Fogyasztóbarát személyi kölcsön

Gyorsabb, egyszerűbb, kedvezőbb: újabb fontos részletek derültek ki a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelekről

Veres Patrik Bank360 pénzügyi szakértő Veres Patrik
2020.07.29.
Frissítve: 2021-01-17 Létrehozva: 2020-07-29
9837422

Július végén publikálja a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) minősítés feltételrendszerét a jegybank, az első termékek pedig 2021. januárjától lesznek elérhetőek - írja a Magyar Nemzeti Bank. 

 

Milyen lehet a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel?

Várhatóan csak azok a termékek kaphatják meg a minősítést, amelyek megfelelnek az alábbi feltételeknek:  

 • igénylése egyszerű, gyors, és online lebonyolítható akkor is, ha nem vagyunk a hitelt kínáló bank ügyfelei,
 • szabad felhasználású vagy hitelkiváltásra fordítható,
 • a futamidő maximum 7 év lehet,
 • fix kamatozású,
 • a maximális kamatfelár mértéke nem haladhatja meg 500 ezer Ft, hitelösszegig a 15 %-ot, míg 500 ezer Ft-ot meghaladó hitelösszeg esetén a 10%-ot, 
 • a folyósítási díj legfeljebb 0,75 százalék lehet, online igénylés esetén pedig nem lehet folyósítási díjat alkalmazni,
 • az előtörlesztési díj legfeljebb az előtörlesztett összeg 0,5 százaléka, 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén pedig díjmentes,
 • csatolt díjköteles termék (pl. hitelfedezeti biztosítás) igénybevételére nem kötelezhető az igénylő; kamatkedvezmények eléréséért ugyanakkor az ügyfél vállalhat számlanyitást, jövedelemérkeztetést vagy  biztosítás megkötését,
 • a kamatkedvezményekkel kapcsolatban fontos, hogy az igénylés során a banknak be kell mutatnia, hogy kamatkedvezménnyel és anélkül mekkora a törlesztőrészlet, de emellett szerepelnie kell a kedvezményhez szükséges szolgáltatás költségének is. Ez alapján az ügyfél számára egyértelmű lesz, hogy mekkora lesz a teljes költsége a hitelnek kamatkedvezménnyel és az esetleges csatolt termékek díjával együtt. 
 • a folyósításnak papír alapú igénylés esetén legfeljebb 3 munkanapon belül, online igénylés esetén 2 munkanapon belül meg kell történnie,
 • az igénylési dokumentációnak minden banknál egységesnek kell lennie.

 

A jegybank egyik fő célja, hogy a személyi kölcsön igénylés egyszerű, gyors és biztonságos legyen. Éppen ezért a  bankoknak biztosítani kell a teljes körű online ügyintézés lehetőségét, a teljes hitelnyújtási folyamatot lefedve. 

 

Milyen személyi hiteleket igényelhetünk most?

A Bank360.hu Személyi Kölcsön Kalkulátorával összehasonlítva a jelenlegi ajánlatokat láthatjuk, hogy több termék nagyrészt már most megfelelhet a legfontosabb kritériumoknak.

 

Ha például 7 éves futamidővel keresünk 2 000 000 Ft-ot jövedelemátutalás nélkül, nettó 250 000 forintos jövedelemmel, akár 7,95 százalékos éves kamattal is találhatunk hitelt. Ha vállaljuk a jövedelemátutalást, még olcsóbban is találhatunk kölcsönt, amely teljesíti a kamatfeltételt, ráadásul nem is egy banknál vannak ilyen ajánlatok. 

 

A 100 százalékban online igénylés szintén elérhető már most is, igaz, azon bankok többsége, ahol nyújtanak ilyen szolgáltatást, csak a már meglévő ügyfeleknek teszik ezt elérhetővé. 

 

Egyre több terméknél mehetünk biztosra

A Magyar Nemzeti Bank legelőször a lakáshiteleknél vezette be a fogyasztóbarát jelzést. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) azóta hatalmas szeletet hasítottak ki a lakossági jelzálog piacból: április végére már 1000 milliárd forint volt a 2017-ben indult termék állománya, 79 ezer szerződést kötöttek eddig. Szinte minden bank kínál már MFL kölcsönt, ezért érdemes összehasonlítani az ajánlatokat a Fogyasztóbarát Lakáshitel Kalkulátorral.

 

Tavaly év végén a lakásbiztosítások piacára is megérkezett a minősítés. Azóta eddig az Union Biztosító lakásbiztosítása szerezte meg a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás jelzést. 

 

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitellel kapcsolatban a jegybank korábban is jelezte, hogy átmeneti segítség lehet 2021-től azoknak, akiket rosszul érintett a koronavírus-járvány és ekkora sem áll helyre a gazdasági helyzetük. Mint ismert, a hiteltörlesztési moratórium az idei év végéig tart. Akinek továbbra is problémát okoz egy régebbi, drága hitel törlesztése 2021-től, annak alternatíva lehet az MSZH adósságrendezésre. 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!