A könyveiben nagy nyereséggel egyesül az MKB a Takarékbankkal

Gigantikus nyereséggel melegít a nagy bankfúzióra az MKB 

A könyveiben nagy nyereséggel egyesül az MKB a Takarékbankkal

Gigantikus nyereséggel melegít a nagy bankfúzióra az MKB 

Herman Bernadett
2023-03-30 Frissítve: 2023-04-27
2023-03-30 Frissítve: 2023-04-27
32068994

Több mint 107 milliárd forintos nettó profittal zárta 2022-t a Budapest Bankkal egyesült MKB csoport. A Sberbank hitelállományát és vele az ügyfeleit is az MKB vette át, és április végén a Takarékbank is beolvad a csoportba, amely MBH Bank néven folytatja a működését májustól. 

 

Hiába nőttek a kormányzati terhek, megugrott az MKB csoport nyeresége tavaly. A beolvasztott Budapest Bank eredményével és a konszolidációs körbe tartozó Takarék csoport számaival együtt 107,4 milliárd forintot tett ki az adózott nyeresége. Ha nem lettek volna olyan egyszeri tételek, mint az extraprofitadó vagy a kamatstop és egyéb, például a fúziókkal kapcsolatos kiadások, akkor 176,6 milliárd forint lehetett volna a profit. Ez 48 százalékkal magasabb a 2021-esnél - mondta Krizsanovich Péter pénzügyi vezérigazgató-helyettes. (Az egyszeri tételek közül a kamatstop közül és az extraprofitadó 2023-rais megmaradt, csak az egyelőre június végéig élő előbbinél még nem tudni, hogy meddig.)

 

A bankot a bankválságok nem érintik, a tőkehelyzete stabil, a tőkemegfelelési mutatója 19,7 százalékosra emelkedett, a CET1 ráta 18 százalékos, bőven fölötte van a szabályozói elvásároknak. A lakossági hitelállomány 10,9 százalékkal nőtt tavaly, a vállalati hitelpiacon 19,3 százalékos volt a bővülés. Fontos esemény volt a bank számára 2022-ben, hogy megvásárolták a Sberbank hitelportfólióját, ezzel 35 ezer lakossági és 3 ezer vállalati ügyfelet szereztek. 

 

2022-ben az MKB csoport mérlegfőösszege 8,9 százalékkal 10 614,4 milliárd forintra nőtt. A bankcsoport bruttó hitelállománya egy év alatt 582,4 milliárd forinttal, 5 011,1 milliárd forintra emelkedett. Növekedett emellett a bankcsoport betétállománya is, amely 2022 utolsó napján meghaladta a 6 574,4 milliárd forintot.

 

Az agrár- és élelmiszeripari üzletágában kezelt hitelállomány több mint 90 milliárd forinttal nőtt, év végére mintegy 540 milliárd forintot tett ki. Emellett az egyedi kezelésű kkv- és nagyvállalati kör hitelállományai 17,8 százalékkal, a kisvállalatoké pedig 15,1 százalékkal emelkedtek.

 

A támogatott hitelprogramokban aktívan részt vesz az MKB. A Széchenyi Kártya Programban piacvezető az MKB, 30 százalék fölötti a piaci részesedése, ezen belül az Agrár Széchenyi Kártyában 75 százalék fölött van az MKB részesedése. Az Exim Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramjában is részt vesz a bank. 

 

A hitelintézet idei évének egyik legfontosabb eseménye, hogy a május 1-jei hosszúhétvégén egyesül az MKB és a Takarékbank. Több napos bankszünnap várható ekkor elsősorban az informatikai átállások miatt. Az érintett ügyfelek itt olvashatják el a tudni-és tennivalókat. Az egyesülés után a Takarébank és az MKB Bank név is eltűnik a piacról, hiszen a fúziót követően MBH Bank néven működik tovább a hitelintézet, amelyik az OTP mögött a legnagyobb piaci szereplő lesz ezzel. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!