számológép, füzet, pénz

Munka és bér nélkül maradtál? Havi 200 ezer forintot is kaphatsz egy jövedelembiztosítással

Veres Patrik Bank360 pénzügyi szakértő Veres Patrik
2020.09.29.
Frissítve: 2020-09-28 Létrehozva: 2020-09-29
10269824

A Bank360.hu szakértői olyan pénzügyi eszközöket gyűjtöttek össze, amelyekkel még időben elejét vehetjük a munkanélküliség okozta anyagi kihívásoknak.

 

Ha a koronavírus-járvány miatt elapadtak a bevételeink, vagy megbetegedtünk és hosszú távon is keresőképtelenné váltunk, az alábbi biztosítások lehetnek hasznunkra, szerződéskötés előtt pedig érdemes összehasonlítani az elérhető ajánlatokat. Fontos! Ne várjuk meg, amíg elér minket a baj: apránként félretéve, még keresőképes állapotban érdemes megtakarítást, vésztartalékot képezni, és már ekkor igénybe venni a védőhálót jelentő pénzügyi szolgáltatásokat, ha arra számítunk, hogy rosszra fordul a helyzetünk.

 

A hiteltörlesztés nem akadhat meg

 

Kifejezetten hasznosak lehetnek a havi rendszeres díj ellenében nyújtott jövedelempótló és hitelfedezeti biztosítások. Ha lakáshitelünk, hitelkártya- vagy áruhitel-adósságunk van, de  elveszítjük a munkánkat és nincs megtakarításunk sem, problémás lehet a hitel törlesztése.Bár a hitelmoratórium sokaknak nyújthat védelmet 2021 júniusáig, már most érdemes készülni, hogy mi lesz a szüneteltetés után.

 

Miért kell a hitelt törleszteni? Ha a tartozásunk eléri a mindenkori minimálbért és több mint 90 napja csúszásban vagyunk, felkerülünk a KHR-negatív adóslistájára, amely évekre elvághat a további hitelfelvételtől. Ha hosszabb ideig sem tudjuk fizetni a kölcsönt, az adósságunk végrehajtóhoz kerül, ingatlanunkat elveszíthetjük vagy egyéb forrásainkból egyenlítik ki automatikusan a tartozásunkat.

 

Hiteltörlesztési biztosítással, amelyet kölcsönünk mellé köthetünk, ezt elkerülhetjük. A biztosító például tartós betegség, munkanélküliség, keresőképtelenség esetén akár 6 hónapig fizeti a havi törlesztőrészletet, így nem esünk késedelembe. Súlyosabb betegség vagy bármilyen okú halál esetén pedig a teljes tartozást visszafizeti. 

 

A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet vagy a teljes hitelösszeg valamekkora százaléka havonta. Nagysága attól függ, hogy milyen biztosítási csomagot választunk. A Bank360.hu többm int egy tucat csomagot hasonlított össze. Ez alapján kortól, hitelösszegtől és káreseménytől függően a törlesztőrészlet 3-10 százaléka közötti összeget kell fordítanunk a biztosításra havonta egy jelzáloghitel esetén, míg személyi kölcsönöknél, áruhiteleknél a teljes hitelösszegre vetített 0,2 - 0,5 százalékot. 

 

Meglévő hitelünk mellé is köthetünk biztosítást. Adóstárs esetén (például házastársak közös lakáshitelénél) minden adósnak érdemes megfontolni a biztosítás megkötését, ami viszont magasabb biztosítási díjat jelent.

 

A jelenlegi időszakban szintén érdemes figyelembe venni, hogy hiába kötjük meg most a biztosítást, az nem fizet azonnal. Csak a jellemzően több hónapos várakozási időszakot követően bekövetkező biztosítási események bekövetkeztekor nyújt szolgáltatást. Ebből következik, ha valaki az őszi koronavírus-járvány miatt veszítené el a munkáját, annak valószínűleg egy most megkötött biztosítás még nem fog kártérítést nyújtani. 

 

Fizetés helyett

 

A jövedelempótló biztosítás kifejezetten álláskeresés, keresőképtelenség során segíthet. Ha elveszítjük a munkánkat vagy keresőképtelenné válunk szabadon felhasználható pénzt kapunk a biztosítótól, amelyet bármire, tehát megélhetésre vagy mindennapi kiadásra is fordíthatunk. A biztosÍtó akár 6-12 hónapig is téríthet, a Bank360.hu vizsgálata szerint akár havi 200 000 forintot. 

 

Szintén jó, ha észben tartjuk, hogy ez a biztosítás sem él azonnal: le kell telnie az úgynevezett várakozási időnek, ami akár több hónap is lehet, és csak ez után bekövetkezett állásvesztés esetén térít a biztosító. A Bank360.hu vizsgálata szerint található a piacon hibrid biztosítás is, ahol a törlesztőrészletet és a törlesztőrészletnek megfelelő mértékű összeget is megkapjuk szabad felhasználásra, hogy átvészeljük a nehéz időszakot.

 

Dupla csapás, ha az egészségünk is leromlik -  ne hagyjuk

 

Szintén érdemes megfontolni életbiztosítás és balesetbiztosítás kötését. Egy nem várt betegség esetén térít a biztosító a kezelés költségét, halál esetén pedig nagyobb összegű térítést kap a család, ami hosszú távú anyagi biztonságot jelenthet. A műtéti és kezelési költségeket, a felépülés költségét, és csomagtól függően akár kórházi napi díjat is téríthet a szolgáltató attól függően, hogy milyen biztosítást kötünk.

 

Sőt, ha nem hagyományos kockázati életbiztosítást kötünk, hanem befektetési egységhez kötött szolgáltatásra szerződünk, a kockázati részen felül egy megtakarítás is képződik, amelyet a szerződés lejártakor felhasználhatunk. 

 

Ha idő előtt használnánk fel a megtakarítást, mindenképpen érdeklődjünk, mekkora összeget fizetne vissza a biztosító, mert jellemzően a visszavásárlási érték sokkal alacsonyabb, mint a megtakarítás nagysága. A piacon elérhető konstrukciók közül találhatunk egyszeri díjas és folyamatos díjfizetésű biztosításokat is, érdemes ezeket ezzel a kalkulátorral összehasonlítani.

 

Álláskeresési járadék, moratórium

 

A munkánk elvesztése után jogosultak vagyunk az álláskeresési járadékra is, amelyről itt foglaltunk össze minden fontos tudnivalót, illetve érdemes a helyi önkormányzatokkal is felvenni a kapcsolatot, hogy pályázhatunk-e szociális támogatásra. 

 

Átmeneti jelleggel rendelkezésünkre áll a hiteltörlesztési moratórium, egyes társadalmi csoportoknak 2021. június végéig. Ha viszont januártól ránk már nem vonatkozik, érdemes a bankkal időben felvenni a kapcsolatot, hiszen a pénzintézettel együtt is találhatunk olyan megoldást, amely segíthet átvészelni egy nehezebb időszakot, például a törlesztés átütemezésével, vagy a futamidő kitolásával. 

 

Érdemes persze előrelátónak lenni és még akkor félretenni, amikor van rendszeres keresetünk: kisebb anyagi megterheléssel jár, ha apránként, de folyamatosan félreteszünk. A szakértők szerint érdemes 6-8 havi megélhetési költségeinknek megfelelő megtakarítást felépíteni, amelyet gyorsan mozgósíthatunk baj esetén. 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!