Zöld hitel igénylés vége

Nincs megállás: újabb bank áll le a zöld hitelekkel

Zöld hitel igénylés vége

Nincs megállás: újabb bank áll le a zöld hitelekkel

Bank360 tartalom
2022-03-28 Frissítve: 2022-03-31
2022-03-28 Frissítve: 2022-03-31
20037466

A fogyóban lévő 200 milliárd forintos jegybanki keret miatt 29-étől újabb nagybank függeszti fel a zöld hitelek értékesítését, a kölcsönkérelmek befogadását. Az Erste és az UniCredit után az elkövetkező napokban alighanem egyre több bank tesz majd ugyanígy. Az ügyfeleknek ezért a szó szoros értelmében napjai vannak arra, hogy még elcsípjék a nagyon kedvezményes lakáshitelt.

 

Hétfő délután az Erste Bank közzétette, hogy az NHP Zöld Otthon hitelkérelmek átvételét, a termék értékesítését 2022.03.29-től felfüggeszti. Ezzel már nem első a sorban, hiszen amint arról már szombaton beszámoltunk, 29-étől így tesz az UniCredit Bank is. Hétfőn meg is jelent erről a bank alábbi közleménye: “bankunk 2022.03.29-től az NHP Zöld Otthon hitelkérelmek átvételét, valamint a termék további értékesítését felfüggeszti.”

 

A hitelt még értékesítő, az igényléseket még befogadó pénzintézetek közül egyre több tesz közzé figyelmeztetést arról, hogy a kölcsönszerződés tényleges megkötése majd attól függ, marad-e még rá a jegybank keretből.

A Raiffeisen és az OTP ilyen tartalmú közlése után a K&H Bank is megjelentette a honlapján az alábbi figyelmeztetést a zöld hitelekről: “Az NHP Zöld Otthon Program keretében igényelhető lakáshitelekhez a Magyar Nemzeti Bank biztosít 200 milliárd forint összegű hitelkeretet. Az igényelt kölcsönt a Bank kizárólag abban az esetben tudja folyósítani, ha a fogyasztóval kötött kölcsönszerződés alapján az MNB visszaigazolja a szükséges keretösszeg rendelkezésre tartását. A K&H NHP Zöld Otthon Lakáshitel és K&H NHP Zöld Otthon Lakáshitel – állami támogatással igénybevételére benyújtott kérelmek esetében, amennyiben a bírálati idő alatt az MNB NHP Zöld Otthon Program refinanszírozási hitelkeret kimerül, a K&H Bank Zrt. nem tud az igényelt feltételekkel kölcsönszerződést kötni, még abban az esetben sem, ha a hiteligénylés egyébként elfogadásra került.”

 

Február végéig a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programjában 2519 hitelügyletet kötöttek a bankok 77 milliárd forint értékben. A banki források szerint az összeg mostanra már jócskán meghaladhatta a keret felét. Az ezen felül a bankokba már befutott, elbírálás alatt lévő igénylések alapján a pénzintézetek és a jegybank már alighanem látja, hogy a többletigénylésekre nem lenne elég a keret, ezért húzzák be a féket. Az már az MNB döntésétől függ, hogy a 200 milliárdon felül ad-e majd további keretet a kedvezményes zöld hitelre, de a folyamatos jegybanki kamatemeléseket látva meglepő lenne, ha most a másik kezével élénkítené a hitelpiacot és a lakáskeresletet olcsó forrást biztosítva ehhez a bankoknak.

 

Az eddig közölt adatok szerint a megkötött zöld hitel szerződések közel kétharmada esetében a hitelhez állami kamattámogatást (zöld csok) is igénybe vettek az adósok. Február 28-án a ténylegesen ki is utalt zöld hitel állománya 22 milliárd forintot tett ki, mivel a szerződések nagyobb része építés előtt/alatt álló ingatlanokra szólt. A tényleges kiutalás összege ugyan még alighanem most is távol van a 200 milliárdtól, de a keret szempontjából az a lényeges, hogy mennyire van már igénylés, hiszen maga a szerződéskötés, és különösen a folyósítás ennél időben jócskán elhúzódhat.

Nem is csoda, hogy ekkora az érdeklődés a fix, 2,5 százalékos, akár 70 millió forintos kölcsön iránt, hiszen piaci alapon a nagy kamatemelkedések után már sokkal drágábban lehet csak lakáshitelhez jutni. Aki tehát eladó ingatlant keres, és hitelből akar vásárolni, annak a zöld hitel kivételesen jó lehetőség.

 

Aki még az utolsó pillanatokban élni akar a megemelkedő lakáshitelkamatok mellett különösen kedvezővé vált zöld hitellel, annak a sietség mellett érdemes vigyáznia is, mert ha nem sikerül betartani a speciális elvárásokat, akkor nem kapja meg a hitelt, vagy később kerül sokba a hiba – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!