Not today covid tábla

Most jöhet az igazi csapás: mi lesz azokkal, akik elvesztik a munkájukat a válság miatt?

Not today covid tábla

Most jöhet az igazi csapás: mi lesz azokkal, akik elvesztik a munkájukat a válság miatt?

Vrazsovits Rita
2020-10-05 Frissítve: 2022-01-18
2020-10-05 Frissítve: 2022-01-18
10460348

A koronavírus-járvány hatására sokak számára vált bizonytalanná a hiteltörlesztés, jövedelemcsökkenés vagy munkahely elvesztése miatt. A kormány bizonyos társadalmi csoportok számára ígéretet tett a hitelmoratórium meghosszabbítására, sokaknak viszont folytatni kell a törlesztést januártól. Mit tehetnek azok, akik a járvány miatt kerültek nehéz anyagi helyzetbe? Milyen eszközökhöz nyúlhatnak, hogy biztonságban maradjanak? Összegyűjtöttünk több pénzügyi eszközt is, amelyek segíthetnek ezen a téren, amíg véget ér a koronavírus.

 

A munkanélküliségi ráta 4,8 százalékról 4,6 százalékra csökkent, tehát 0,2 százalékos csökkenést mutatott a nyári időszakban, összehasonlítva az egy hónappal ezelőtti adatokkal. A munkanélküliek átlagos létszáma június és augusztus között 214 ezer fő volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint - júliusról augusztusra 32 ezerrel lettek kevesebben az álláskeresők. A kérdés, hogy a második hullám idején is fenntartható lesz-e a csökkenő tendencia, vagy az első hullámhoz hasonlóan ismét növekedni kezd a munkanélküliek száma.

 

Összefoglaltuk azokat a lehetőségeket, amelyek segíthetnek a járvány miatt nehéz helyzetbe került adósok számára.

 

Hiteltörlesztési moratórium: az adósok egy része további fél évig védettséget élvez

 

A kormány ígérete szerint a hiteltörlesztési moratórium nem ér véget mindenkinek december 31-én; négy társadalmi csoport számára 2021. június 30-ig lesz adott a lehetőség a törlesztés felfüggesztésére. Ők a 

 

  • a gyermeket nevelő családok,
  • a nyugdíjasok,
  • a munkanélküliek és
  • a közfoglalkoztatottak.

 

A jelenleg ismert javaslatok szerint mindenki másnak folytatni kell a törlesztést. 

 

Év végéig azonban általános moratórium van érvényben, ami minden lakossági és vállalati ügyfélre vonatkozik - addig a törlesztés felfüggesztése bármikor visszavonható, szükség esetén pedig ismét be lehet lépni a moratóriumba.

 

Azoknak, akiknek a moratórium lejárta után problémát jelent a hiteltörlesztés, de nem esnek bele egyik kedvezményezett csoportba sem, érdemes a bankok felé minél hamarabb jelezni ezt. Szerződésmódosítással, például a futamidő kitolásával csökkenthető a havonta fizetendő törlesztőrészlet összege.

 

Hitelfedezeti biztosítás: akár fél évig is megóvhat a csúszástól

 

Ha az adós valami miatt nem tudja törleszteni a kölcsönt, a hitelfedezeti biztosítás akár fél évre is segíthet rendezni a törlesztést. A biztosítást a hitelszerződés mellé lehet megkötni, és a futamidő végéig nyújt védelmet. Ha ez idő alatt bekövetkezik valamelyik biztosítási esemény, akkor a biztosító meghatározott ideig átvállalja a havi törlesztőrészlet kifizetését - bizonyos esetekben pedig akár a teljes hátralévő tartozást is kifizetheti

 

Az alábbi kockázati események bekövetkezte után térít a biztosító:

 

  • haláleset,
  • rokkantság,
  • egészségkárosodás,
  • tartós betegség,
  • munkanélküliség,
  • keresőképtelenség.

 

A biztosítási díjat a rendszeres havi törlesztőrészlethez vagy a teljes hitelösszeghez viszonyítva állapítják meg - ez attól függ, hogy melyik banknál kötsz szerződést. Hitelfedezeti biztosítást köthetünk jelzáloghitel, valamint szabad felhasználású személyi kölcsön mellé is.

 

Jövedelempótló biztosítás: plusz forrást jelenthet, ha nincs elég jövedelmed

 

A jövedelempótló biztosítás a nevéből adódóan akkor nyújt anyagi segítséget, ha egy váratlan esemény miatt nem jutunk akkora jövedelemhez, mint korábban - ez jelentheti munkahely elvesztését, de akár hosszabb ideig tartó keresőképtelenséget is. A biztosítási esemény bekövetkezte után a jövedelembiztosítás meghatározott ideig biztosítja a korábbi jövedelmünk egy részét - az így kapott pénz pedig szabadon felhasználható.

 

Az NN-Bank360 Csoportos jövedelempótló biztosítás munkanélküliség vagy keresőképtelenség esetén hát hónapon át akár havi 200 000 forint fix összeget fizet.

 

Jövedelembiztosítás kötése

 

Szerződéskötés előtt érdemes rákérdezni, hogy milyen hosszú várakozási idővel érdemes számolni. Ez azért fontos, mert a várakozási idő alatt még nem él a biztosító kockázatvállalása, csak miután ez az időszak véget ért - ez akár fél év is lehet. Erről érdemes informálódni a biztosítás megkötése előtt, ahogy arról is, hogy melyek azok a kizárások, amelyek miatt eleshet a szerződő a térítéstől.  

 

Nem mindegy, milyen biztosítást kötünk

 

Láthatjuk, hogy több lehetőségünk is van, ha szeretnénk magunkat anyagilag bebiztosítani, emellett egy biztosítási eseményre akár több különböző biztosítást is köthetünk. Ha egyszerre többet is választanánk, érdemes végiggondolni, hogy melyikre miért van szükségünk, illetve hogy a kifizetett díjért cserébe milyen térítésre lehet számítani, ha bekövetkezik valamelyik biztosítási esemény. Ha például már van egy kockázati életbiztosításunk, ami haláleset és rokkantság esetén fizet, emellé nem biztos, hogy megéri fizetni egy hitelfedezeti biztosítást is.

Ehelyett célszerűbb lehet egy olcsóbb jövedelempótló biztosítással kombinálni a meglévő életbiztosítást, hiszen így ugyanazokra a biztosítási eseményekre szólnak a szerződések, mintha hitelfedezeti biztosítást kötöttünk volna, de olcsóbb havidíjért.

Az NN-Bank360 Csoportos személybiztosítás megkötésével alacsony havidíjért cserébe:

  1. munkaképtelenség esetén havi fix összeghez juthatunk hat hónapon át
  2. halál illetve 70%-ot elérő maradandó egészségkárosodás nagyobb biztosítási összeget kapunk.

 

csoportos személybiztosítás kötése

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!