Személyi kölcsön felvétel aláírása

Megéri-e a fogyasztóbarát személyi hitel a hagyományossal szemben?

Személyi kölcsön felvétel aláírása

Megéri-e a fogyasztóbarát személyi hitel a hagyományossal szemben?

Bagyinszki Dániel
2021-07-31 Frissítve: 2022-01-18
2021-07-31 Frissítve: 2022-01-18
15388066

Számos olyan jellemzője van a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsönöknek, amelyek miatt megérheti ilyen konstrukciót választani egy hagyományos személyi kölcsönnel szemben - ilyen például az online elérhetőség. Nem véletlen, hogy az MNB adatai szerint az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik fogyasztóbarát volt. Megvizsgáltuk, milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát személyi kölcsönt felvenni júliusban, illetve, hogy jobban megéri-e az új típusú konstrukció.

Július elsejétől csak azok a személyi hitelek viselhetik a Minősített Fogyasztóbarát (MF) jelzőt, amelyek minden leendő ügyfél számára biztosítani tudják az online hiteligénylést. 

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kritériumrendszere alapján az online elérhetőség mellett a következő feltételeknek kell megfelelnie egy fogyasztóbarát személyi hitelnek:

 

  • a hiteligény befogadását követően a folyósítás két napon belül megtörténik - online igénylés esetén pedig két napon belül,

  • a hitel futamideje maximum 7 év lehet,

  • szabad felhasználás,

  • fix kamatozás, 

  • a kamatfelár 500 ezer forintos hitelösszeg alatt nem haladhatja meg a 15 százalékot, 500 forint hitelösszeg felett pedig a 10 százalékot,

  • online felvétel esetén a bankok nem számolhatnak fel folyósítási díjat, és személyes ügyintézésnél sem haladhatja meg a 0,75 százalékot,

  • 0,5 százalék lehet legfeljebb az előtörlesztési díj, ha pedig 1 évnél kevesebb van hátra a futamidőből, akkor ingyenesnek kell lennie.

 

A feltételek egy részének több hagyományos személyi hitel is megfelel - amivel a fogyasztóbarát személyi kölcsönök kiemelkednek, az a rövid ügyintézési idő, illetve a teljes mértékű online ügyintézés.

 

Melyik személyi kölcsön az olcsóbb: a hagyományos vagy a fogyasztóbarát?

 

A két hiteltípus összehasonlításához 3 millió forintos hitelösszeggel számoltunk, amit 60, illetve 72 hónapos futamidőre vizsgáltunk meg, azzal a feltétellel, hogy a hiteligénylő a folyósító bankhoz érkezteti a jövedelmét. Igazolt nettó jövedelemnek 293 000 forintot állítottunk be a kalkulátorban - ez a kedvezmények nélkül számított, legutóbb közzétett nettó átlagbér. 

 

Hárommillió forint fogyasztóbarát személyi kölcsön 60 hónapos futamidőre a Cofidisnél 8,90 százalékos THM mellett érhető el, 61 631 havi törlesztőrészlettel és 3 697 860 forintos teljes visszafizetendő összeggel. Az Erste Bank 10,60 százalékos THM-mel kínálja fogyasztóbarát személyi kölcsönét, így a havi törlesztőrészlet 63 432 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 828 420 forint. 

 

Egy évvel hosszabb, azaz 72 hónapos futamidőre már 8,90 százalékos THM-mel találunk Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsönt. A Cofidis kölcsönénél a havi törlesztőrészlet 53 424 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 846 528 forint. Az Erste Bank és az OTP Bank ajánlatánál már 4 millió forint felett van a teljes visszafizetendő összeg.

 

A nem minősített személyi hitelek közül a Budapest Bank ajánlata már 7,71 százalékos THM-mel elérhető, az ajánlat havi törlesztőrészlete 52 180 forint, a teljes visszafizetendő összege pedig 3 756 960 forint. A CIB Bank személyi kölcsöne 8,17 százalékos THM mellett igényelhető: a havi törlesztőrészlet 52 421 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 774 312 forint. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!