Lakásbiztosítás

Milyen lakásbiztosítást kell kötni a CSOK-hoz?

Lakásbiztosítás

Milyen lakásbiztosítást kell kötni a CSOK-hoz?

Bank360 tartalom
2021-10-27 Frissítve: 2022-01-18
2021-10-27 Frissítve: 2022-01-18
16790296

Alapvetően a lakásbiztosítás kötésről szabadon dönthetnek a tulajdonosok vagy a lakásban életvitelszerűen lakók, vannak viszont olyan esetek is, amikor kötelező megkötni a biztosítást. Ilyen helyzet például, ha lakáshitel vagy állami támogatás segítségével jutunk ingatlanhoz - ebben az esetben a folyósító bank és az állam is kötelezhet a lakásbiztosítás megkötésére. Cikkünkben azt foglaltuk össze, hogy mire érdemes odafigyelni, ha hitel vagy állami lakástámogatás miatt kötünk lakásbiztosítást.

 

Ha lakáshitelt veszünk fel egy ingatlan megvételéhez vagy felújításához, a bank kötelezhet lakásbiztosítás kötésre. Ugyanez a helyzet akkor is, ha állami támogatás, például CSOK segítségével vesz valaki ingatlant, csak ebben az esetben rendelet mondja ki, hogy a lakásra kötelező biztosítást kötni, legalább addig, amíg tart az állam jelzálogjoga – a CSOK esetén ez tíz év, attól függetlenül, hogy mennyi támogatásra lesz jogosult az igénylő – de a lakásbiztosítás megléte természetesen ezt követően is fontos.

Milyen lakásbiztosítást választhatsz?

A lakásbiztosítás megléte ebben a helyzetben tehát a hitel folyósításának feltétele, a lakásbiztosítási termék választásának lehetőségét azonban megkapja az igénylő. A megfelelő termék kiválasztása során érdemes odafigyelni arra, hogy a CSOK rendelet előírja, hogy a lakásra a támogatott személynek lakásbiztosítással kell rendelkeznie, azonban azt, hogy a lakásbiztosításnak milyen jellemzőkkel kell rendelkeznie, a támogatási szerződés tartalmazza. A lényeg, hogy kössünk biztosítást a támogatásból vett lakásra, és az feleljen meg az előírt követelményeknek, hogy azt fogadja el a folyósító hitelintézet.

 

Ez akkor is megoldható, ha nem annak a banknak a biztosítás megkötésére vonatkozó javaslatát fogadjuk el, amelyik a CSOK-ot folyósította, hanem helyette egy másik biztosító lakásbiztosítását választjuk. Fontos, hogy amellett, hogy megkötöttük a lakásbiztosítási szerződést, arra a bankot, mint zálogjogosultat be kell jegyeztetnünk, ezt nekünk kell kezdeményezni a biztosító felé. A biztosító a zálogjogosulti bejegyzésről igazolást állít ki, amelyet el kell juttatnunk a hitelt folyósító banknak. Ez nemcsak CSOK, hanem más piaci lakáshitel esetében is így működik.

 

Mire érdemes odafigyelni a lakásbiztosítás kiválasztásánál?

A CSOK támogatás vagy egy lakáshitel intézése mellett a biztosításkötésre is érdemes időt szakítani, hiszen egy lakásbiztosítás nemcsak az ingatlannal kapcsolatos káresemények után nyújthat fedezetet, hanem a számunkra értékes ingóságokkal és nem utolsó sorban a velünk élőkkel összefüggésben is védelmet nyújthat. A hitelhez kapcsolódó lakásbiztosítás kiválasztásakor gondoljuk át, hogy milyen biztosítási fedezetekre van szükségünk, milyen biztosítási összegeket jelöljünk meg a szerződésben, a szerződés megkötésekor ne csak a hitel feltételeit tartsuk szem előtt.

 

A lakásbiztosítás kiválasztásánál érdemes olyan szolgáltatást keresni, ami nemcsak az ingatlanhoz illeszkedik, hanem személyekre szóló fedezetekkel is bővíthető. Az Allianz Otthonom lakásbiztosítás esetében csomagok segítik a választást, több  közül választhatunk, amelyek eltérő fedezeteket nyújtanak. Az alapcsomag (Komfort) az olyan alapvető károkra nyújt biztosítást, mint a tűzkárok, villámcsapás, természeti károk. Tartalmaz assistance szolgáltatást, amely segítséget nyújt az otthoni vészhelyzetek elhárításban, vagy háztartási gépek meghibásodása esetén, a felelősségbiztosítás pedig a harmadik félnek okozott károkat fedezi meghatározott összegig, de akár családi élet- és balesetbiztosítással is bővíthető.

 

Ha ennél szélesebb körű védelmet szeretnénk, akkor az Extra csomagot érdemes választanunk - a fentiek mellett vízkárokra és üvegtörésre is fizet a biztosító. A Max csomagban a fentiek mellett vandalizmus miatti károkra, betöréses lopásra és rablásra, illetve rövidzárlatra, villámcsapás miatti túlfeszültségi károkra is fedezetet nyújthat a biztosító.

 

A feltételek biztosítónként eltérhetnek, így nem mindegy, hol kötöd meg a biztosítást - érdemes több lehetőséget is megnézni

 

Mi a teendő, ha már van biztosításom?

A CSOK hagyományos formája felhasználható meglévő ingatlan bővítésére, tetőtér beépítésére, a falusi CSOK-nál pedig meglévő ingatlan korszerűsítésére van lehetőség. Minden esetben fontos, hogy ha már a CSOK igénylés előtt is volt lakásbiztosításunk, vizsgáljuk felül a meglévő szerződést, hiszen ha egy bővítés miatt nő az alapterület, és megváltozik az ingatlan újjáépítési értéke, akkor a biztosítást is igazítani kell a változásokhoz - ellenkező esetben egy esetleges káreseménynél nem az ingatlan aktuális állapotának megfelelő térítésre számíthatunk.

Mindezek mellett, meglévő lakásbiztosításunkra is lehetőség van bejegyeztetni a hitelt nyújtó bankot, amelyet szintén a biztosítónál kezdeményezhetünk.  

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!