Villanykörte

Olcsóbb a hitel, ha zöld? Milyen lehetőségeink vannak, ha környezetbarát lakáshitelt keresünk?

Villanykörte

Olcsóbb a hitel, ha zöld? Milyen lehetőségeink vannak, ha környezetbarát lakáshitelt keresünk?

Bank360 tartalom
2020-09-07 Frissítve: 2023-03-01
2020-09-07 Frissítve: 2023-03-01
10131695

A megújuló energiaforrások támogatása és fejlesztése egyre nagyobb visszhangot kap világszerte, ám kevesebb figyelem irányul a pénzintézeteknél elérhető lehetőségekre. A Bank360.hu azt vizsgálta meg, hogy a magyarországi bankoknál milyen erre vonatkozó ajánlatok érhetőek el az ügyfelek számára.
 

MNB Zöld Program

A Magyar Nemzeti Bank által kezdeményezett zöld program a nemzetközi, úgynevezett „green finance” példáját követve teremt lehetőségeket a hazai pénzintézeteknek, hogy zöld pénzügyi célok irányába orientálják a forrásokat, hiteleket, biztosítási termékeket és egyéb befektetéseket.

A jegybank alapvetően javaslatokat tesz, programokat dolgoz ki, figyeli a globális trendeket és kedvezményes zöld hiteleket ad, melyeket a bankok később beépíthetnek a termékeik közé. Továbbá vizsgálja azt is, hogy a piaci szereplőkre vonatkozó szabályozás fejleszthető-e annak érdekében, hogy az intézetek még zöldebben működjenek.
 

Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program lakáscélra

Jelenleg a Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programot találjuk az MNB kezdeményezései között, melyet a hazai bankok 2024. december 31-ig adaptálhatnak. A konstrukció lényege, hogy lakóépületek adásvételére, építésére, illetve energiahatékony korszerűsítésére ajánlhatnak a bankok az ügyfeleknek kedvezményes hiteleket. Ennek keretében a jegybank a hazai bankoknak alacsonyabb tőkekövetelmény-kedvezmény nyújt, ha a zöld hitelek kamata minimum 0,3%-kal a piaci kamatok alatt van, illetve az is elfogadható, ha a THM mértéke 0,3%-kal kevesebb a normál hitelekénél.
 

Ha a lakáshitelből felújított vagy megvásárolt lakás energetikai besorolása eléri a minimum „BB” besorolást, akkor a tőkekövetelmény-kedvezmény 5%, míg „AA” vagy kedvezőbb energetikai besorolás esetén 7%, korszerűsítésnél pedig 5%.
 

Mire kérhetik az ügyfelek?
 

A hitel igénybevételéhez természetesen az ügyfeleknek is meg kell felelniük bizonyos elvárásoknak. A felvétel azon ingatlanok korszerűsítésére és adásvételére érvényes, amelyek legalább „BB” energetikai minőségű besorolást tűznek ki célul. A hitelt egy vagy több korszerűsítésre is használhatják az ügyfelek, többek között:
 

  • Napelem telepítésére
  •  Szélturbinára
  • Épületautomatika rendszerek installálására
  • Energiahatékony világítástechnikák telepítésére
  • Elektromos tárolóegységekre
  • Energiatakarékos nyílászárók cseréjére
     

MFB Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogram
 

A lakóépületek energiahatékonyságának javítását célozza az uniós forrású, Széchenyi 2020 program keretében a Magyar Fejlesztési Bank hitelkonstrukciója, amit magánszemélyek, társasházak, és lakásszövetkezetek vehetnek fel az alábbi feltételek szerint:
 

  • Minimum 10%-os önerő
  • Maximum 20 éves futamidő
  • Évi fix 0%-os kamat
  • Társasházak és lakásszövetkezeteknél a hitelösszeg 250 000 – 7 000 000 forint
  • Magánszemélyek esetében 500 000 – 10 000 000 forint
     

A hitel iránti kérelmünket MFB Pontokon tudjuk leadni, ám a fejlesztési bank információja szerint a Közép-Magyarországi régióban a beérkezett kölcsönök forrásigénye meghaladta a rendelkezésre álló forrás mennyiségét, ezért a kérelem beadása ebben a térségben átmenetileg szünetel.
 

Napelem pályázat

 

napelem pályázat keretében 34.920 család részesülhet vissza nem térítendő állami támogatásban napelemes rendszerek kiépítésére és fűtéskorszerűsítésre. Csak olyan háztartások pályázhatnak, ahol egy főre jutó kereset nem haladja meg az átlagkeresetet.

 

Mit ajánlanak a hazai bankok?
 

A hazai pénzintézetek egyelőre nem tolonganak a lehetőségért. A Takarékbank, CIB Bank, MKB Bank, OTP Bank, K&H, Magnet Bank, Erste Bank és a Raiffeisen Bank sem kínál egyelőre a Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program kereteinek megfelelő konstrukciót. Az OTP Bank, Gránit Bank, Budapest Bank és a Takarékbank esetében az MFB Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogramja viszont igényelhető.
 

A Budapest Banknál továbbá lehívható az ECO korszerűsítési jelzáloghitel, mely felvehető többek között nyílászáró cserére, napelem, napkollektor installálására, valamint kazáncserére és hőszigetelésre. A 0 forint induló díj akkor lehetséges, ha a korszerűsítés után az ingatlan eléri a „BB” kategóriát, illetve a korszerűsítés előtti besorolás legalább „FF” és a folyamat során legalább két kategóriát javul. A kamat típusa változó, a THM mértéke 4,7% és a hitelkeret 2 millió és 100 millió forint között kérhető. A Budapest Bank továbbá 1 százalékpontos kamatkedvezményt is kínál hibrid vagy elektromos autó vásárlására.
 

Az UniCreditnél kaphatunk úgynevezett Ökokedvezményt, ha felújítási célra veszünk fel hitelt és a korszerűsítési munkálatokkal az ingatlan energetikai tanúsítványa eléri a „CC” besorolást. A kedvezmény mértéke az ügyleti kamatból nyújtott 0,5%. Az energetikai állapotot a tanúsítvány benyújtásával igazolhatjuk bankunk felé.
 

Ügyfélként is bankolhatunk zölden
 

Banki ügyfélként is számos lehetőségünk adódik a környezettudatos ügyintézésre. Az alábbi egyszerű megoldásokkal azonnal csökkenthetjük a környezetre gyakorolt negatív hatásunkat.
 

  • Gyakoribb online ügyintézés: A digitalizáció terjedésének köszönhetően az elektronikus csatornákon keresztül történő ügyintézésére is egyre több lehetőségünk van. Törekedjünk arra, hogy mobilapplikáció vagy internetbank használatával, melyek minden bank szolgáltatásában elérhetőek, jelentősen csökkentsük a fölösleges papírfelhasználást, illetve a kevesebb utazással a CO2 kibocsátását. Az internetes ügyintézéssel számos olyan tranzakciót vagy módosítást hajthatunk már végre, ami feleslegessé teszi személyes megjelenésünket a bankfiókokban.

 

  • Digitális bankszámlanyitás: Ha bankszámlát szeretnénk nyitni, nézzünk utána, hogy az általunk választott bank esetleg kínál-e videóhíváson keresztüli számlanyitásra lehetőséget, hiszen ezáltal ugyancsak elkerülhetjük a bankfiókhoz való utazást.

 

  • Elektronikus számlakivonat: papír alapú számlakivonat helyett válasszuk az elektronikus számlakivonatot, így csökkenthetjük a papír felhasználást, és még a kivonathoz is gyorsabban juthatunk hozzá.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!