Erste lakásfelújítási támogatás

Nagy pörgésre számít az Erste az otthonteremtési támogatásoknál

Erste lakásfelújítási támogatás

Nagy pörgésre számít az Erste az otthonteremtési támogatásoknál

Veres Patrik
2021-03-08 Frissítve: 2022-01-18
2021-03-08 Frissítve: 2022-01-18
12888857

Válságálló a babaváró, de beindult az érdeklődés az új otthonteremtési elemek iránt is - ezt tapasztalta tavaly az Erste Bank. A bank közel 30 milliárd forintos tartalékot képzett a koronavírus okozta kihívásokra.

 

Csaknem 23 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el az Erste Bank 2020-ban - mondta el Jelasity Radován, a bank elnök-vezérigazgatója a pénzintézet éves eredményét bemutató sajtótájékoztatón. Mindezt úgy, hogy a pénzintézet céltartalékolása a koronavírus miatt 27 milliárd forintra rúgott. A bank működési eredménye még így is 1,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a tőkearányos jövedelmezőség ugyanakkor 15,9 százalékról 5,6 százalékra esett. 

 

Így is tudott nőni a hitelállomány

 

Bár az új hitelek kihelyezése jócskán lassult tavaly (-16%), a lakossági hitelezést megtámasztotta a babaváró hitel, a vállalatoknál pedig az NHP Hajrá iránt volt jelentős a kereslet. 

A fentieknek és a moratóriumnak köszönhetően a bank hitelállománya 12,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

 

A nem teljesítő hitelek mutatója a 2019-es 2,5 százalékról 3,1 százalékra nőtt tavaly, a bank a moratórium kifutásával további emelkedésre számít.

 

Beindult a lakossági hitelezés az év végével

 

Harmati László, a bank lakossági üzletágának vezetője elmondta, 2020 márciusától folyamatosan tért vissza az élet a lakáshitelezésbe, az utolsó negyedévben pedig már nagyjából 30 százalékkal folyósítottak több jelzáloghitelt, mint egy évvel korábban. A jelzáloghitelezésben így éves szinten 11 százalékkal bővült az új folyósítás. 

 

A visszafogott lakossági fogyasztás megjelenik a személyi kölcsönöknél, ahol 36 százalékkal csökkent az új hitelkihelyezés, mikrohitelből pedig 18 százalékkal fogyott kevesebb. Ezt kompenzálja némiképp a válságálló babaváró hitel, amely 33 százalékkal bővült (érdemes megjegyezni, hogy a babaváró hitel 2019. július óta igényelhető, így itt nem beszélhetünk teljes évről). 

Az otthonteremtési és felújítási programokról elmondta, januárban kisebb érdeklődéssel indultak, de igazán februárban tapasztaltak jelentős figyelmet, és tavasszal számítanak az igazi nagy felfutásra. 

 

Harmati László beszélt a kártyaköltési szokásokról is, amely jó fokmérője lehet annak, hol is állunk a válságban: a bank az elmúlt évek során évi 10-15 százalékos növekedést látott a bankkártya-tranzakciók volumenében. Ehelyett a 2021. januári költések a 10 százalékos növekedés helyett 2020-hoz képest 9 százalékkal csökkentek, ami nagyjából a 2019-es szintet jelenti. 

 

Nagyon megy a digitális bankolás

 

Folyamatosan nő a banknál a digitálisan aktív ügyfelek száma: csak az utóbbi két hónapban 2 százalékponttal, a 2020 végi 54 százalékról 56 százalékra nőtt február végére. Meglepő, hogy 2019 végéhez képest 2020 végére 10 százalékkal nőtt a csak mobilbankot használók aránya és ez az arány nő a leggyorsabban. A növekedést nagyban segíti, hogy a bank nemrég indult el az új digitális platformjával, a George-dzsal. 

 

Az NHP Hajrá a vállalatok kedvence

 

Szabados Richárd, a vállalati üzletág vezetője elmondta, hogy a hitelállomány 7 százalékkal nőtt 802 milliárd forintra: a kkv-k állománya 15 százalékkal 277 milliárd forintra, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 10 százalékkal 320 milliárd forintra,  a nagyvállalati üzletág viszont csökkent 6 százalékkal 205 milliárd forintra. 

 

31 százalékkal csökkentek az új vállalati hitelkihelyezések tavaly az előző évhez képest: a kkv-k 3 százalékkal, a nagyvállalatok 38 százalékkal, a kereskedelmi célú ingatlanok üzletága pedig 47 százalékkal maradt el 2019-től.

 

Az Ersténél eddig mintegy 100 milliárd forint értékben szerződtek le vállalkozások NHP Hajrára, az állomány 21 százaléka új beruházás, 55 százaléka forgóeszköz. 

 

Rákaptak az ügyfelek a tőzsdézésre

 

A megtakarítások visszafogása és a hitelmoratórium miatt egyre több pénz találja meg a tőzsdét: az Erste-csoport által kezelt lakossági értékpapír-vagyon hatalmasat nőtt, 2 253 milliárd forintra rúgott 2020 végére. A növekedés legnagyobb részét az affluens ügyfelek adták, és jól látszik, hogy egyre többen intézik ügyleteiket online.

 

Cselovszki Róbert, a befektetési üzletág vezetője kiemelte, hogy évről évre nő a rendszeresen befektető ügyfelek aránya az Ersténél: 2018 második negyedévében 1,4 százalékról 2,9 százalékra nőtt 2020 második negyedévére, ugyanakkor a nemzetközi Erste-csoporton belül még mindig van hova fejlődni más országokhoz képest. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!