Zöld hitel felfüggesztés

Már csak egy banknál marad nyitva a zöld hitel

Zöld hitel felfüggesztés

Már csak egy banknál marad nyitva a zöld hitel

Bank360 tartalom
2022-03-31 Frissítve: 2022-03-31
2022-03-31
20240227

Március 31-én a Magnet és Gránit Banknál is megszűnt a zöld hitelek igénylésének lehetősége. A Takarékbank még kitart, az pedig a bankfúzió után derül ki, hogy a Budapest Bank éppen zajló beolvadása után az MKB befogad-e még igényléseket zöld hitelre.

 

A megmaradt négyből két újabb bank, a Magnet és a Gránit jelentette be, hogy 31-étől felfüggeszti a Zöld Otthon Program keretében nyújtott kedvezményes kamatú lakáshitel értékesítését. Így jelenleg már csak a Takarékbanknál van lehetőség arra, hogy valaki szabadon benyújtson zöld hitel igénylést. 

 

A Budapest Bank sem jelentett be még felfüggesztést, de a BB éppen beolvad az MKB-ba március 31. éjfélkor, és az még nem ismert, hogy a péntektől már MKB-ként működő egyesült bank megnyitja-e még a zöld hitel igénylésének lehetőségét. Az MKB ugyanis a fúzió előkészítésére tekintettel már korábban felfüggesztette ideiglenesen a jelzáloghitelek értékesítését.

A 200 milliárdos jegybanki keret közelgő kimerülése miatt a héten sorra jelentették be a nagybankok, hogy felfüggesztik a hitelkérelmek befogadását, a termék értékesítését. Ahogyan arról elsőként beszámoltunk, az Unicredit kezdte a sort, de rögtön követték a többiek, az Erste, az OTP és a CIB. 

 

Ezután a K&H Bank weboldalán is megjelent az az információ, hogy március 29-én 12 órától a bank az új zöld lakáshitel kérelmek előminősítését felfüggeszti. A már korábban előminősített és a kérelem befogadásakor még érvényes, kötelező érvényű személyre szóló ajánlattal rendelkező ügyletek esetében fogadja be a hitelkérelmet. A nap végére aztán a Raiffeisen Bank is közzétette, hogy március 29-én felfüggesztette a Zöld Otthon Program (ZOP) keretében igényelhető hitelkérelmek befogadását a várhatóan rendelkezésére álló refinanszírozási keret kimerülése miatt.

 

Így egyelőre maradt a Takarékbank, ma még esetleg a Budapest Bank, és pénteken vagy a jövő hét elején kiderülhet, hogy az MKB-nél megnyílik-e még a lehetőség. Akinek még esélye van rá, az gyorsan kereshet egy Takarékbank vagy BB fiókot a fiókkeresőben, ahová bekopogtathat a zöld hitel igénylésével. Különben maradnak neki a piaci kamatozású lakáshitelek, amelyeknél a kamat már a többszöröse a 2,5 százaléknak.

 

Az igénylés benyújtása azonban még nem garancia arra, hogy meg is kapja az ember a szuper kedvezményes kölcsönt lakásvásárlásra vagy építésre. Mindegyik zöld hitelt folyósító bank arra figyelmezteti ugyanis az ügyfeleket, hogy még sikeres hitelbírálat esetén is csak akkor tudja majd megkötni a zöld hitelre a kölcsönszerződést, ha addigra marad még az MNB-től a banknak biztosított keretből. 

Mostantól tehát a kölcsönszerződés aláírásáig izgulhatnak azok a jelenleg még szerencsések is, akiknek a hiteligénylését már befogadta a bank, hogy megkapják-e tényleg a zöld hitelt.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!