lakáshitel folyósítás

Nagyon sok lakáshitelt veszünk fel - vajon meddig folytatódik a trend?

lakáshitel folyósítás

Nagyon sok lakáshitelt veszünk fel - vajon meddig folytatódik a trend?

Vrazsovits Rita
2021-05-29 Frissítve: 2022-01-18
2021-05-29 Frissítve: 2022-01-18
14437060

Márciusban átlépte a 100 milliárd forintos határt a havi lakáshitel folyósítások összege, amire korábban még nem volt példa. A volumen jelentős részét használt lakás vásárlására fordították az igénylők, emellett arányaiban egyre többet költenek új építésű lakásra és korszerűsítésre is. Összefoglaltuk a legfontosabb eredményeket.  

 

Soha nem látott összeget, összesen 104,72 milliárd forintot helyeztek ki a magyar bankok lakáshitel formájában az ügyfeleknek - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021. márciusra vonatkozó folyósítási adataiból. Az előző hónaphoz képest ez 52 százalékos emelkedést jelent, tavaly márciushoz képest pedig 20 százalékos volt a növekedés.

Mire vettünk fel ennyi lakáshitelt?

A növekedés minden felhasználási területen dinamikus volt a márciust megelőző hónapokhoz képest, az arányokat tekintve azonban kiemelkedik a korszerűsítésre, valamint az új lakás vásárlására felvett lakáskölcsön mértéke. Előbbi a lakásfelújítási hitel év eleji bevezetésével, utóbbi pedig a csokot is erősítő, új lakásokra vonatkozó kedvezményekkel magyarázható - ide tartoznak többek között az adókedvezmények és az illetékmentesség is. 

 

Használt lakásra 76,74 milliárd forint hitelt vettek fel az igénylők 2021. márciusban, ez az előző hónaphoz képest 41 százalékos növekedés. Új építésű lakások finanszírozására 11,73 milliárd forintot helyeztek ki a bankok, ami 110 százalékos növekedést jelent februárhoz képest. Korszerűsítésnél volt a legszembetűnőbb a bővülés mértéke: a márciusi 6,69 milliárd forintos eredmény 134 százalékkal haladta meg a februári 2,86 milliárd forintot. 

 

A lakáscélú hitelek mellett a szabad felhasználású jelzáloghiteleket is többen választották márciusban: 6,77 milliárd forint fogyott belőle, ami 57 százalékos növekedést mutat a februári 4,3 milliárd forinthoz képest. Arról, hogy áprilisban hogyan látta a Bank360 a lakossági hitelek iránti érdeklődést, ebben a cikkben írtunk részletesen. 

 

A kamatok még mindig kedvezőek

Februárhoz képest minimálisan emelkedett a lakáshitelek átlagos kamatlába, az elmúlt évek eredményeivel összehasonlítva azonban a 3,88 százalékos eredmény még mindig kedvezőnek számít. A kamattal párhuzamosan az átlagos hitelköltség mutató is emelkedett, 4,19 százalékról 4,21 százalékra. Ennél a Bank360 lakáshitel kalkulátora szerint elérhető kedvezőbb díjazású lakáshitel is: 10 millió forintot tízéves futamidőre és ötéves kamatperiódussal számolva 3,26 százalékos THM-mel is felvehetnek az igénylők. Ennél az ajánlatnál a havi törlesztőrészlet 97 458 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 11 701 560 forint. 

 

Csökkent az átlagos kamatfixálás hossza: van-e ok az aggodalomra?

Az elmúlt években jellemző volt a lakáshiteleknél az átlagos kamatfixálás hosszának az emelkedése, vagyis az igénylők egyre nagyobb arányban törekedtek a biztonságos és kiszámítható törlesztésre. 

 

Márciusban azonban változás történt, csökkent az átlagos kamatfixálás hossza - a januári 117 hónap után márciusban már csak 107 hónap volt ez az érték. Két hónap alatt tehát közel egy évvel csökkent az átlagos fixálás hossza. Ez azonban nem jelent elmozdulást az extrém rövid kamatperiódusú hitelek felé, az MNB adatai szerint a legfeljebb egy évre fixált kamatozású kölcsönök aránya továbbra is egy százalék alatt van.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!