Lakberendezési magazint lapozgató anya

Özönlenek a szuperhitelek, de ilyen még nem volt: egyedit lépett az MKB

Lakberendezési magazint lapozgató anya

Özönlenek a szuperhitelek, de ilyen még nem volt: egyedit lépett az MKB

Veres Patrik
2017-07-27 Frissítve: 2022-01-18
2017-07-27 Frissítve: 2022-01-18
265058


Csak úgy kapkodjuk a fejünket, úgy tűnik naponta rukkolnak elő a bankok a jobbnál jobb fogyasztóbarát lakáshitelekkel. Az FHB, a takarékok és az Erste már korábban lépett, tegnap a K&H is megkapta az engedélyt a minősített szuperhitelhez, ma pedig az MKB Bank pályázatát fogadta el a Magyar Nemzeti Bank, így újabb szereplő száll versenybe a lakásvásárlók kegyeiért, igényelni valószínűleg napokon belül tudunk majd a banknál. A minősített fogyasztóbarát lakáshitelekről írtunk már részletesen: a jegybank élénkíteni akarja a versenyt és drágának tartja a mostani ajánlatokat, ezért új minősítést vezetett be nemrég, komoly követelményekkel, mint például:
 

  • a törlesztés kizárólag annuitásos lehet
  • a kamatfelár nem lehet magasabb 3,5 százaléknál a viszonyított referenciaértékhez
  • a hitelbírálatra az értékbecsléstől számítva 15 munkanap van, a folyósításra 2 munkanap
  • a folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75 százaléka, maximum 150 ezer forint
  • az előtörlesztési díj nem lehet magasabb az előtörlesztett összeg 1 százalékánál, ha pedig lakástakarék-pénztáron keresztül jutottunk hitelhez, akkor ingyenes
     

Az MKB azonban az első olyan bank, amely egy végig fix kamatozású hitelre kapta meg az MNB értékes plecsnijét, azaz nincsenek 3-5 évente változó periódusok, a kamat végig le van fixálva. A sokat mondó Minősített Fogyasztóbarát MKB Fix Lakáshitel felhasználható építésre, lakásvásárlásra (akár üdülő is) és hitelkiváltásra, futamideje pedig 15 vagy 20 év lehet. Az induló kamat mértéke a jegybanknál szereplő példa szerint 20 éves futamidőre és 5 millió forintos összegre 5,75 százalék, a THM pedig 6,49% (kiemelt kamatkondíció). Normál kondíciók alapján a kamatláb 6,35%, a THM pedig 6,67%.


Innen indul a verseny?
 

Kamatfelárban annyira nem, de különféle akciókkal, visszatérítésekkel elkezdhetnek akciózni a bankok, ahogy tette ezt az Erste és most az MKB is. Gyakorlatilag ugyanazt a kedvezménycsomagot kapják meg induló időszakos kedvezményként az ügyfelek, mint bármely más MKB-lakáshitel esetében, azaz
 

  • nem kell fizetni igénylési díjat
  • nem kell fizetni folyósítási díjat
  • nem kell fizetni ügyintézési díjat
  • a bank visszafizeti a közjegyzői díjat is egy bizonyos összegig
  • visszatéríti az első folyósítást követő első teljes havi törlesztést, ha azt az adós szerződésszerűen teljesítette
  • viszont ha erről lemond az ügyfél, akkor helyette a bank nem számítja fel az előtörlesztéshez kapcsolódó szerződésmódosítási és zárlati díjat, ha 5 éven belül vég- vagy előtörlesztünk.
  • ha szerződéskötés utáni 5 évet meghaladóan van vég- vagy előtörlesztés, a bank elengedi a szerződésmódosítási és zárlati díj 50 százalékát, ha 10 évet meghaladó, akkor 100 százalékot
  • nem számítanak fel egyáltalán előtörlesztési díjat, ha az előtörlesztés összege a munkáltatótól származó lakáscélú Cafeteriából származik és maximum 1 millió forint. 


Az elég impozáns kedvezménylista ellenére is azt tanácsoljuk a hitelfelvétel előtt állóknak, hogy várjanak türelemmel, hiszen jócskán maradt még olyan bank, amelyik rátromfolhat az eddig megmutatott ajánlatokra. Az igazi roham valószínűleg őszre várható, ekkor indulhat be a verseny is, addig pedig megéri figyelni akár az MNB, akár a Bank360 oldalán, hogy melyik hitelintézet mivel rukkol elő.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!