tihanyban igényelhető a falusi csok

Itt az országos ártoplista: Tihanyban a legdrágább a lakás, de jár hozzá falusi CSOK

tihanyban igényelhető a falusi csok

Itt az országos ártoplista: Tihanyban a legdrágább a lakás, de jár hozzá falusi CSOK

Domokos Erika
2024-01-18 Frissítve: 2024-02-12
2024-01-18 Frissítve: 2024-02-12
36893845

Budapest V. kerületét is megelőzve Tihanyban adták el a legmagasabb átlagos négyzetméteráron a lakóingatlanokat. A legdrágább települések listájára Zsira és Pogány községek is felkerültek. A legdrágább fővárosi utcában a fajlagos ár hatszor nagyobb, mint Nógrád vármegye legdrágább utcájában. A XII. kerületben a legolcsóbb utcában lehetett annyiért lakást venni, mint Baranya legdrágább terén.

 

A lakáspiac eladóinak és vevőinek a tájékozódását is segítő ingatlanadattárat tett szabadon hozzáférhetővé a Központi Statisztikai Hivatal. Ebben a valós értékesítési adatok alapján lehet településenként vagy akár utcánként megnézni a tényleges árakat, ha az adott helyen ehhez elég adásvétel történt. A KSH egyelőre 2022 végéig publikálta az adatokat, de mivel éppen ez az év volt az ingatlanpiac nagy felfutásának csúcspontja, ami után 2023-ban már jószerivel stagnáltak az átlagárak, az itt szereplő információk mértékadónak számíthatnak a most lakást, házat eladni vagy venni akaróknak. 

 

Az országos áradatbázis elemzéséből kiderül, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki Tihanyba költözik: az eladott lakóingatlanok átlagos négyzetméterára itt volt országosan a legmagasabb 2022-ben, 1 millió 395 ezer forint. A Balaton-parti községben az átlagár 2020-ban megközelítette az egymillió forintot, 2021-ben pedig meghaladta az 1,2 milliót.

 

A 25 legdrágább magyarországi település közül 11-ben a négyzetméterár meghaladta az egymillió forintot, a 12. Nagykovácsiban kereken egymilliót regisztráltak, míg a 25. helyezettnél 860 ezer forintot. Két kakukktojásnak mondható település szerepel a képzeletbeli toplistán - Budapest több kerülete és agglomerációs települései, valamint balatoni frekventált települések mellett -, az osztrák-magyar határ menti Zsira és a Baranya vármegyei Pogány községek. Kevés és magas értékű tranzakciók történtek mindkét településen, Zsirán nyolc társasházi lakásé 1,176 millió forint/négyzetméter áron. Itt az új fejlesztések már 2020-ban és 2021-ben is egymillió forint körülire húzták az átlagárat, a Pécshez közeli, repülőteréről ismert Pogányban viszont 2022-ben öt családi ház értékesítésével ugrott - vármegyei rekordszintre - 869 ezer forintra az átlagos négyzetméterár. A megelőző két évről a KSH-nak nincs adóhivatali forrásból származó adata pogányi ingatlaneladásról, 2019-ben a fajlagos ár pedig jóval kisebb, 257 ezer forint volt. A pogányi 869 ezer forintos átlagár több mint duplája a Baranya vármegyei átlagnak, és mintegy 300 ezer forinttal magasabb a megyei második Kozármisleny és harmadik Orfű eladott ingatlanainak átlagánál. (A megyei és a budapesti agglomerációs árakról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.)

legdrágább magyar települések

Számít Budapest, Ausztria és a Balaton közelsége

 

A Balaton közelsége is dob az árakon: a tóval határos három vármegyében, Veszprémben, Zalában és Somogyban is a legmagasabb átlagárat produkáló top 3 település mindegyike Balaton-parti. Egymillió feletti átlagárat mértek 2022-ben Tihany mellett Balatonfüreden, Balatongyörökön, Szántódon, és azt közelítőt Csopakon és Alsóörsön.

 

Budapesten az V., a II., az I. és a XII. kerületben haladta meg már 2022-ben az átlagos négyzetméterár az egymillió forintot, a főváros vonzáskörzetében, Pest megyében pedig Majosháza, Üröm és Nagykovácsi településeken adtak el milliós négyzetméterárakon lakóingatlanokat.

 

Ausztria közelsége pedig nemcsak a Győr-Moson-Sopron megyei Zsira, hanem a Vas megyei határ-közeli települések ingatlanárain is nyomot hagy: Kőszegszerdahely, Velem és Torony házait értékesítették a megyében a legmagasabb, 500-600 ezer forintos átlagos négyzetméteráron 2022-ben.

megyénként a legdrágább ingatlanok

Tihanyban és Zsirán is igényelhető Falusi CSOK - A megemelt összegű falusi CSOK támogatás és hitel a Győr-Moson-Sopron megyei Zsirán és számos Balaton-parti és környéki településen elérhető lakásvásárláshoz 2024-ben is. A preferált kistelepülések között van többek közt Tihany, Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Szigliget, Zánka, Balatonakali, Balatonudvari, Örvényes, Vászoly, Aszófő, Balatonakarattya, Balatonederics, Balatonfőkajár, Csajág, Balatonhenye, Balatonkenese, Balatonrendes, Balatonszepezd, Lovas, Paloznak, Balatonendréd, Balatonfenyves, Balatonőszöd, Balatonszárszó, Balatonszemes és Balatonszentgyörgy,

Tolna vármegyében nincs meglepetés, az atomerőműnek otthont adó Pakson keltek el a legmagasabb fajlagos áron (négyzetméterenként 480 ezer forint) a lakóingatlanok 2022-ben. A Pakstól délre, szintén a Duna mellett fekvő Gerjén a második, a megyeszékhely Szekszárd pedig a harmadik legdrágább település volt a négyzetméterárak alapján.

Paksnál a KSH a 480 ezer forintos átlagos négyzetméterár meghatározásához 158 lakóingatlan eladási árát vette figyelembe 2022-ben. A családi házak fajlagos ára 399 ezer, a társasházi lakásoké 563 ezer, a lakótelepi panellakásoké pedig 476 ezer forint volt. Az árak relatív szórása (az átlagtól való eltérést mutatja) 26 százalékos, ami pár százalékponttal magasabb, mint a megelőző években, de nem jelez jelentős árkülönbséget a paksi ingatlanállományban az ingatlan típusa és minősége alapján. paksi ingatlanárak

Hatszoros az árkülönbség a legdrágább utcák között

 

Többszörös az árkülönbség a budapesti és a vármegyei legdrágább utcák átlagárai között is. A fővárosban a XII. kerületi Költő utcában és Veszprém megyében, Balatonfüreden a Honvéd utcában adták el a legmagasabb fajlagos áron (2,3-2,5 millió forint) az ingatlanokat 2022-ben. Ehhez képest Nógrád megye legdrágább utcájában, a balassagyarmati Ipolyjáró utcában 391 ezer forintért. (A KSH azokról az utcákról közöl adatokat, ahol az adott évben legalább három ingatlanadásvétel történt.)

 

A főváros XII. kerületében a legolcsóbban a Bíró utcában lehetett lakást venni 2022-ben, 777 ezer forint átlagos négyzetméteráron. Ennyiért Baranyában a legdrágább utcában, a pécsi Megyeri téren adtak el ingatlanokat. Veszprém megyében a legalacsonyabb átlagáron Pápán, a Csatorna utcában keltek el ingatlanok, a KSH adatai szerint három társasházi lakás átlagosan 87 ezer forint/négyzetméter áron.

legdrágább utcák megyénként

Győrben a Víztükör utcában az új lakásokat már egymillió forint feletti átlagáron értékesítették, míg egy évvel korábban az utca átlaga 601 ezer forint volt. Pest megyében, Budakalászon, az Omszki-tó melletti Tanító utcában 300 ezer forinttal, 1,1 millió forintra nőtt az átlagár egy év alatt. Somogy megyében, Siófokon a Balaton melletti Deák Ferenc sétányon hat társasházi lakást adtak el átlagosan 1,7 millió forint/négyzetméter áron, amivel az átlagár egyik évről a másikra megduplázódott.

Százmilliós házakat árulnak a fővárosból kiköltözőket vonzó városban - Az Ingatlannet.hu ingatlanközvetítő portál kínálatában harminc budakalászi családi ház vár új tulajdonosra, ezek irányára 38 és 280 millió forint közötti, az átlagár 121 millió forint, az átlagos négyzetméterár 862 ezer forint. 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!