Fogyasztóbarát hitelek

Minősített Fogyasztóbarát termékek: sosem volt még ilyen kényelmes a hitelfelvétel

Fogyasztóbarát hitelek

Minősített Fogyasztóbarát termékek: sosem volt még ilyen kényelmes a hitelfelvétel

Magyar Nemzeti Bank tartalom
2021-03-22 Frissítve: 2022-01-18
2021-03-22 Frissítve: 2022-01-18
12940543

Digitális pénzügyek és fogyasztóbarát megoldások, a hiteleknél is fontosak!

 

Már nem csak lakáshiteleknél vagy otthonbiztosításoknál lelhető fel a Minősített Fogyasztóbarát védjegy, 2021-től a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiterjesztette a minősítést a személyi kölcsönökre is. Ahhoz, hogy egy adott pénzintézet vagy biztosító fogyasztóbarátként hirdethesse termékét, szigorú jegybanki követelményeknek kell megfelelnie, amelyek közül az egyik legfontosabb a fogyasztók számára a kiszámíthatóság, valamint az online ügyintézés lehetőségének biztosítása. Ennek köszönhetően gyorsan és kényelmesen dönthetünk a számunkra megfelelő konstrukcióról akár otthonunkból is, az ajánlatok közötti választásunkat pedig a jegybank összehasonlító kalkulátorai is segítik.

 

Digitális megoldások az ügyfelekért és a fenntarthatóságért

Amíg a korábbi években az elektronikus ügyintézés leginkább pluszszolgáltatásként jelent meg a piacon, legyen szó akár pénzügyi termékekről, közmű szolgáltatásokról vagy hivatali adminisztrációról, manapság már a pénzügyek terén is alapvető követelmény a digitalizált megoldások biztosítása az ügyfelek számára. A jegybank számos intézkedésével ösztönzi a bankszektor digitalizáltságának és a lakosság pénzügykezelésének egyszerűbb, átláthatóbb és kényelmesebb rendszerét, kiterjesztve azt a hiteligénylés folyamatára is. Ezzel is erősíti a hitelkonstrukciók előnyeit annak érdekében, hogy valóban megvalósuljon az ügyfélbarát hitelezési fordulat. A korszerű technológiai megoldások nem csak a hitelfelvevők kényelme szempontjából hasznosak. A papírmentességre való törekvés egyre fontosabbá válik a környezeti fenntarthatóság jegyében nemcsak a fogyasztói és vállalati oldalon, hanem a pénzközvetítő rendszer folyamataiban, így a hazai bankszektorban is.

 

Fogyasztóbarát hitel: gyors és kényelmes ügyintézés, akár otthonról

Az MNB által meghatározott követelmények szerint, a kiszámítható feltételeket kínáló fogyasztóbarát hitelek és biztosítások igénylésének fontos kritériuma a könnyű, gyors és az igénylés folyamatában a lehető legtöbb ponton megvalósuló online ügyintézés az ajánlatok megismerésétől egészen a folyósításig.

 

Mindezt a személyi hitelek és lakáscélú kölcsönök online kalkulátorai is nagyban támogatják. Segítségükkel egyszerűen, néhány kattintás után összehasonlíthatók a rendelkezésünkre álló lehetőségek a kereskedelmi bankok kínálatában. 

 

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt forgalmazó hitelintézetek az új ügyfelek részére 2021. július 1-jétől kötelesek lehetővé tenni a teljeskörű online hitelfelvételt, melynek során a hiteligénylési kérelem és a kapcsolódó dokumentáció benyújtására és nyilatkozatok megtételére, valamint a hitelszerződés megkötésére is lehetőségük lesz elektronikus úton. A személyi hitelek esetén a folyósítási határidő a befogadást követő naptól számított maximum 3 munkanap, míg teljeskörű online hitelfelvétel esetén ez maximum 2 munkanapra rövidül.

 

A fogyasztóbarát otthonbiztosítás esetén a kárbejelentés, illetve a kárrendezés teljes folyamata digitális csatornán is elérhető.

 

Fogyasztóbarát kölcsönök és biztosítások: a jegybank által hitelesítve!

 

Az MNB által fogyasztóbarátnak minősített pénzügyi termékek az igénylés egyszerű és gyors folyamatán túl számos előnyt kínálnak az ügyfeleknek. A fogyasztóbarátnak minősített személyi hitelek közös ismertetői, hogy szabadon felhasználhatók, a kölcsönszerződés futamideje maximalizált, legfeljebb 7 év lehet, kizárólag rögzített, ezáltal kiszámíthatóságot kínáló fix kamat alkalmazható, egyenlő havi törlesztőrészletekkel.

 

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetén is kritérium, hogy kizárólag egyenlő havi törlesztőrészletekben történhet a visszafizetés, a kamatperiódus hossza 5, 10, 15 év lehet, illetve itt is akár a teljes futamidőre rögzíthető a kamat. A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított maximum 15 munkanap, a folyósítási határidő pedig 2 munkanap a feltételek teljesítésétől számítva.

 

Akár a futamidő végéig fix kamatozású, hitelkiváltásra is alkalmazható, gyors és rugalmas ügyintézéssel járó kölcsönökről, vagy az ugyanakkora összegért magasabb szintű szolgáltatást kínáló otthonbiztosításokról beszélünk, ezek a konstrukciók valóban a fogyasztók érdekeit szolgálják. A minősítés megszerzéséért a bankok és biztosítók pályázhatnak termékeikkel, amelyek akkor kapják meg a Minősített Fogyasztóbarát elnevezést, ha megfelelnek az MNB szigorú kritériumainak. A sikeres elbírálást követően pedig - annak érdekében, hogy a hitelfelvevők, biztosítottak számára a védjegy által garantált, kedvező konstrukciók mindvégig érvényben maradjanak -, az MNB rendszeresen ellenőrzi a pénzügyi intézményeknél a minősített termékek jellemzőit és a feltételeknek való megfelelést.

 

A cikk megjelenését a Magyar Nemzeti Bank támogatta.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!