi válság is kevésbé volt fájdalmas a nyugdíjpénztári tagok számára.

A tagok azonban a jelek szerint hisznek a közgazdasági tankönyveknek, és bíznak abban, hogy hosszú távon összességében nyereséget várhatnak. A helyzet emellett enyhén javulni látszik. A legnagyobb veszteséget az első negyedévben kellett lenyelniük a pénztártagoknak, a másodikban már csökkent a veszteség mértéke, a harmadikban pedig tovább mérséklődtek a negatív eredmények.

 

Nyertek az óvatos befektetők

 

A legjobban azok jártak idén, akik nagyon óvatos befektetési politikát folytató portfóliókat választottak, leginkább a pénzpiaci portfóliókban, és az ahhoz hasonló, bankbetéteket és éven belüli lejáratú kötvényeket vásárló portfóliókban tartották a pénzüket. Ezek közül néhány pozitív, vagy minimálisan negatív hozamokat tudott elérni. 

 

4% hozam már sikeresnek mondható

 

A Honvéd Nyugdíjpénztár Pénzpiaci portfóliója és az OTP Kockázatkerülő portfóliója 4 százalék körüli pozitív eredményeket tudott felmutatni, de még az is szép bravúrnak számított ebben az évben, ha a veszteség csak 2-3 százalék volt. Az portfóliók jelentős része ugyanis két számjegyű veszteséget könyvelt el idén, az első három negyedévben. 

Az önkéntes nyugdíjpénztárak 1540 milliárdos vagyonának több mint fele, 824 milliárd forint kötvényekben fekszik, és ennek nagyobb része, 692 milliárd forint magyar állampapírokban. Ezek hozamát viszont a kamatemelések alaposan megtépázták. A második legnagyobb arányt a 479 milliárd forintnyi befektetési jegy képviseli, míg 119 milliárd közvetlenül részvényekbe ment, a tőzsdék azonban szintén nem mutattak jó teljesítményt, egyebek közt a magas energiaárak és az emelkedő kamatok miatt. 

 

Még mindig kedvezőek a pénztárak költségei

 

A nyugdíjpénztárak költségei viszont továbbra is versenyképesek a többi öngondoskodási formához képest. Az önkéntes nyugdíjpénztári szektor költségeit visszamenőleg kifejező klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék volt, a korrigált díjterhelési mutató értéke pedig 0,75 százalék, olvasható a Magyar Nemzeti Bank friss összefoglalójában. (A klasszikus díjterhelési mutató a nyugdíjpénztári vagyonhoz, míg a korrigált mérőszám egy átlagos, 30 éves felhalmozási időszakkal rendelkező tag hipotetikus vagyonához viszonyítja a tagdíjból működésre levont költségeket.) 

 

A befektetési tevékenységhez kapcsolódó díjterhek az előző évi csökkenések után a 2020. évi 0,37 százalékról 0,44 százalékra emelkedtek, ami a vagyonkezelőknek kifizetett – a szektorban egyre terjedő – sikerdíjak növekedésének tudható be. Ennek oka az volt, hogy a vagyonkezelők tavaly mérsékelni tudták a változékony piaci környezet kedvezőtlen hatásait és a referenciahozamokhoz képest, átlagosan 2,40 százalékponttal kedvezőbb hozamot értek el, a felülteljesítés mértéke duplája volt az előző évinek. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!