Roham volt a babaváró hitelért és a CSOK felvételéért

Kapuzárási pánikkal zárt a babaváró és a megszűnő régi CSOK

Roham volt a babaváró hitelért és a CSOK felvételéért

Kapuzárási pánikkal zárt a babaváró és a megszűnő régi CSOK

Herman Bernadett
2024-01-09 Frissítve: 2024-02-12
2024-01-09 Frissítve: 2024-02-12
36690382

Felpörgették a forgalmat az év végén a bankokban a családtámogatási lehetőségüket 2024-től már elvesztő igénylők. Közülük aki még tehette, gyorsan felvette a babaváró hitelt, aminek hatására megugrott az új szerződések száma decemberben. A megszűnő városi CSOK-ért is sokan hajráztak azok közül, akiknek nem jár a 2024-tól elindult CSOK Plusz hitele.

 

Akárcsak 2022 végén, 2023 utolsó heteiben is sorban álltak a fiatal házaspárok a bankoknál, hogy felvegyék a babaváró támogatást. 2023 végéig a feleségre vonatkozó feltételek lazábbak voltak, ha még nem töltötte még be a 41. életévét - és persze az egyéb követelményeknek is megfelelt a házaspár -, akkor igényelhették a hitelt. 2024-től már csak a feleség 30 éves koráig kapható babaváró támogatás, idősebbek még egy évig csak abban az esetben, ha már várandósak, és ezt igazolni tudják. 

 

Az, hogy sok 30 fölötti nő és férje repült rá a babaváróra az év végén, nem meglepő, a házaspárok életkora házasságkötések idején ugyanis egyre nő, és a nők is egyre később szülik meg az első gyermeküket. A KSH adatai szerint 2022-ben már 29 év fölött volt az első gyermeküket szülő anyák átlagéletkora annak ellenére, hogy a legszegényebb régiókban nagyon sok tinédzser is szül, ami nyilván lefelé húzza az átlagot. Szabolcsban és Nógrádban például gyakrabban találkozni a szülőszobákon 15-19 év közötti, mint 30-39 év közötti nővel. 

 

Másfélszer annyian kérték a babavárót

 

A Bank360.hu kérdésére válaszoló bankok mindegyike felfokozott érdeklődésről számolt be az év végén a változó támogatott hitelkonstrukcióknál. A jegybank adatai is alátámasztják ezt, a novemberi statisztikák szerint másfélszer annyi babaváró szerződést írtak alá az év utolsó előtti hónapjában, mint egy átlagos 2023-as hónapban. Októberhez képest november több mint másfélszer annyi érdeklődést eredményezett, ezután decemberben összességében már kisebb volt a kereslet - derült ki a CIB Bank válaszából. 

 

Az UniCreditnél is lendületesen nőtt a babaváró kölcsönre benyújtott igénylések száma az év végén, decemberben dupla annyi kérelmet nyújtottak be az ügyfelek, mint a felfutást megelőző időszakban. Szintén nőtt az igények száma az MBH Banknál és a Raiffeisennél, az Ersténél 40 százalékos emelkedés volt az utolsó negyedévben, az OTP 30 százalékkal több szerződést kötött az év két utolsó hónapjában, mint korábban.

 

12 ezer CSOK Pluszosra számítanak az idén

 

A 2023 végével kifutó régi, városi CSOK iránt is megnőtt a kereslet. A CIB-nél, az UniCreditnél, a Raiffeisennél és az Ersténél is fokozódott az érdeklődés a támogatás és a támogatott hitel iránt, az OTP-nél megduplázódott az igénylések száma. 

 

A lezárult támogatás helyett 2024-től a CSOK Plusz hitelprogramot vehetik igénybe a fiatal házaspárok, valamint a megmaradt és megnövelt összegű falusi CSOK-ot. Az összes banknál voltak már érdeklődők az új hitel iránt, az UniCredit szakértői szerint azonban az új program nem generál majd plusz hitelkeresletet, csak növelni fogja a lakáshiteleken belül a támogatott kölcsönök arányát. 

 

Az MBH Bank 2024-ben 40 százalékos erősödést vár a jelzáloghitelek piacán, és szerintük a CSOK Plusz lendületet adhat az új kihelyezéseknek, körülbelül egyharmad (300 milliárd forint) arányban járulhat hozzá annak bővüléséhez, és az idén országos szinten a hitelfelvevő családok száma elérheti a 12 ezret.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!