MNV balatoni üdülőket árverez

Kell a pénz: balatoni üdülőket árverez az állam

MNV balatoni üdülőket árverez

Kell a pénz: balatoni üdülőket árverez az állam

Domokos Erika
2024-01-23 Frissítve: 2024-01-23
2024-01-23
36942424

Nemcsak a százmilliárdos bevételt hozó, bankban, biztosítókban és mobilszolgáltatóban lévő érdekeltségeitől válik meg az állam, hanem a Balatonnál lévő üdülőiből is elárverez párat. Néhány milliárd ezekből is befolyhat a vastag pénztárcájú tóparti ingatlanbefektetőktől.

 

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) januárban három balatoni, állami üdülőt hirdetett meg árverésre Fonyódon, valamint a siófoki Aranyparton és Ezüstparton. Van, amelyikükhöz akár hozzá sem kell nyúlnia az új tulajdonosoknak, míg a másik kettőt olyan befektető veheti meg, akinek a vételárnál sokkal többet is hajlandó áldozni rá. 

 

Az elsősorban üdülőfejlesztésben gondolkodó befektetők 1 milliárd 315 millió forint kikiáltási árról kezdhettek licitálni a Fonyód, Fürdő utca 5. szám alatti, 4352 négyzetméteres ingatlanért. A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság vagyonkezelésében álló, egykori „balatoni vízirendészeti központ” ingatlanjához egy darab Balaton-partot is kap a vevő. Az árverési hirdetmény szerint az üdülőterületen egy 13 hálószobás és fürdőszobás főépület áll, amely az 1980-as években épült, de 2019-ben – a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság oktatási és kiképzési központjaként több tízmillió forintért – felújítottak, továbbá található rajta egy szintén a nyolcvanas években épült étterem és 11 faház.

 

A helyi építési szabályzat üdülési célú épületek építését teszi lehetővé, az ezeket kiszolgáló létesítményekkel együtt. A beépíthetőség 25 százalékos (az ezt meghaladó, már meglévő épületek felújításával legfeljebb 30 százalékos lehet), a zöldfelület aránya legalább 40 százalék, az építménymagasság pedig legfeljebb 7,5 méter lehet.

állami üdülő fonyód

 

Az üdülőre csak az MNV által üzemeltetett Elektronikus Aukciós Rendszerben lehet licitálni Hamarosan az is kiderül, sikerül-e eladni az üdülőt, és ha igen, kinek és mennyiért, hiszen az árverés 26-ig tart.

Az elmúlt években a fonyódi Fürdő utcában is több lakópark és szálláshelyként működő apartmanház épült. A lakóparkos lakások négyzetméterára 1-2 millió forint, de akad tetőteraszos lakás is 2,8 milliós négyzetméterárral. Az Ingatlannet.hu kínálatában jelenleg mintegy 170 fonyódi ház és lakás vár vevőre, az átlagos négyzetméterár meghaladja az 1,1 millió forintot. A legolcsóbb házat 35 millióért, a legdrágábbat 345 millióért hirdetik. A Fürdő utcában árulnak egymilliót el nem érő négyzetméteráron is új ingatlant, de a tótól távolabb lévő, balatoni panorámásat is, 1,4 millióért.

 

Jó állapotú, szaunás üdülőt is értékesít az állam

Siófokon is el akar passzolni az állam egy leromlott és egy jó állapotban lévő üdülőt. Az Ezüstpart nevű városrészben, az Arany János utca és az Erkel Ferenc utca sarkán álló, 6 szobás, 5 fürdőszobás üdülő szaunaházzal és garázzsal, szinte bármikor újranyitható, az árverési hirdetmény szerint jó műszaki állapotú. A Balaton partjától alig 200 méterre fekszik.  A 2195 négyzetméteres terület vagyonkezelője a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal. A kikiáltási ára, amelyről elindult a január 25-ig tartó árverés, 235 millió forint.

 

Ezüstpart állami üdülő

 

A rosszabb állapotú üdülő Siófok Aranypartján, a Balatontól 120-150 méter távolságban, a Beszédes József sétány és a Tamás Áron utca sarkán áll. Az 1970-es években épült, fűtés nélküli, húsz szobás, kétszintes épület mellett egy gazdasági épület és egy nyári konyha is van a 2323 négyzetméteres telken. Vagyonkezelője az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A kikiáltási ára 303 millió forint, és ugyancsak 25-én zárul rá a licit.

 

siófok állami üdülő

 

Mindkét siófoki üdülő a helyi építési szabályzat szerint “hétvégiházas üdülőterület” övezetbe tartozik, ahol üdülő- és szállásépületek mellett lakóépületek is kialakíthatók, valamint a lakók és üdülők kiszolgálását szolgáló építmények. A területen a beépítés maximum 25 százalékos, a zöldterület 50 százalék, az építménymagasság 6 méter lehet.

 

Ha már csak 10 százalékkal túllicitálják a kikiáltási árakat, akkor több mint kétmilliárdot kaphat a három ingatlanjáért az állam. Ez persze eltörpül az Erste Bank, az Alfa és Union Biztosító, valamint a Yettel mobilszolgáltatóban lévő részesedések eladásából származó, együttesen több száz milliárdos nagyságrendű bevételtől, de a költségvetésnek minden forint számít, és a Budapest Airport tervezett megvásárlása sem lesz olcsó mulatság.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!