az új lakások ára emelkedik

Stagnáltak az ingatlanárak, már az új lakások sem drágultak tovább

az új lakások ára emelkedik

Stagnáltak az ingatlanárak, már az új lakások sem drágultak tovább

Domokos Erika
2024-01-11 Frissítve: 2024-01-17
2024-01-11 Frissítve: 2024-01-17
36753019

Stagnáltak a magyarországi lakásárak a friss statisztikai adatok szerint, az éven belüli változás minimális, az előző évhez képest pedig mindössze 1,5 százalékos a drágulás. Az új lakások jobban tudták tartani a lépést az inflációval, de őszre már ott is megállt az áremelkedés.

 

Mérsékelt érdeklődés és stagnáló árak jellemezték tavaly a második negyedév után a harmadikat is a hazai lakáspiacon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adataiból. Az év végén a babaváró támogatás és a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylésének 2024-től hatályos korlátozása élénkítette a keresletet, a megelőző negyedévben (július-szeptember) azonban még a kivárás volt tapasztalható. A lakásárak szinte változatlanok voltak a második negyedévhez képest (a KSH 0,3 százalékos csökkenést, míg a megelőző negyedévben 0,5 százalékos emelkedést mért).

 

A használt lakások árindexe a második és a harmadik negyedévben nem változott, az új lakásoké a második negyedévben még 7 százalékkal emelkedett a megelőző negyedévhez képest, majd a harmadik negyedévben itt is stagnálás következett.

 

A 2022-es árakhoz viszonyítva a nominális emelkedés 1,5 százalék volt a harmadik negyedévben, ami jóval elmarad az infláció mértékétől. A lassulás látványos: míg 2022-ben minden negyedévben 20 százalék körüli áremelkedést mértek éves alapon, addig 2023-ban az első negyedévben mintegy 10, a második negyedévben 5, a harmadikban 1,5 százalékot.

lakásárak

A KSH számai előzetes adatok, amelyeket akár több százalékponttal is korrigálhat a következő hónapokban, de a tendencia látható. Az infláció, a megélhetési költségek emelkedése és a magas lakáshitel-kamatok éreztették hatásukat a lakáspiacon 2023-ben, megállt a megelőző két évben tapasztalt komoly drágulás, de - az egyesek által várt - áresés nem jött el, a magas árak kitartanak. 

 

Ilyen árkorrekció a használt lakások egy részénél, főként a korszerűtlenebb, magas fűtési költségű ingatlanoknál tapasztalható. A használt és az új lakások ára közti különbség nem csökkent, az előbbiekért 162 százalékkal, az utóbbiakért 204 százalékkal kellett tavaly a harmadik negyedévben többet fizetni, mint 2015 azonos időszakában.

 

Az Ingatlannet.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy az új lakások árai jobban tudták tartani a lépést a nagyon magas inflációval, mint a használt lakásoké. Az elmúlt egy évben látványosan nyílt az árolló közöttük, holott a korábbi években viszonylag állandó árkülönbséget lehetett tapasztalni, az ingatlanok meredek drágulásából az új és használt lakások tulajdonosai hasonlóan profitálhattak. Ennek a változásnak a hátterében is az állhat, hogy a használt lakások átlagárát lefelé húzzák a már nehezebben és olcsóbban eladható korszerűtlen lakások, míg az újaknál ilyen hatás nincs.  

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!