Hitelállomány chart

Nézd meg az elmúlt évtized hitelállományát egyetlen infografikán!

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2020.09.08.
Frissítve: 2020-09-07 Létrehozva: 2020-09-08
9293639

A Magyar Nemzeti Bank részletes statisztikákat vezet a lakossági hitelállományról. Ezeket az adatokat most belesűrítettük egy infografikába, így egyetlen rövid videóban nézhetjük meg termékekre bontva, hogyan változott a lakossági hitelpiac az elmúlt tíz évben.

 

Kiderül többek között, hogy 

 

  • hogyan változott a lakossági hitelállomány összetétele az elmúlt tíz évben,
  • melyik a kedvenc hitelterméke a magyaroknak, 
  • miként szorultak vissza, majd tűntek el a piacról az évtized végére szinte teljesen a devizahitelek,
  • illetve azt is megnézhetjük, hogy mekkora lendülettel indult el a babaváró hitel 2019. második felében.

 

Lássuk!

 

Nézzük meg, melyik termékkel mi történt az elmúlt évtizedben. 

 

Így tűntek el a devizahitelek

2010-ben a lakossági hitelállomány jelentős részét a devizaalapú jelzáloghitelek tették ki - lakáscéllal több mint 2100 milliárd forint, szabad felhasználással pedig több mint 1500 milliárd forint hitelállományt tartott nyilván az MNB az évtized elején. A tetőpont 2011 harmadik negyedévében volt, amikor az össz jelzáloghitelállomány meghaladta az 5200 milliárd forintot. Ezt követően ezek a számok folyamatosan csökkentek, 2014 utolsó negyedévében 3300 milliárd forintra csökkent ez az összeg. A forintosítás is egyértelműen látszik a grafikonon: 2015-től gyakorlatilag eltűntek a statisztikából a jelzálogalapú devizahitelek. 2015 elején a forintosítást követően 118 milliárd forint maradt, mára pedig már csak hét milliárd forint.  

 

A deviza alapú fogyasztási kölcsönök (személyi kölcsön, autóhitel) száma 2015 utolsó negyedévére csökkent számottevően, ekkor hét milliárd forint maradt a hitelállománya ezeknek a termékeknek. 2020-ra ezek a kölcsönök gyakorlatilag eltűntek, a hitelállomány az egymilliárd forintot sem éri el. 

 

A személyi kölcsön állomány év végére megközelítheti az 1000 milliárd forintot

A forint alapú szabad felhasználású személyi kölcsön 2011 elején 270 milliárd forintos hitelállománnyal bírt. 2016-ban indult a hitelállomány stabil növekedésnek, ennek köszönhetően először a támogatott lakáshiteleket, majd szabad felhasználású jelzáloghiteleket előzte meg. 2020 második negyedéve után a hitelállomány 936 milliárd forintra nőtt, így az sem zárható ki, hogy év végéig eléri az 1000 milliárd forintot. A jelenleg elérhető személyi kölcsönöket itt hasonlíthatjuk össze.

 

Jelentősen csökkent a támogatott lakáshitel állomány

A forint alapú támogatott lakáskölcsönök állománya közel a felére csökkent az elmúlt tíz évben - 1040 milliárd forintról 600 milliárd forintra. A csökkenő tendencia az egész évtizedre jellemző volt, 2019 utolsó negyedévében azonban újra emelkedni kezdett a támogatott szerződések száma. A támogatott lakáshitelek feltételeiről itt olvashatsz bővebben.

 

A forint alapú jelzáloghitelek bővülése

A forint alapú piaci kamatozású lakáshitel szerződések száma számottevően nőtt, amit a devizahitelek forintosítása befolyásolt elsősorban, de a 2015-ös évet megelőzően és utána is emelkedett az állomány. 2020 második negyedévének a végén összesen több mint 3700 milliárd forint lakáshitel állományt tartott nyilván az MNB. Ha szeretnéd megtudni, hol vehetsz fel kedvező feltételekkel lakáskölcsönt, ezt a kalkulátort ajánljuk. 

 

A szabad felhasználású forint jelzáloghitelekről nem mondható el ilyen bővülési arány. A forintosítás miatt itt is látható egy nagy ugrás, ezután azonban évről évre csökkent a hitelállomány - az igénylők érezhetően a lakáscélú hiteleket vagy a nagyobb összegű fogyasztási hiteleket választották céljaik megvalósításához. 2020. június végén a szabad felhasználású hitelállomány csak töredéke a lakáshitelállománynak. Ha ilyen típusú hitelre van szükséged, a szabad felhasználású hitelkalkulátorral összehasonlíthatod a kedvező ajánlatokat.

 

Így indult el a babaváró hitel

A hiteltípusok között a babaváró hitelt is feltüntettük, mivel a termék 2019. második felében meghatározó szerepet játszott abban, hogy a tavalyi hitelkihelyezés rekordösszeget érjen el. Az első évben 100 ezer házaspár igényelte meg a kamatmentes kölcsönt, ami több gyermek vállalása esetén akár vissza nem térítendő támogatássá is alakítható. Az első év után a hitelállomány meghaladta a 770 milliárd forintot. A 2022 végéig igényelhető támogatás feltételeiről itt találsz részletes információt.

 

Minden élethelyzetben érdemes kalkulálni

Az elmúlt évek adatai alapján látható, hogy a hitelpiac folyamatosan változik: termékek jelennek meg és tűnnek el, ezenkívül az ajánlatok és a feltételek is rendszeresen módosulnak, ami azt is jelenti, hogy nincs egy általános, biztos recept az ideális hiteltermék kiválasztására. Hiteligénylés előtt minden esetben érdemes átgondolni a saját anyagi helyzetünket, a jövedelmünk terhelhetőségét, valamint kitűzni a pontos célt, amit a hitellel szeretnénk elérni. Ezután egyszerűbben tudjuk felmérni a lehetőségeinket, egy hitelkalkulátorral pedig könnyedén összehasonlíthatjuk az elérhető hitelajánlatokat.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!