Szerződés

Most látszik csak igazán, mit művelt a járvány a hitelekkel

Szerződés

Most látszik csak igazán, mit művelt a járvány a hitelekkel

Veres Patrik
2020-07-09 Frissítve: 2022-01-18
2020-07-09 Frissítve: 2022-01-18
9424919

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint óriási volt a visszaesés az újonnan kihelyezett jelzáloghitelek piacán májusban. A személyi kölcsönöknél lassacskán, de újra éledezik a piac. Némileg ellenáll a válságnak a babaváró hitel. 
 

Májusban még jócskán éreztette a hatását a koronavírus-járvány a lakossági hitelpiacon. A Magyar Nemzeti Bank ma közzétett adatai szerint

  • idén májusban 18,68 milliárd forintnyi új személyi hitelt vettek fel a magyar háztartások. Ez 66,5 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Az áprilisi 5 éves mélyponthoz képest (12,99 milliárd Ft) ugyanakkor 43,8 százalékkal több fogyott a maximalizált THM-ű hitelből. Ez azt is jelzi, hogy némileg kezd visszatérni az élet a fogyasztási hitelek piacára. Nagy segítség ebben az idei év végéig tartó THM-plafon is, ráadásul kamatvágás után még kedvezőbb feltételekkel elérhetők el a konstrukciók, ha a Bank360.hu Személyi Kölcsön Kalkulátorával hasonlítjuk össze az ajánlatokat. 

 

  • A jellemzően hosszabb hitelbírálati idő miatt (akár több hetet is igénybevehet a folyamat) a jelzáloghiteleknél csak most éreztette igazán a hatását a koronavírus: májusban 61,92 milliárd forintot folyósítottak a bankok, ami az előző év azonos időszakához képest 28,1 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 13,8 százalékos visszaesést jelent. Lakáshitelekből utoljára 2018. decemberben vettek fel a háztartások ilyen keveset. A jegybanki adatok szerint a tavaly májusi átlagos 5,11 százalékos kamatlábhoz képest idén májusban 4,34 százalék volt az átlag kamatláb. A gyakorlatban ennél kedvezőbb feltételekkel, már kevesebb mint 4 százalékos kamattal is igényelhetünk lakáshitelt, amelyet a Lakáshitel Kalkulátorban is ellenőrizhetünk.

 

  • Stagnál az új kihelyezés a babaváró hiteleknél: az előző hónaphoz képest 1,1 százalékkal vettek fel többet a családok a kereken egy éve elérhető, legfeljebb 10 millió forintos konstrukcióból, amely szintén részletesen megismerhető a Bank360.hu Babaváró Hitelkalkulátorával. Az áprilisi 46,01 milliárdhoz képest 46,54 milliárd forintot vettek fel májusban. A termék történetében az április után ez a második legrosszabb hónap. 

Hitelkihelyezés

 

A Bank360.hu megjegyzi: a járványügyi veszélyhelyzet munkaerőpiacra és gazdaságra gyakorolt hatása májusban már enyhült. Szinte az összes bank elérhetővé tette az új, akkor még 5,9 százalékos THM-mel igényelhető fogyasztási hiteleket, amelyeket július óta már legfeljebb 5,75 százalékos induló THM-mel igényelhetünk.

Mindez azt jelenti, hogy ha most igényelnénk kölcsönt valamelyik banktól, ismét több tucat ajánlat közül válogathatunk, fogyasztási hitelek esetében az idei év végéig kedvezményes törelsztőrészlettel számolhatunk.
 


Hasonlítsd össze a bankok ajánlatait a Bank360.hu Személyi Kölcsön Kalkulátorával, hiszen jelentős eltérések lehetnek a banki ajánlatok között. Nagyobb összegre van szükséged? A Jelzáloghitel Kalkulátorral könnyebben igazodhatsz el a hitelek között. Ismét nő az érdeklődés a hitelek iránt

 

A Bank360.hu az online érdeklődéseket is vizsgálta az előző év azonos időszakához viszonyítva. Májusban a személyi kölcsönök iránt némileg nagyobb volt az érdeklődés az egy évvel korábbi bázisértékhez képest, ugyanakkor a szakportál júniusi, keresésekre vonatkozó adatai ismét kisebb visszaesést mutatnak. 

Érdeklődés

Az ingatlanpiaci tranzakcióknál tapasztalt visszapattanás viszont megjelent a jelzáloghitel-érdeklődésekben is. A lakáshitelek és a babaváró hitelek iránt is visszaállt az érdeklődés a járvány előtti szintre. A májusi folyósítási adatok ugyanakkor ezt az érdeklődést nem tükrözik még, hiszen a jelzáloghitelek elbírálási ideje hosszabb folyamat, a járvány pedig jócskán lassítja a babaváró hitel feltételeinek teljesítését.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!