Nyári felújítás

A nyári felújítási munkákat is segítheti a lakásfelújítási támogatás

Nyári felújítás

A nyári felújítási munkákat is segítheti a lakásfelújítási támogatás

Varga Zsombor
2021-06-29 Frissítve: 2022-01-25
2021-06-29 Frissítve: 2022-01-25
14876815

Közel fél éve érhető el a lakásfelújítási támogatás, de akár a nyári hónapokban is el lehet kezdeni a munkálatokat, hiszen számos, a melegebb hónapokban is hasznos elemmel bővülhet otthonunk. A támogatás akár hárommillió forinttal is kiegészítheti a munkálatok költségeit, de semmiképp sem lehet magasabb a teljes, számlával is igazolható költségek felénél. Emellett a kifizetett támogatásnak legalább felét kell kitenni az anyagköltségnek és munkadíjnak is egyenként, ami alapján a számlával igazolt felújítási költségek legalább negyedét kell kitennie az olcsóbb tételnek, általában a munkadíjnak, hogy ne veszítsünk a szabály miatt támogatást.

 

A Bank360 összeállításában az otthonfelújítási támogatás segítségével megvalósítható nyári munkák szerepelnek, így kiderül az is, mennyibe kerülhet egy klíma beszerelése, előtető építése vagy a térkövezés. A munkák várható anyagköltségét és munkadíját is bemutatjuk.

 

A klímaberendezés drágább, mint a beszerelés

A kánikula hatásait mérséklő légkondicionáló finanszírozható az otthonfelújítási támogatásból, akár beépítést, akár cserét szeretnénk elvégezni. Egy nagyobb szoba hűtésére is alkalmas, jó minőségű, megfelelő hűtési teljesítményű klíma már 180 ezer forinttól elérhető. A klímaberendezés telepítése során maga a légkondi megvétele a költségesebb tényező, hiszen a beszerelés munkadíja jóval kevesebbe, nagyjából 70 ezer forintba kerülhet. Fontos, hogy a légkondicionáló beszerelését csak képesítéssel rendelkező szakember végezheti, ellenkező esetben nem lesz érvényes a garancia.

 

Vagyis az új klíma telepítése esetén a munkadíj jóval alacsonyabb, mint az anyagköltség A példában azonban ez egyáltalán nem csökkenti a megítélt támogatási összeget. 250 ezer forintot tesz ki ugyanis a teljes költség, ami alapján maximum 125 ezer forint, az összes költség fele lehet a támogatási összeg. Erre a 125 ezer forintra vonatkozik, hogy legalább az összeg felét, itt 62 500 forintot kell kitennie a munkadíjnak, ami a 70 ezer forintos beszerelési költség mellett egyértelműen teljesül. Drágább klímaberendezés esetén ugyanakkor már okozhat gondot az alacsony munkadíj.

Az előtető építés és a térkövezés is inkább anyagigényes

Egy nagy teraszt akár tűző nyári nap vagy szakadó eső idején is kényelmes pihenővé alakíthatunk, ha fából és zsindelyből ácsolt tetőt építtetünk fölé. Erre a beruházásra is költhetjük a lakásfelújítási támogatást. A faanyag ebben az esetben sem olcsó, egy közepesen nagy teraszon már 200 ezer forint feletti ár sem ritka, a héjazatot alkotó zsindely és a segédanyagok pedig majdnem ugyanekkora összeget jelenthetnek. Ehhez jön még hozzá a munkadíj, ami közel 300 ezer forint is lehet. A munkadíj az előtető esetében is kevesebb, de azért bőven nem elhanyagolható, ami alapján a teljes költség felét, nagyjából 350 ezer forintot gond nélkül meg lehet kapni otthonfelújítási támogatásként.

A térkövezés során is csak kis mértékben haladja meg az anyagköltség a munkadíjat. Ennél a munkálatnál azonban nagy eltérések lehetnek a munkadíj tekintetében. Ha például korábban még semmilyen burkolat nem volt a kiválasztott földterületen vagy a talaj nem megfelelő, az előkészítő munkálatok számos munkaórával toldhatják meg a térkövezést. Szokványos esetben viszont a készbeton, a térkő és segédanyagok ára valamivel több, mint a munkadíj.  A példában 241 ezer forint az anyagköltség, 163 ezer forint a munkadíj, amivel a 202 ezer forintos támogatás, vagyis az összes költség fele elérhető.

Mindhárom munkát elvégezhetjük a támogatásért

A támogatást csak egyszer tudja igénybe venni egy család, így ha többféle munkát is szeretnénk elvégezni, érdemes kivárni, amíg mindegyiket befejezik, és csak utána benyújtani a kérelmet az államkincstárhoz.

 

A lakásfelújítási támogatás csak utólag fizet, vagyis a támogatási összeget csak a felújítás végeztével lehet megkapni. Ha önerőből nem tudnánk előre kifizetni a teljes költséget, állami kamattámogatású hitelt lehet a felújításra felvenni, de akár egy személyi hitel is jó megoldás lehet. A személyi kölcsönt ugyan magasabb kamat mellett lehet felvenni, de ebben az esetben is be lehet törleszteni a támogatási összeget a hitelbe, amivel jelentősen csökkennek a hitelköltségek.

 

A felújítási munkálatok végeztével érdemes felmérni, hogy mennyivel emelkedett a lakás értéke a beruházások következtében, és a korábban megkötött lakásbiztosítás még érvényes-e. Ha az értéknövekedést már nem fedezné a biztosítás, érdemes újat kötni, hogy egy esetleges természeti katasztrófa, tűzkár vagy csőtörés ne okozzon fejfájást később.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!