Kamatemelkedés

Meddig drágulnak még a személyi kölcsönök?

Kamatemelkedés

Meddig drágulnak még a személyi kölcsönök?

Varga Zsombor
2022-02-18 Frissítve: 2022-02-17
2022-02-18
18891568

A hitelek drágulása már nem csak az új lakásban gondolkodókat, hanem a személyi kölcsönt keresőket is utolérte. Fontos látni, hogy nem átmeneti jelenségről van szó, a bankok az MNB folyamatos kamatemelései miatt drágítanak, ez pedig legalább a nyárig ki fog tartani.

 

A személyi hitelek drágulása már karácsony előtt elkezdődött. A kamatok emelkedése nem volt előzmény nélküli: november közepén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nagyfokú kamatemelésbe kezdett, ami alapvetően befolyásolja a banki ajánlatokat is.

 

Az MNB célja mindezzel az, hogy a magas inflációt mérsékelje, aminek van alapja. Ha egy kölcsönből vásárolt autóra magasabb kamatot és nagyobb törlesztőt kell fizetni, kétszer is meggondolja a hitelfelvételt egy kocsira vágyó. Ha pedig kevesebben költenek ilyesmire, előbb-utóbb az árak is csillapodnak. Ez azonban aligha vigasztalja azokat, akiknek tényleg szükségük van a pénzre, illetve akiknek a már meglévő hitelüknél emelkedik a kamat. Hacsak nem védi őket időlegesen a kamatstop.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

A banki ajánlatokra alapvető befolyást gyakorló irányadó kamat már 4,3 százalékos, több mint duplájára növekedett november óta. Ez nyárig várhatóan még mindenképpen emelkedni fog, az MNB bejelentése alapján és elérheti a 6 százalékot is. A Bank360.hu bemutatja, milyen feltételek mellett lehet a következő hónapokban személyi hitelt vagy gyorskölcsönt felvenni.

 

Másfél milliós hitel nincs 12 százalékos THM alatt

A bankok már másfél hónapja folyamatosan jelentik be a kamatemeléseket, néhány banknál 1-2 százalékos általános kamatemelés, másoknál inkább több lépcsőben bejelentett hiteldrágítások domináltak. A személyi kölcsönök drágulása még bőven folyamatban van, azonban már így is látszanak a magasabb kamatok.

 

Másfél milliós hitelnél például még akkor sincs 12 százalékos THM alatti ajánlat, ha az ügyfél a legutóbbi mediánbérnek megfelelő 238 ezer forintos fizetését a bankba utaltatja. Ötéves futamidőre felvett személyi kölcsönnél például így legalább havi 33 102 forintot kell fizetni a CIB Bank 12,29 százalékos THM-e mellett a Bank360 Személyi Kölcsön kalkulátora alapján.

 

A Budapest Bank és a Cetelem Bank ajánlata alig haladja meg ezt a 33 ezres törlesztőt, a Raiffeisen Banké 34 091 forint. A Cofidis, az Erste Bank és a K&H Bank ajánlatánál többet kell havonta fizetni, az OTP Bank ajánlatában pedig már 20 százalék feletti THM mellett közel 40 ezer forintot tesz ki a havi törlesztő.

Vagyis még a 12 százalékos THM melletti 33 ezer forint körüli törlesztőhöz is jól kell választani a bankok ajánlatai között. A hitelek viszont várhatóan még ennél is drágábbak lesznek az MNB folyamatos kamatemelései miatt. Elképzelhető, hogy ezt a másfél milliós kölcsönt már 13-14 százalék alatti THM mellett sem lesz lehetséges felvenni a nyáron.

Kedvezőbb költségeket úgy lehet kialkudni azonos jövedelem mellett, hogy rövidebb, például 3 éves futamidőre veszi fel az ügyfél a másfél milliót. Így még ki lehet fogni 10 százalék alatti THM-es hitelt, de persze a rövidebb visszafizetés miatt a havi törlesztő lényegesen magasabb lesz. Így lehet találni valamivel olcsóbb hitelt, viszont a drágulás ennél az ajánlatnál is óhatatlanul bekövetkezik.

 

Akár 30 százalékos is lehet majd egy gyorskölcsön THM-e

Az alapkamat emelkedése más utakon is befolyásolja a hitelek költségét. A kisebb összegben, de jóval könnyebben felvehető gyorskölcsönök legmagasabb THM-je ugyanis az alapkamat értékétől függ, azt legfeljebb 24 százalékponttal haladhatja meg. Még pár hónapig 26,1 százalékot tesz ki ez a maximum, két ajánlat esetén pedig ezt maradéktalanul ki is használták a hitelt nyújtó intézetek.

Ez a 26,1 százalék azonban még a december 1-jén érvényes 2,1 százalékos alapkamathoz igazodott. Az év második felében a június 1-jén érvényes alapkamat fogja meghatározni a maximális költséget, ami 6 százalékos alapkamat mellett elérheti majd a 30 százalékot is, ami előreláthatóan megint meg fog jelenni a hitelajánlatokban is.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!