MBH Bank logo

A hétvégén eltűnik két magyar nagybank, de jön egy még nagyobb: ez vár az ügyfelekre

MBH Bank logo

A hétvégén eltűnik két magyar nagybank, de jön egy még nagyobb: ez vár az ügyfelekre

Bank360 tartalom
2023-04-27 Frissítve: 2023-08-31
2023-04-27 Frissítve: 2023-08-31
32501801

A hétvégén eltűnik két magyar történelmi márka és velük két nagybank, de jön helyettük egy még nagyobb. Több napig bankszünnap lesz az MKB Bank és a Takarékbank fúziója nyomán létrejövő MBH Banknál. Összefoglaltuk, mit kell tudni az ügyfeleknek a váltásról.

 

Április 30-án teljesen eggyé válik az MKB Bank és a Takarékbank, hogy MBH Bankként szülessen újjá. A fúziós folyamat három éve tart, eközben a Takarékbank tagszervezetei egyesültek, a hajdani Budapest Bank pedig beolvadt az MKB Bankba. A fúzió végén Magyarország második legnagyobb, magyar tulajdonú pénzintézete jön létre. 

 

A tagbankok, vagyis az MKB és a Takarék, illetve május 1-től az MBH Bank április 27. (csütörtök) és május 2. (kedd) között nem egybefüggően, teljes és részleges bankszünnapokat is tartanak, ekkor történnek meg az egyesülés miatt felmerülő technikai és informatikai átállások. 

 

Hogyan és mikor érinti a szolgáltatásokat az átállás?

 

Az átállás nem érinti a kártyás vásárlást, egyszerű betéti kártyával és hitelkártyával is lehet majd vásárolni, végig a bankszünnapok alatt. A kártyákat az átállástól függetlenül lehet használni.

 

Az MKB Bank és a Takarékbank, illetve május 1-től az egyesült MBH Bank bankfiókjai

 

  • 2023. április 28-án (pénteken) egységesen 12:00-ig tartanak nyitva,
  • 2023. április 29-től május 1-ig a hétvége és ünnepnap miatt zárva tartanak.

 

Az átállás idején az elektronikus csatornák elérésében és az azonnali átutalásoknál is lehetnek leállások, illetve a digitalizált kártyahasználatban, az internetes vásárlások jóváhagyásában, valamint az ATM-hálózaton történő készpénzfelvételben is sor kerülhet rövidebb szolgáltatáskiesésekre.

 

A banki elektronikus csatornák elérhetősége, a forint- és devizautalások küldése és fogadása és a kártyahasználat május 1-jén (hétfőn) 14 órára áll vissza a megszokott működésre. Május 2-án, kedden már a telefonos ügyfélszolgálaton is korlátozások nélkül igénybe vehető az ügyintézés. 

 

Mi várható május 1. után?

 

A korábbi MKB Bank és Takarékbank ügyfelek fizetési számla-, bankkártya-, hitelkártya- és hitelszámlaszáma nem változik, ezzel kapcsolatban nincsen teendőjük. A használatban lévő, érvényes bankkártyákat az ügyfelek az egyesülést követően is használhatják.

 

Ha az érintett bankoknál személyi kölcsöne, jelzáloghitele, folyószámlahitele vagy babaváró hitelszerződése van az ügyfeleknek, ezzel kapcsolatban sincsen teendő, a megkötött szerződések az eredeti szerződési feltételek mellett, változatlan formában élnek tovább. Az ezekkel kapcsolatos minden típusú ügyintézés a továbbiakban is a megszokott csatornákon lesz elérhető.

 

A megszokott banki csatornákat továbbra is lehet használni, a Takarék Videobank kivételével, mivel az megszűnik májustól. Májustól a csatornák új elnevezésekkel és arculattal lesznek elérhetőek. 

 

Amennyiben valaki mindkét egyesülő bank ügyfele, a szolgáltatásokat az egyesülést követően még nem fogja egy felületen látni, továbbra is a meglévő elektronikus csatornákat kell használnia. Az egységesítés ezen a területen később valósul meg, ezen folyamatosan dolgoznak a bankcsoport munkatársai. A bejelentkezési felület az MBH Bank hivatalos honlapján, az „Online bankolás” gombra kattintva lesz elérhető. 

 

2023. május 1-jétől az MKB Bank (101-es és 103-as bankazonosítóval kezdődő számlák) és a Takarékbank által vezetett számlák között indított forint és deviza átutalások, átvezetések bankon belüli megbízásnak fognak minősülni.

 

Az egyesülést követően az MKB Bank ATM-hálózata a Takarékbank ATM-hálózatával bővül, így az MBH Bank rendelkezik majd az egyik legkiterjedtebb hazai ATM-hálózattal. Így az ügyfelek országszerte már 800 ATM-et használhatnak készpénzfelvételre, ebből 140 készpénz befizetésére is alkalmas. 

 

A májusi egyesülést követően megújulnak a korábbi MKB Bank és Takarékbank fiókok, amelyek az MBH Bank arculatával működnek majd tovább. Első körben a nagyobb fiókok átalakítására kerül sor, ezt követően a bankcsoport teljes fiókhálózata fokozatosan megújul az év folyamán.

 

Az ügyfelek az átállással kapcsolatos tudnivalókról a Takarékbank és az MKB Bank platformjain tájékozódhatnak, emellett a postán kiküldött bankszámlakivonatokon és az elektronikus csatornán küldött levelekben is találnak információkat. Az egyesüléssel, valamint az egyesült bank szolgáltatásaival kapcsolatos információkról az ügyfelek 2023. május 1. napjától az MBH Bank hivatalos honlapján is tájékozódhatnak.

 

A bank elérhetőségei is megváltoznak, 2023. május 1-jétől az MBH Bank:

 

  • központi ügyfélszolgálati telefonszáma: 06 80 350 350,
  • külföldről hívható telefonszáma: +36 1 373 33 99,
  • levelezési címe: 5601 Békéscsaba, Postafiók 521.,
  • központi e-mail címe: ugyfelszolgalat@mbhbank.hu lesz.

 

Az összeolvadó bankok korábbi telefonszámai és e-mail címei is elérhetők maradnak, azokat nem szüntetik meg. 

 

Érdemes lesz odafigyelni az adathalászokra

 

A két bank egyesülése alkalom lehet a csalóknak is a tevékenykedésre, erre az MKB Bank már hetekkel ezelőtt felhívta a figyelmet. Ez azt jelenti, hogy megnőhet az adathalász kísérletek száma, emiatt érdemes körültekintőbben kezelni a bankkal összefüggésben beérkező hívásokat és e-maileket. A banki csalókról és arról, hogy hogyan védekezhetsz ellenük, ebben a cikkben tudhatsz meg többet

 

Az MBH Bank a második legnagyobb lesz Magyarországon

 

Az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésével a létrejövő MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz mérlegfőösszeg alapján. Az MBH Bank univerzális, modern bankként határozza meg magát, és céljuk, hogy mindenki számára elérhető, közérthető és rugalmasan fejlődő, korszerű pénzügyi szolgáltatásokat nyújtson. 

 

Az egyesülést megelőző évet jól zárta az MKB, több mint 107 milliárd forintos nettó profittal.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!