Hitelállomány chart

Nézd meg az elmúlt évtized hitelállományát egyetlen infografikán!

Hitelállomány chart

Nézd meg az elmúlt évtized hitelállományát egyetlen infografikán!

Vrazsovits Rita
2020-09-08 Frissítve: 2022-01-18
2020-09-08 Frissítve: 2022-01-18
9293639

A Magyar Nemzeti Bank részletes statisztikákat vezet a lakossági hitelállományról. Ezeket az adatokat most belesűrítettük egy infografikába, így egyetlen rövid videóban nézhetjük meg termékekre bontva, hogyan változott a lakossági hitelpiac az elmúlt tíz évben.

 

Kiderül többek között, hogy 

 

  • hogyan változott a lakossági hitelállomány összetétele az elmúlt tíz évben,
  • melyik a kedvenc hitelterméke a magyaroknak, 
  • miként szorultak vissza, majd tűntek el a piacról az évtized végére szinte teljesen a devizahitelek,
  • illetve azt is megnézhetjük, hogy mekkora lendülettel indult el a babaváró hitel 2019. második felében.

 

Lássuk!

 

Nézzük meg, melyik termékkel mi történt az elmúlt évtizedben. 

 

Így tűntek el a devizahitelek

2010-ben a lakossági hitelállomány jelentős részét a devizaalapú jelzáloghitelek tették ki - lakáscéllal több mint 2100 milliárd forint, szabad felhasználással pedig több mint 1500 milliárd forint hitelállományt tartott nyilván az MNB az évtized elején. A tetőpont 2011 harmadik negyedévében volt, amikor az össz jelzáloghitelállomány meghaladta az 5200 milliárd forintot. Ezt követően ezek a számok folyamatosan csökkentek, 2014 utolsó negyedévében 3300 milliárd forintra csökkent ez az összeg. A forintosítás is egyértelműen látszik a grafikonon: 2015-től gyakorlatilag eltűntek a statisztikából a jelzálogalapú devizahitelek. 2015 elején a forintosítást követően 118 milliárd forint maradt, mára pedig már csak hét milliárd forint.  

 

A deviza alapú fogyasztási kölcsönök (személyi kölcsön, autóhitel) száma 2015 utolsó negyedévére csökkent számottevően, ekkor hét milliárd forint maradt a hitelállománya ezeknek a termékeknek. 2020-ra ezek a kölcsönök gyakorlatilag eltűntek, a hitelállomány az egymilliárd forintot sem éri el. 

 

A személyi kölcsön állomány év végére megközelítheti az 1000 milliárd forintot

A forint alapú szabad felhasználású személyi kölcsön 2011 elején 270 milliárd forintos hitelállománnyal bírt. 2016-ban indult a hitelállomány stabil növekedésnek, ennek köszönhetően először a támogatott lakáshiteleket, majd szabad felhasználású jelzáloghiteleket előzte meg. 2020 második negyedéve után a hitelállomány 936 milliárd forintra nőtt, így az sem zárható ki, hogy év végéig eléri az 1000 milliárd forintot. A jelenleg elérhető személyi kölcsönöket itt hasonlíthatjuk össze.

 

Jelentősen csökkent a támogatott lakáshitel állomány

A forint alapú támogatott lakáskölcsönök állománya közel a felére csökkent az elmúlt tíz évben - 1040 milliárd forintról 600 milliárd forintra. A csökkenő tendencia az egész évtizedre jellemző volt, 2019 utolsó negyedévében azonban újra emelkedni kezdett a támogatott szerződések száma. A támogatott lakáshitelek feltételeiről itt olvashatsz bővebben.

 

A forint alapú jelzáloghitelek bővülése

A forint alapú piaci kamatozású lakáshitel szerződések száma számottevően nőtt, amit a devizahitelek forintosítása befolyásolt elsősorban, de a 2015-ös évet megelőzően és utána is emelkedett az állomány. 2020 második negyedévének a végén összesen több mint 3700 milliárd forint lakáshitel állományt tartott nyilván az MNB. Ha szeretnéd megtudni, hol vehetsz fel kedvező feltételekkel lakáskölcsönt, ezt a kalkulátort ajánljuk. 

 

A szabad felhasználású forint jelzáloghitelekről nem mondható el ilyen bővülési arány. A forintosítás miatt itt is látható egy nagy ugrás, ezután azonban évről évre csökkent a hitelállomány - az igénylők érezhetően a lakáscélú hiteleket vagy a nagyobb összegű fogyasztási hiteleket választották céljaik megvalósításához. 2020. június végén a szabad felhasználású hitelállomány csak töredéke a lakáshitelállománynak. Ha ilyen típusú hitelre van szükséged, a szabad felhasználású hitelkalkulátorral összehasonlíthatod a kedvező ajánlatokat.

 

Így indult el a babaváró hitel

A hiteltípusok között a babaváró hitelt is feltüntettük, mivel a termék 2019. második felében meghatározó szerepet játszott abban, hogy a tavalyi hitelkihelyezés rekordösszeget érjen el. Az első évben 100 ezer házaspár igényelte meg a kamatmentes kölcsönt, ami több gyermek vállalása esetén akár vissza nem térítendő támogatássá is alakítható. Az első év után a hitelállomány meghaladta a 770 milliárd forintot. A 2022 végéig igényelhető támogatás feltételeiről itt találsz részletes információt.

 

Minden élethelyzetben érdemes kalkulálni

Az elmúlt évek adatai alapján látható, hogy a hitelpiac folyamatosan változik: termékek jelennek meg és tűnnek el, ezenkívül az ajánlatok és a feltételek is rendszeresen módosulnak, ami azt is jelenti, hogy nincs egy általános, biztos recept az ideális hiteltermék kiválasztására. Hiteligénylés előtt minden esetben érdemes átgondolni a saját anyagi helyzetünket, a jövedelmünk terhelhetőségét, valamint kitűzni a pontos célt, amit a hitellel szeretnénk elérni. Ezután egyszerűbben tudjuk felmérni a lehetőségeinket, egy hitelkalkulátorral pedig könnyedén összehasonlíthatjuk az elérhető hitelajánlatokat.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!