Virágmintákkal festett bejárati ajtó melletti falszakasz létrán elhelyezett virágokkal

Mely bankok kínálnak most fogyasztóbarát hiteleket?

Virágmintákkal festett bejárati ajtó melletti falszakasz létrán elhelyezett virágokkal

Mely bankok kínálnak most fogyasztóbarát hiteleket?

Bagyinszki Dániel
2021-09-11 Frissítve: 2022-01-18
2021-09-11 Frissítve: 2022-01-18
15937684

A minősített fogyasztóbarát pénzügyi szolgáltatások egyre nagyobb teret nyernek a hazai piacon, már nemcsak a hitelek, hanem a biztosítások piacán is. Cikkünkben azt foglaltuk össze, hogy mely bankoknál igényelhetünk 2021 őszén fogyasztóbarát hiteleket, illetve, hogy milyen feltételekkel lehet felvenni őket.

A Minősített Fogyasztóbarát termékkategóriát a Magyar Nemzeti Bank vezette be 2017-ben, először a lakáshitelek piacán, azért, hogy ösztönözze a hiteligénylők számára a korábbinál könnyebben áttekinthető lakáscélú jelzgálogkölcsönöket, amelyeket gyors ügyintézés és folyósítás mellett lehet igényelni. A védjegyet aztán 2020 elején kiterjesztették először a lakásbiztosításokra, aztán 2021-ben a személyi kölcsönökre is.

 

Melyik bankoknál elérhetők a Minősített Fogyasztóbarát hitelek?

 

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek a legtöbb nagyobb hazai hitelintézetnél elérhetők:

  • Budapest Bank, 

  • CIB Bank, 

  • Erste Bank, 

  • K&H Bank, 

  • MKB Bank, 

  • Raiffeisen Bank, 

  • Takarékbank, 

  • UniCredit Bank. 

 

Jelenleg összesen hat hazai pénzintézetnél lehet Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel konstrukciót igényelni, ezek közé legutóbb az MKB Bank csatlakozott, a Budapest Bank, a Cofidis, az Erste Bank, az OTP Bank és a Takarékbank mellé. Korábban a Cetelem is elindult ezzel a szolgáltatással, de náluk jelenleg nem lehet fogyasztóbarát személyi hitelt felvenni. 

 

Mitől lesz egy hitel fogyasztóbarát?

 

Az MNB különböző kritériumokat határozott meg a fogyasztóbarát lakáshitelekre és személyi kölcsönökre vonatkozóan. A lakáshiteleknél a kamatperiódus elvárt hossza legalább 5 év, de lehet ennél hosszabb, 10 vagy 15 év is, illetve a futamidő végéig fixált kamat is megfelel a kiírásnak. Az árazást tekintve a választott referenciakamathoz hozzáadott kamatfelárat 3,5 százalékpontban maximalizálta a jegybank - ettől eltérően a többi piaci hitelnél a thm maximumát a piaci verseny és az alapkamathoz kötött törvényi THM maximum befolyásolja.

Továbbá, az értékbecslést követően a hitelbírálat maximum 15 nap lehet a fogyasztóbarát lakáskölcsönöknél, ha pedig minden feltétel teljesül, akkor a folyósításnak két napon belül meg kell történnie. A folyósítási díj és az előtörlesztés feltételei is kedvezőek: előbbi legfeljebb 150 ezer forint lehet, utóbbi az előtörlesztett összeg maximum 1 százaléka, lakástakarékból pedig ingyenes. 

 

A személyi kölcsönök minősítéséhez az egyik legfontosabb tényező, hogy a teljes igénylési folyamatot el lehessen intézni online, az igényléstől a folyósításig. Feltétel továbbá, hogy a futamidő nem lehet hosszabb 84 hónapnál, a kamatozás csak fix lehet, illetve a törlesztőrészleteknek egyenlőnek kell lenniük a törlesztés során. Az árazásra vonatkozóan elvárás, hogy a kamatfelár 500 ezer forint hitelösszeg felett nem haladhatja meg a 10, alatta a 15 százalékpontot. A folyósítási díj a hitelösszeg legfeljebb 0,75 százalékát teheti ki, az előtörlesztési díj pedig az előtörlesztett összeg 0,5 százaléka lehet legfeljebb. 

 

Mennyi a törlesztőrészlete egy minősített fogyasztóbarát hitelnek?

 

Vegyünk példának egy 6 millió forintos fogyasztóbarát lakáshitelt, amit 20 éves futamidőre vennénk fel, 300 ezer forintos nettó fizetés mellett, amit a hitelt folyósító bankba utalnánk. A Bank360 lakáshitel kalkulátora alapján, a következő lehetőségeink vannak: a CIB Bank fogyasztóbarát lakáshitele már 3,67 százalékos thm-mel elérhető ezekkel a feltételekkel. A hitelajánlat havi törlesztőrészlete 35 105 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 8 431 800 forint. 

 

A Raiffeisen Bank fogyasztóbarát lakáshitelél a thm 4,17 százalék, a havi törlesztőrészlet 36 644 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 8 794 560 forint. Szintén 4,17 százalékos thm-mel vehetjük fel a K&H Bank fogyasztóbarát lakáshitelét, havi 36 012 forintos törlesztőrészlettel, a teljes visszafizetendő összeg pedig 8 789 160 forint. 


3 millió forint személyi kölcsönt a Bank360 kalkulátora alapján már 8,90 százalékos THM-mel igényelhetünk a Cofidisnél. 72 hónapos futamidőre, 300 ezer forintos jövedelem mellett a havi törlesztőrészlet 53 424 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 846 528 forint. Az Erste Bank fogyasztóbarát személyi hitelét 10,54 százalékos thm mellett vehetjük fel, így 55 260 forintos havi törlesztőrészletre, illetve 4 001 220 forintos teljes visszafizetendő összegre számíthatunk. Az OTP Bank a fenti feltételekkel 13,17 százalékos thm-mel kínálja fogyasztóbarát személyi hitelét, melynél a havi törlesztőrészlet 58 895 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 4 262 940 forint.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!