Nyugdíj előtakarékosság a kiegyensúlyozott nyugdíjas évekhez

Nyugdíj előtakarékosság 2018-ban

Nyugdíj előtakarékosság a kiegyensúlyozott nyugdíjas évekhez

Nyugdíj előtakarékosság 2018-ban

Veres Patrik
2018-08-22 Frissítve: 2022-01-18
2018-08-22 Frissítve: 2022-01-18
1729607

A fejlett országok számára az egyik legnagyobb kihívást hosszú távon a nyugdíjkérdés jelenti. Az átlagéletkor egyre magasabb, az aktív dolgozók száma pedig nem nő ugyanakkora arányban, mint a nyugdíjasoké, sőt. A kérdés már évekkel ezelőtt felmerült: meddig tartható fenn a jelenlegi nyugdíjrendszer? Erről régóta folynak a találgatások, de anélkül, hogy tudnánk a pontos választ, a nyugdíj előtakarékosság bármely formája jobb döntés, mint a találgatás. Több lehetőség is van, hogy anyagilag biztosabbá tedd saját magad számára a nyugdíjba vonulást: utánajártunk, hogy melyik előtakarékossági formát érdemes választanod 2018-ban.
 

Milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, ha érdekel a nyugdíj előtakarékosság?
 

A nyugdíjcélú megtakarítás piacán több tucat pénzügyi megoldást kínálnak a pénzintézetek; ezeket alapvetően három különböző csoportba soroljuk. A következő megtakarítási formák minősülnek nyugdíj előtakarékosságnak: önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) és a nyugdíjbiztosítás. Mindhárom forma közös jellemzője, hogy az állam 20 százalékos nyugdíjcélú adóvisszatérítéssel támogatja. A nyugdíjcélú adójóváírás esetében a már befizetett személyi jövedelemadóból kapunk vissza pénzt közvetlenül a nyugdíj megtakarításunkra, az adott évben befizetett megtakarítási díj 20 százalékának megfelelő összegben. Nem véletlenül támogatja az állam, hogy saját magunk is hozzátegyünk a leendő állami nyugdíjhoz: sajnos úgy tűnik, hogy a nyugdíjrendszer hosszú távon nem tartható fenn a jelenlegi formájában.
 

Érdemes minden megtakarítási formát alaposan tanulmányozni, mert eltérő lehet a költségszerkezetük és a felépítésük. Tehát egyik drágább, másik olcsóbb megoldást jelenthet, de abban megegyeznek, hogy felhasználásuk szerződéses formában a nyugdíjhoz és a nyugdíjkorhatárhoz van kötve. Az, hogy számodra melyik lehet a megfelelő megtakarítási forma, nagyban függ attól is, hogy milyenek a pénzügyi ismereteid, mennyire boldogulsz el a tőzsde világában, mivel mindhárom nyugdíjmegtakarítás értékpapírok, pénzpiaci eszközök segítségével gyarapodik majd. Ha nem tudod, mi lehet számodra a megfelelő eszköz, segítünk eligazodni!
 

Önkéntes nyugdíjpénztár – a legfontosabb tudnivalók
 

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) a már megszűnt magánnyugdíjpénztár párjaként indult. Az ÖNYP működése minden pénztárnál megegyezik: különböző portfóliók közül választhatsz, attól függően, hogy alacsony, közepes vagy magas kockázatú befektetést szeretnél elindítani. Ennek megfelelően a hozamod nagysága is eltérő lehet a választott portfóliótól függően. Az önkéntes nyugdíjpénztár nem igényel magas szintű pénzügyi szakértelmet, így bárki belevághat, aki már elmúlt 16 éves, elfogadja a szerződési feltételeket és vállalja a havi tagsági díj befizetését. A nyugdíjra félretett befizetéseidet profi szakemberek kezelik majd magas hozzáértés mellett.
 

Amit el kell döntened, hogy ha a nyugdíj megtakarítás ezen formáját választod, hogy melyik portfólióban akarod elhelyezni a pénzed. Ehhez azt érdemes tisztáznod magadban, hogy mekkora hozamot szeretnél elérni, illetve hogy ezért mekkora kockázatot vagy hajlandó vállalni. Ahogy a másik két megtakarítási megoldásnál is, úgy az ÖNYP-nél is jó megközelítés lehet, ha egyre konzervatívabb, biztosabb eszközökbe és portfóliókba helyezed el a megtakarításod, ahogy közeledik a nyugdíjkorhatár, hiszen nem akarod cél előtt kockára tenni az addig elért teljesítményt.
 

Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében így számolhatsz az állami kedvezménnyel: az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után 20 százalékos, de maximum 150 ezer forintos adójóváírást igényelhetsz minden évben. Ahhoz, hogy ezt a kedvezményt maximálisan kihasználd, éves szinten 750 ezer forintot kell befizetned a nyugdíjszámládra. További pozitívum, hogy a jóváírt összegből a pénztár nem von le díjakat, az is a nyugdíjadat gyarapítja.
 

2017-ig az ÖNYP népszerűségét annak köszönhette, hogy a munkáltató cafeteriaként is nyújthatja az alkalmazottnak, ami azt jelenti, hogy a munkáltató támogatja a munkavállaló nyugdíját egy számára létrehozott megtakarítással. A cafeteria rendszer drasztikus átalakítása azonban várhatóan hatással lesz az önkéntes nyugdíjpénztárra is. A munkáltató által fizetett önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás 2019-től a tervek szerint a jövedelem mértékű adózási kategóriába fog tartozni, ami azt jelenti, hogy az összes erre a cafeteria elemre vonatkozó közteher 40,71 százalék lesz. Ez azt eredményezheti, hogy a munkáltatók egy része teljesen megszünteti a jelenleg működő juttatási rendszerét és nem is kínálna mást ehelyett a munkavállalók számára. A másik lehetőség, hogy 2019-ben is a juttatásokra fordított bruttó összeget vehetik igénybe a munkavállalók, de mivel ezután jövedelemként kell majd adózniuk, kevesebb marad a zsebükben.
 

Az önkéntes pénztárak esetében a következő költségekkel kell számolnod:
 

  • taggá válás költsége: ez egyszeri néhány ezer forintos költséget jelent, körülbelül 2-4000 forinttal érdemes számolnod.
  • sávos költségek: a befizetés lehet bármekkora, de a pénztárak költségei sávosan alakulnak. Ez azt jelenti, hogy bizonyos befizetés felett kisebb összegek kerülnek a két fenntartásra szánt tartalékba, az úgynevezett működési és a likviditási tartalékba. A harmadik sáv a fedezeti tartalék, ide kerül az általad befektetett pénz. Ez az összeg nem lehet kisebb, mint a befizetett havi tagdíj legalább 90 százaléka. Ez tehát annyit jelent, hogy minél többet fizetsz be rendszeresen, annál alacsonyabb díjat von le a pénztár.
  • a portfólióra terhelt vagyonarányos költségek: az MNB közzétett adatai között megtalálod a bruttó és a nettó hozamrátát. Ezeknek a különbözetéből lehet meghatározni az adott portfólióra terhelt vagyonarányos költséget, ami a 2016-os adatokat figyelembe véve 1 százalék alatt van.
     

Az ÖNYP a mindenkori nyugdíjkorhatárhoz van kötve és nem a megkötés pillanatában érvényes korhatárhoz. Az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett összeghez a megkötéstől számított 10 éven belül nem nyúlhatsz hozzá, kivéve, ha közben eléred a nyugdíjkorhatárt. Az első 10 év után a befizetett pénzhez extra adók megfizetése után férhetsz csak hozzá: a tőkére 15 százalékos személyi jövedelemadót és 19,5 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. 10 év után adómentesen a hozamok felvételére van lehetőség, ezt 3 évente tudod onnantól megtenni, de nem kötelező a hozam felvétele. A tőkére vonatkozó adóterhek a befizetés utáni 11. évtől kezdenek csökkenni. Adómentesen 21 év után a 20 év alatt összegyűlt befizetésekre vonatkozóan veheted fel a megtakarított összeget.
 

Biztosan felmerült benned a kérdés, hogy ez alatt a hosszú idő alatt mi történik a befizetett pénzzel. Röviden: a portfóliókat kezelő nyugdíjpénztár értékpapírokba, befektetési alapokba és állampapírokba helyezi el a rendszeres havi megtakarításodat, amelyektől magasabb hozamot remél. A különböző nyugdíjpénztáraknál más elnevezéseket kapnak a portfóliók, de általában alacsony, de biztonságos, kiegyensúlyozott vagy magas hozamrátával kecsegtető, de kockázatosabb ajánlatokkal találkozhatsz.
 

A nyugdíj előtakarékosság hosszú távú elköteleződést jelent, hiszen az első 10 évben nem férhetsz hozzá a félretett pénzedhez, de nincs minden kőbe vésve a szerződéskötésnél: ha később váltani szeretnél a pénztárak között, mert nem vagy megelégedve az eredményekkel, egy egyszeri költséget - kb. 3000 forintot - és az utalás díját kell csak kifizetned a cseréhez.
 

Az önkéntes nyugdíjpénztár megszüntetésére is van lehetőséged, bár ez nem tanácsos, hiszen a nyugdíjadról van szó. A tagság kezdetétől számolva 10 éven belül nem fogsz tudni kivenni semennyi pénzt. Ha ebben az időszakban mégis megszorulnál, van lehetőséged a fizetés szüneteltetésére is. Az egyéni számlád terhére lehetőség van tagi kölcsön felvételére is, ennek feltételei a következők:
 

  • legalább 3 éve tagja vagy az önkéntes nyugdíjpénztárnak
  • nincs máshol visszafizetetlen tagi kölcsönöd
  • a kölcsön összege a számlán lévő pénz maximum 30 százaléka lehet
  • a kölcsön futamideje 1 év
  • a folyósítás díja legalább 4000 forint
  • a kamat a jegybanki alapkamat +5 százalék, ezt a folyósításkor levonja a pénztár
  • a kölcsönösszeget a lejáratkor, egy összegben kell visszafizetni.
     

Az önkéntes nyugdíjpénztár előnyei:
 

  • akár már 2-3000 forint havidíjjal is elindítható ez a megtakarítási forma
  • pénzügyi szakképzettség nélkül is elindítható megtakarítási forma
  • kényelmes, nem neked kell meghozni a befektetési döntéseket
  • akár 150 000 forintos adójóváírást is kaphatsz évente
     

Az önkéntes nyugdíjpénztár hátrányai:
 

  • A hozzáférés időpontja függ a mindenkori nyugdíjkorhatártól.
  • Szűk a befektetési paletta.
  • Nem tudod önállóan összeválogatni a portfóliódat
     

Számold ki, mennyit tudsz félretenni a nyugdíjas éveidre! A Bank360.hu Önkéntes Nyugdíjpénztár Kalkulátorával könnyen kiszámolhatod, hogy az állami nyugdíj mellett mekkora összegre számíthatsz kiegészítésként. 
 

Nyugdíj előtakarékossági számla – független megtakarítás
 

A nyugdíj előtakarékosság legrugalmasabb formája, ha NYESZ számlán teszed ezt. Ebben az esetben te döntheted el, hogy mikor, milyen időközönként, mennyi pénzt fizetsz be a számlára és mit veszel belőle. A nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) a legolcsóbb, viszont a legtöbb szakértelmet igénylő megtakarítás. Ebben az esetben a befektetési termékeket (részvény, befektetési alap, államkötvény stb.) önállóan válogatod össze, és arról is te döntesz, hogy mikor veszel és adsz el, ami komolyabb pénzügyi szaktudást igényel. A NYESZ speciális értékpapírszámla, ami hasonlóan működik, mint a tartós befektetési számla. Közvetlenül te vásárolod meg azokat az értékpapírokat, befektetési alapokat vagy állampapírokat, amelyektől magas hozamot remélsz.


A pénzintézetek eltérő feltételekkel kínálnak nyugdíj előtakarékossági számlát ügyfeleiknek: az ajánlatok függenek többek között az elérhető értékpapír kínálattól és a fizetendő havidíjtól is. Szemben más öngondoskodási formákkal, a NYESZ-nél a befizetéseknél nagyobb szabadságot kapsz, különböző lehetőségek vannak erre vonatkozóan: akár elég egy egyszeri befizetés is, nem kötelező rendszeresen félretenned a számlán. Az első befizetésnél viszont legalább 5 000 forintot el kell helyezned.
 

A nyugdíj előtakarékossági számla költsége alacsony, mivel magának a számlának a vezetési díja évente körülbelül 2000-3000 forint körül van. A NYESZ vezetéséért a számlavezető az átlagos állománya után 1 százalékot, de legalább 2 000 forintot számolhat fel. A gyakori értékpapír kereskedési tevékenység növelheti a kiadásokat, ami elviheti akár a hozamodat is, ha nem vagy elég óvatos, hiszen a szolgáltató a tranzakciók után jutalékot számíthat fel. Ahhoz, hogy a megtakarításod ebben a formában folyamatosan gyarapodjon, rendszeresen foglalkoznod kell vele a legtöbb esetben, ami a piaci változások, az árfolyamok követését, és a stratégiádba beleillő döntések meghozatalát jelenti. Mivel a te pénzügyi döntéseiden múlik, hogy mekkora hozamot érhetsz el, szükséged lesz tőzsdepiaci ismeretekre.


A nyugdíj előtakarékossági számlán összegyűjtött összeghez akkor férhetsz hozzá, ha elérted a nyugdíjkorhatárt, és ha a számlát már legalább 10 éve vezeted. Azaz nem veheted fel a pénzt adómentesen, ha nyugdíjas lettél, de még nem telt le a 10 év. Ha nő a nyugdíjkorhatár, akkor az adómentes hozzáférhetőség lehetősége is későbbre tolódik. Ha előbb szeretnél hozzányúlni az összeghez, akkor a pénzkivétel után 15 százalék személyi jövedelemadót és 19,5 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetned, illetve az adókedvezményeket vissza kell adnod, méghozzá 20 százalékos büntetőkamattal kiegészítve. Évente maximum 100 000 forint adójóváírás igényelhető vissza. Ahhoz, hogy az adókedvezményt igénybe tudd venni, a következő feltételeknek kell megfelelned:
 

  • legyen bejelentett béred
  • fizess jövedelemadót
  • minden évben igényeld vissza az adókedvezményt
  • a személyi jövedelemadód érje el legalább a bruttó bevételed 16 százalékát.
     

A nyugdíj előtakarékossági számla előnyei:
 

  • alacsonyak a költségek
  • nagyon rugalmas, szabadon dönthetsz a megtakarításod sorsáról
  • nem kell rendszeresen, kötelezően félretenned
  • az első befektetési eszköz vásárlása díjmentes az első befizetés erejéig, azaz a szolgáltató nem számít fel jutalékot
     

Nyugdíj előtakarékossági számla hátrányai:
 

  • csak a nyugdíjra való jogosulttá válás évében (és min. 3 év után a számlanyitáshoz képest) férhető hozzá adómentesen
  • pénzügyi jártasság nélkül kockázatos belekezdeni
     

A nyugdíjbiztosítás – biztosítás és megtakarítás együtt
 

A nyugdíjbiztosításnak két fajtája van, a hagyományos életbiztosítás és a befektetési egységekhez kötött (úgy nevezett unit-linked) életbiztosítás. A hagyományos életbiztosításnál a biztosító határozza meg, hogy mibe fekteti az általad befizetett megtakarítást. Erre a típusra a biztosítók fix hozamot garantálnak, amelyet mindenképpen megkapsz, ha lejár a biztosítás. Ennek hátránya, hogy éppen ezért nem is fognak arra törekedni, hogy még jobb hozamot érjenek el neked. A unit-linked életbiztosításnál pedig te döntheted el, hogy milyen típusú és kockázati szintű befektetést szeretnél, így csak a döntéseiden és az alapkezelő ügyességén múlik, hogy mennyivel tudod kamatoztatni a pénzed, viszont akár bukhatsz is.
 

Hazánkban jelenleg ez a legnépszerűbb nyugdíj előtakarékossági forma, emiatt hatalmas a kínálat ezen a piacon, itthon körülbelül 70 különböző nyugdíjbiztosítás létezik. Érdemes alaposan felmérni a lehetőségeket és a költségeket, mivel az ajánlatok között nagy különbségek lehetnek, és nehéz eldönteni, hogy melyik nyugdíjbiztosítás a legmegfelelőbb a céljaid eléréséhez.
 

A nyugdíjbiztosítás költségszintje jellemzően magasabb a többi nyugdíj előtakarékossági megoldásnál. Számolni kell a befektetési és a kockázati költségekkel, az adminisztratív és fenntartási költségekkel, valamint a kapcsolódó élet- és balesetbiztosítások felmerülő költségeivel is.


A legfontosabb mutató, amit mindenképpen nézz meg a döntés előtt, a TKM, vagyis a teljes költségmutató. A TKM azt mutatja meg, hogy körülbelül mekkora hozamveszteség éri az ügyfelet egy elméleti, költségmentes hozamhoz képest amiatt, hogy azt az adott életbiztosítási terméken érte el. Nézzünk meg egy egyszerű gyakorlati példát: évi öt százalékos hozam mellett, ha a TKM 4 százalék, akkor az a végén csak 1 százalékos hozamot jelent a számodra, ami nem túl jól eredmény, hiszen még az inflációt sem követi le.


Nyugdíjbiztosítás esetében csomagban az adott biztosító más szolgáltatásaira is köthetsz szerződést, például balesetbiztosításra vagy életbiztosításra. Szerződéskötés előtt mindenképpen tájékozódj a várható pluszköltségekről! Érdemes utánanézni, hogy mennyibe fog neked kerülni a számlavezetési díj, hogy milyen költségekkel kell számolnod a kapcsolódó termékeknél - különösen az életbiztosítás kezdeti költségénél, valamint hogy mekkora lesz a befektetési alapokat tekintve a kezelési költség.
 

A nyugdíjbiztosítás eltér az önkéntes nyugdíjpénztártól és a nyugdíj előtakarékossági számlától abban, hogy az elindításkor érvényes nyugdíjkorhatárhoz vagy kötve, nem pedig a mindenkori nyugdíjkorhatárhoz. A befizetéseket jellemzően az első 2-3 évben nem lehet szüneteltetni, így érdemes előre megfontolnod, hogy mekkora összeget vállalsz rendszeresen, hogy biztosan tudd fizetni hosszú távon, váratlan kiadás esetén is.


Fontos továbbá, hogy csak magas felárral fogsz tudni hozzáférni az összeghez és nagyon sok pénzt veszítesz, ha nyugdíjkorhatár előtt akarod feltörni a megtakarítást Az úgy nevezett visszavásárlási táblázat alapján akár a megtakarításod 80-90 százalékát is megtarthatja a biztosító, ha idő előtt nyúlnál a pénzhez. A hozzáférhetőséget az állami adókedvezmény miatt a biztosító mellett az állam is szabályozza, ami a biztosítók esetében azt jelenti, hogy ha a lejárat előtt szeretnél hozzáférni a megtakarításhoz, akkor a tőke után külön nem kell adózni, viszont a kapott adójóváírást 20 százalékkal növelten kell visszafizetned. Évente a maximum kapható adójóváírás összege 130 000 forint, de ehhez évente legalább 650 000 forint befizetésre van szükség.
 

A nyugdíjbiztosítás előnyei:
 

  • a megtakarítás mellett biztosítási szolgáltatást nyújt haláleset és egészségkárosodás esetén is,
  • jelölhető kedvezményezett is, haláleset esetén a hagyatéki eljárás mellőzésével, akár a törvényes örököstől eltérő rendelkezés is adható
  • csak ezt a nyugdíj előtakarékossági formát nem érinti a mindenkori nyugdíjkorhatár
     

A nyugdíjbiztosítás hátrányai:
 

  • nagyon drága a többi szolgáltatáshoz képest
  • ha a nyugdíjas évek elérése előtt szeretnél hozzáférni a megtakarításodhoz, a megtakarítás jelentős részét elveszíted
  • pénzügyi jártasság nélkül könnyű elveszni a sok ajánlat között
  • a hozamot lerontó költségek ennél a megoldásnál a legmagasabbak
     

Ahhoz, hogy biztosítsd a saját kényelmed a nyugdíjas éveidre, mindenképpen érdemes megfontolnod az öngondoskodás lehetőségét. Ha elég korán elkezdesz félretenni, havonta elég csak egy kisebb összeget félretenni, ráadásul az állam is támogatja a nyugdíj előtakarékossági törekvéseket. Nem egyszerű eldönteni, hogy melyik előtakarékossági megoldás a megfelelő a számodra, ezért mindenképpen azt javasoljuk, hogy alaposan járd körbe a kérdést a döntés előtt, és fontolj meg minden ajánlatot, mielőtt belevágsz.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!