Magyar Bankszövetség

Jön a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön, finomhangolásra szorulhat a babaváró hitel

Veres Patrik Bank360 pénzügyi szakértő Veres Patrik
2020.01.23
Frissítve: 2020-02-24 Létrehozva: 2020-01-23
6618334

A Bank360.hu kérdésére a Magyar Bankszövetség megerősítette: egyeztetés folyik a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönökről. 

 

Több idei, a hazai bankszektor számára - így a lakossági banki ügyfelek számára is - kritikus pontot érintett a Magyar Bankszövetség csütörtöki évindító tájékoztatóján. Ezek közül a legfontosabbak a lakossági banki ügyfelek számára:

 

 

Az első pontról, az azonnali fizetési rendszerről (AFR) Kovács Levente főtitkár és Becsei András elnök elmondták: minden teszt abba az irányba mutat, hogy március 2-án zökkenőmentesen elindulhat az új rendszer, ami lehetővé teszi, hogy minden utalás 5 másodperc alatt íródjon jóvá a számlákon az év minden egyes napján, bármely órában. Az azonnali fizetési rendszer kálváriájáról itt írtunk bővebben. 

 

Becsei András szerint a rendszer létrehozása volt a magyar bankszektor történetének legnagyobb beruházása, amelynek 30-40 milliárd forint volt a költsége. Azt is kiemelte: a tranzakciós illeték és az ingyenes készpénzfelvétel nehezíti a szolgáltatás elterjedését, hiszen ezek a készpénzhasználatot segítik elő. A rendszer használata nem kerül majd pénzbe az ügyfeleknek, de a számlacsomag átutalási költségei érvényesek lesznek ezen utalásokra is.
 

Magyar Bankszövetség
Kép forrása: Bank360.hu


Az éves banki díjkimutatást mindenki megkapja január végéig az általa preferelát csatornán, elektronikusan vagy levélben a számlakivonatával együtt. Először a Bank360.hu járt utána, hogy pontosan hogyan is fog kinézni ez a levél és mit fog tartalmazni, ezt ebben a cikkben mutattuk be. Bankszövetség elnöke a díjkimutatással kapcsolatban elmondta: cél, hogy a nagyjából 6 millió ügyfél átlátható és pontos információkat kapjon az évesített bankolási költségekről. 

 

A Bank360.hu kérdésére az elnök elmondta: folynak az egyeztetések a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Kölcsön minősítés részleteiről, de már jelenleg is nagyon alacsonyak a kamatok, a kölcsönök jelzálogfedezet nélkül vehetők igénybe és a rendelkezésre állásban is komoly javulás történt. Az egységes jelzés mindazonáltal segíti majd az ügyfeleket a választásban.


A Bank360.hu rákérdezett a babaváró hitellel kapcsolatos idei várakozásokra is, amellyel kapcsolatban Becsei András elmondta: szektorszintű változásokról nincs tudomásuk, “finomhangolások” történhetnek a terméknél de összességében a bankok hitelbírálati folyamata az irányadó.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük,
a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
lead sikeresen elküldve