Nyaralóbiztosítás

Mire figyeljünk, mielőtt otthagyjuk a nyaralót a télire?

Nyaralóbiztosítás

Mire figyeljünk, mielőtt otthagyjuk a nyaralót a télire?

Bank360 tartalom
2021-10-26 Frissítve: 2022-01-18
2021-10-26 Frissítve: 2022-01-18
16741549

A rendszeres nyaralóhasználat időszaka véget ért: érdemes elgondolkodni rajta, hogy távollétünkben mi védi a házat és az ott lévő vagyontárgyainkat. A Bank360 megkérdezte a biztosítókat, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy biztosítást köthessünk a hétvégi házra, illetve, hogy egyáltalán köthetünk-e ilyen biztosítást.

 

Válaszaikban a biztosítótársaságok mindegyike kitért a legegyszerűbb módjára vagyontárgyaink védelmének: ha tehetjük, ne hagyjuk őket a nyaralóban.

 

Az Allianz Hungária Biztosítótól a megkeresésünkre azt nyilatkozták, hogy náluk lehet a nyaralóra is biztosítást kötni, ennek csupán az a feltétele, hogy szerződéskötéskor meg kell jelölni, hogy nem állandóan lakott ingatlanról van szó.

 

A hétvégi házak védelme érdekében a következőt javasolták: 

“Elsősorban győződjünk meg arról, hogy a nyaralóra kötött szerződésünk tartalmaz betöréses lopás fedezetet! Törekedjünk a megfelelő védettséget kialakítani a nyaralóban is. Ilyen biztonsági intézkedések jellemzően a rácsok felszerelése, illetve valamilyen távfelügyeleti rendszer, vagy riasztó berendezés üzembe helyezése. Ha esetleg bekövetkezik a kár, akkor a védettségi szint befolyásolja a kártérítés összegét.”

 

Nemcsak a betöréstől való félelem indokolja a nyaraló biztosítását, hiszen az időjárás okozta károk ugyanúgy sújtják ezeket az ingatlanokat, vagy akár egy csőtörés is komoly károkat okozhat. Sőt, a kár mértéke még nagyobb lehet, mivel ezeket a tulajdonos legtöbbször csak később, esetleg hónapok után veszi észre, a téli időszakot követően.
 

Felhívták továbbá a figyelmet a nyaraló elhagyása előtti téliesítés szükségességére: “lényeges szempont továbbá az is, hogy az ingatlant „téliesítsük”, amelynek keretein belül gondoskodunk az elfagyás megelőzéséről! Ne feledkezzünk meg a víz-, a fűtés- és hűtésvezetékek víztelenítéséről, valamint a vezetékek fő szelepeinek elzárásról sem, illetve érdemes  temperáló fűtésről is gondoskodni!”

 

Nem mindegy, hol kötsz lakásbiztosítást. Fontos, hogy ne csak az ár befolyásoljon döntésedben, hanem azt is gondold végig: olyan biztosítót választasz-e, melyet ismersz és amelyet hitelesnek tartasz.

 

Az Aegon Biztosító válaszában azt írta, hogy társaságuknál semmilyen plusz feltétele nincs a nyaralóra való lakásbiztosítás kötésének egy általános lakóépülettel szemben. Azok az épületek biztosíthatók, amelyeknek megfelelő a műszaki állapota – ez azt jelenti, hogy megfelelő építési anyagokból, szakszerű kivitelezéssel készültek, és az állagukat folyamatosan karbantartják.

 

Betöréses lopás esetén akkor térít az Aegon, ha legalább a minimális mechanikai védelemmel rendelkezett az ingatlan. Ehhez még rács sem szükséges az ablakokra, azonban az ajtón legalább egy biztonsági zárnak lennie kell és azt be is kell zárni.

 

A Genertel Biztosítót is megkérdeztük a szolgáltatásairól, akik azt közölték a Bank360-nal, hogy a nem állandóan lakott épületekre, ingatlanokra nem tudnak fedezetet vállalni.

 

A Generali Biztosító is arra buzdít, hogy ne hagyjuk hátra az értékeinket. Bár a nyaralókra vonatkozóan nincs különleges vagy kötelező védelmi előírás, a kártérítési limit azonban az adott védelemtől függ. Ha a nyaralóban tárolt ingóságok nagyobb értéket képviselnek, mint az adott védelmi szinthez a biztosító által meghatározott legmagasabb kártérítési összeg, akkor feltétlenül szükséges védelmi intézkedés – mechanikai, illetve elektronikai védelem –, ellenkező esetben előfordulhat, hogy a biztosítás csak a károk egy részét fedezi.

 

A lakóépületekkel összevetve a nyaralóknál nagyobb a betöréses lopás kockázata, ennek megfelelően a biztosítók az adott nyaraló védelmi fokozatának függvényében limitálják a betöréses lopással összefüggő károkat, lakatlan épületekben pedig nem tudják vállalni a magasabb kockázatú vagyontárgyak biztosítását (festmények, ékszerek).

 

A Posta Biztosítónál sincs akadálya lakásbiztosítást kötni a nyaralóra. Ugyanazok a biztonságvédelmi előírások vonatkoznak a nyaralóként használt épületekre is, mint a többi épületre. Nyaralónak minősül az az épület, amiben egy évben kevesebb, mint 270 napot tartózkodnak folyamatosan - akkor is, ha a biztosítottnak ez az állandó vagy ideiglenes lakcíme. Kötéskor feltétlenül jelezni kell, hogy az ingatlant nem használják egész évben, nem lakják életvitelszerűen.

 

Megelőzhető a baj, ha bármilyen rövid idejű távozás esetén bezárjuk a nyílászárókat. Ha már megtörtént a betörés, feljelentést kell tenni a rendőrségen, és azt legkésőbb a kár észlelését követő második munkanapon be kell jelenteni a biztosítóhoz is.

 

Nem állandóan lakott épületben a Posta Biztosító kockázatviselése nem terjed ki az értékőrző vagyontárgyakra, valamint a készpénzre, a napelem, napkollektor, hőszivattyú biztosítás vandalizmussal, eltulajdonítással okozott károkra.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!